Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
arabica kávé arabica kávé

Arabica kávé: mi az, és mitől különleges keverék?

A Lavazza-csapat 2-3 perc

A legtöbbször, amikor kávét rendelünk vagy otthon készítjük azt, nem figyelünk arra, hogy nagyon sokféle fajta létezik, és az, amit éppen megiszunk, csak egy ezek közül. Ezek a különböző fajták sokféle ízt, illatot és jegyet rejtenek magukban. Az arabica néven ismert fajta messze a legelterjedtebb és legismertebb bab, amelyet ma használnak, a teljes globális termelés mintegy 70%-át teszi ki, és az úgynevezett arabica keverékeket alkotja.

Mi az arabica kávé?

Az arabica kávé tekinthető az első valaha kicsírázott és olyan formájúra fejlődött kávénak, amely emberi fogyasztásra alkalmas volt. Története visszanyúlik i. e. 1000-re, és eredetileg a mai Etiópiából, Afrika Szaharától délre fekvő területén található Kefa királyságból származik. Az oromo törzs tagjai voltak az elsők, akik találkoztak a babszemmel, és összezúzták, majd fogyasztás előtt zsírral összekeverve egyfajta stimuláló szerként használták.

Azonban arab tudósok voltak az elsők, akik írásos formában számoltak be a kávébabpörkölő használatáról, ami azért keltette fel a figyelmüket, mert a kávé segítségével meghosszabbíthatták a munkával töltött időt, és megőrizhették éberségüket. Miután 1583-ban bekövetkezett a törökök inváziója, a kávébab elterjedt az egyiptomi civilizációban, majd később az akkori európai hatalmak körében. Az arabica ma már világszerte a legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott kávébabnak számít.

Mindazonáltal megvan az oka annak, hogy a legértékesebb és legszélesebb körben termesztett fajtaként ismerik. Mivel ez a növény nagyon kényes600 és 2000 méter közötti magasságban kell termeszteni (minél magasabban, annál jobb), és rendszeres esőzésekre van szüksége, mivel ezek döntően meghatározzák a növények növekedési ütemét.

Ez az oka, miért nő az arabica kávé az egész Egyenlítői trópusi sávban. Ezért nem meglepő, ha legnagyobb termelői Közép- és Dél-Amerikában, valamint több afrikai és ázsiai területen találhatók.

arabica kávé termesztése
arabica kávébab

Miért olyan különleges az arabica kávé

Mitől olyan különleges az arabica kávé? Mi adja a többi kávéfajtáétól eltérő jellegzetes, egyedi ízét? Általában miért drágább, és miért érzékelik kiváló minőségűnek? Először is, összetéveszthetetlen íze és illata miatt: a kiváló minőségű arabica kávébabok gazdag, körbeölelő és abszolút illatos aromát mutatnak, enyhén édes és savanykás árnyalatokkal.

Milyenek az Arabica kávébabok? A formájukat tekintve hosszúkásak és tojásdadok, és meglehetősen sekélyen, de kanyargósan barázdáltak, miközben kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a Robusta és más fajták.

Az Arabica másik legfontosabb és legjellemzőbb tulajdonsága: a finomsága. Mivel messze a legfinomabb és legselymesebb ízű kávéfajtával van dolgunk, nem csoda, hogy megfelelő eljárásokkal, hőmérsékletekkel és pörkölési időkkel kell kezelni. Egy másik tényező azok közül, amelyek az arabica kávét kívánatosabbá és tekintélyesebbé teszik a többi fajtához képest az, hogy maguk a növény kevésbé szívósak, ezért drágább a beszerzésük. A kártevőkre is érzékenyebbek, és - mint már említettük - speciális éghajlati feltételeket igényelnek, beleértve az alacsony savasságú talajt, a rendszeres és az év folyamán eloszló csapadékot és a 20 °C körüli átlaghőmérsékletet.

arabica kávébabok

Az arabica kávékeverék

Mit jelent az arabica? A legtöbb kávékeveréket vagy arabica vagy robusta felhasználásával készítik, és legtöbbször különböző, változó arányokon alapuló keverékekben kombinálják őket.  A robusta kávébabok több koffeint tartalmaznak, mint bármely más kávéfajta, általában több, mint kétszer annyi koffeint, mint az arabica kávébabok. Ami azt illeti, maga a koffein keserű, lúgos és enyhén szappanos ízű, ami a keverési folyamat során jelentkezik, amikor a Robusta kávét is belekeverik, ami enyhén égett ízt eredményez. Ezzel szemben az Arabica jóval kevesebb koffeint tartalmaz, és ennek következtében sokkal lágyabb és ízletesebb, kevésbé kesernyés ízt eredményez.

A két fajta keverése azok legjobb tulajdonságainak ötvözésére irányul, hogy gazdag, intenzív és összetett ízvilágot kapjunk, amit az eszpresszó textúrájában találhatunk meg és értékelhetünk. Bár az íze kétségtelenül számos feldolgozási lépéstől és tényezőtől függ, nincs még egy olyan termék, amely annyi ízzel és árnyalattal rendelkezne, mint maga a kávé.

Mint említettük, bár ugyanannak a növénynek a fajtái, az Arabica és a Canephora (azaz, a Robusta) egészen más jellemzőkkel rendelkezik, amelyekből a kávékeverők az egyes keverékeknél különféle sajátosságokat és illatot építenek fel aszerint, hogy azok milyen Arabica/Robusta arányt tartalmaznak.

Míg a Robusta általában keserű, erős ízű és intenzívebb, addig az Arabica gazdagabb és aromásabb kávébabjai ízletesebb és zamatosabb tónust kölcsönözhetnek. Mindazonáltal a végeredmény számos tényezőtől is függ, például a szemek minőségétől és pörkölésétől.

Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.