VISSZA
Egy perc
TheCoffeeBook

K, mint koffeinmentes

Közzététel időpontja: 10 július 17

Koffeinmentes kávét a koffein babból való kinyerésével kapnak, amíg a bab még zöld, ezt követően pedig hasonló folyamatokkal kezelik, mint a hagyományos kávét.

Három különböző módon lehet végezni a kivonást: szerves oldószerekkel (diklór-metánnal vagy etil-acetáttal), vízzel, illetve szén-dioxiddal (CO2 folyékony vagy szuperkritikus állapotban).

 

Ellentétben az első két koffeinmentesítési módszerrel, amelybe beletartozik a koffein megszüntetése, de ízvesztést is okozhat, a szén-dioxid használata lehetővé teszi számunkra, hogy fenntartsuk, változatlanul hagyjuk a kávé aromás jellemzőit. Ezért használja a Lavazza ezt az eljárást.

 

D come Decaffeinato
D come Decaffeinato

 

A folyamat első fázisában a babot gőzzel és/vagy vízzel nedvesítik, amíg 30–50%-os nedvességi szintet nem ér el. Ezután egy gázkivonó hengerbe kerül, ahol a gáz „szuperkritikus” állapotban van: ez olyankor fordul elő, ha a hőmérséklete és a nyomása olyan, hogy mind légnemű, mind folyékony jellemzőket is mutat. Így gázként terjed, de a folyadékok oldószerjellegű tulajdonságait is megőrzi, ezáltal a koffeint szelektív módon lehet kivonni. A szén-dioxidot ezután vízzel elkülönítik az alkaloidától, újra túlnyomás alá helyezik, és újra felhasználják.

 

A ciklus a most már koffeinmentes kávé szárításával ér véget.

 

 

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
F, mint feldolgozás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
C, mint Crema

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keserű

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint Kávé

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keverék

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
D, mint darálás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
E, mint Eszpresszó

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
I, mint intenzitás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN