Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
eszpresszó kávé eszpresszó kávé

Olasz stílusú kávé: az eszpresszótól a cappuccinóig

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Az olaszok köztudottan ragaszkodnak kultúrájukhoz és hagyományaikhoz, és a kávéjuk, mely összetéveszthetetlen erősen pörkölt ízével, kétségkívül ezek közé tartozik. Egy olyan aromával rendelkezik, mely tartalmazza mindazokat a keserédes tónusokat, amelyek megmagyarázzák, miért szeretik annyira az olaszok. Különböző fajtákban kapható, és általában egy pohár vizet szolgálnak fel mellé.

Kezdjük a történetével

Az olasz kávé története a 16. századig nyúlik vissza. Azóta, hogy az első kávét Velencében kitöltötték, az olaszok soha nem hagytak fel őszinte rajongásukat kifejezni az ital iránt, amely később az olasz kultúra igazi sarokkövévé vált. A Velencei Serenissima Köztársaság volt az egyik első európai állam, amelyik kávébabot importált, amikor az eljutott az öreg kontinensre. Az 1720-ban alapított és a kiemelkedő és ikonikus Piazza San Marco téren található Caffè Florianvilág legrégebben működő kávéháza. A múlt számos jelentős nemzetközi személyisége és művésze  - mint Johann Wolfgang von Goethe, Lord Byron és Giacomo Casanova - szokásosan megfordult itt egy kávéra, miközben intellektuális beszélgetéseket folytattak. A Caffè Florian minden társadalmi osztályból érkező embert vendégül látott, és precedenst teremtett a kávéház társadalmi szerepére.

A 19. században olasz hazafiak és keménykalapos államférfiak találkoztak Torino elegáns kávéházaiban és kávézóiban, hogy megtervezzék az ország egyesítését, míg a 20. század elején Olaszország a kávé kereskedelmének világelsőjévé vált Angelo Moriondo üzletember találmányai nyomán. 1884-ben bemutatott egy új gépet, amely képes volt rövid és tömény ital, az úgynevezett eszpresszó előállítására, amelynek neve a kávéfőzésből ered: minden fogyasztó számára tetszőlegesen lehetett elkészíteni, mivel a készülék a vizet átvezette a kávén. A projektet 1901-ben Luigi Bezzera mérnök átdolgozta, ami lehetővé tette, hogy ez az elkészítési rendszer elterjedjen egész Olaszországban.  

A könnyen elkészíthető és ébresztő hatású eszpresszó gyorsan a századforduló egyik emblematikus jelensége lett, a vele közös nevet viselő gyorsvonattal együtt. Az eszpresszógépek népszerűvé váltak az „amerikai bárokban”, ahol a vendégek az asztalnál ülés helyett a pultnál állhattak. Olaszországban elsőként a Caffé Maranesi nyitotta meg kapuit, amely Firenzében található, és Caffè dei Ritti néven is ismert, utalva a „bent álló emberekre”, akiket a belső térben láttak vendégül.

Még manapság is sok olasz háztartásban van egy tűzhelyen működő moka (kotyogó) kávéfőző, mely képes nagyszerű ízű kávét előállítani az otthon falai között!

második világháború alatt a kávé lényegében eltűnt a fasiszta Olaszországot sújtó, a Népszövetség által elrendelt embargó miatt, és valójában pótlékokkal, például árpával helyettesítették. A ma ismert olasz stílusú eszpresszó első ötlete Torinó városára vezethető vissza, majd sokan ihletet merítettek belőle, és megalkották a saját verziójukat és módosításaikat, mint például a háború utáni időszakban, 1948-ban Achille Gaggia kávépincér tette. Ő vezette be az értékes kávébabok újfajta, nyomás alatti extrakcióját, amely technika az olasz kávé további története szempontjából is fontosnak bizonyult, mivel lehetővé tette, hogy még koncentráltabb és aromásabb italt kapjunk a jellegzetes crema felszínnel.

Achille Gaggia találmánya után az 1950-es években számos új professzionális kávéfőző gépet terveztek, amikor a nagyvállalatok elkezdték gyártani és elérhetővé tenni a nagyközönség számára már inkább megfizethető modelleket.

Italo Calvino fiatalkorában a torinói Caffè Talmone kávéház törzsvendége volt, ahol olasz eszpresszót ivott egy réteg habbal a tetején, és más értelmiségiekkel találkozott, hogy könyvekről, politikáról és aktuális kérdésekről beszélgessenek.


Az összes kávéfajtát megtalálod a bárban.

Tegyünk egy utazást a különböző olasz kávéfajták között, hogy megértsük, melyik felelhet meg jobban az egyes fogyasztók ízlésének.

A nap beköszöntével szokás Olaszországban a nap első kávéját elfogyasztani, és általában így vagy úgy, de tejjel kísérve, hiszen egy tipikus olasz reggelihez mindenképp hozzátartozik egy édes sütemény is, egy csésze finom kávéval párosítva. A legnépszerűbb és legízletesebb receptek, amelyek tejet is tartalmaznak, a híres Cappuccino, amelyhez egy adag eszpresszóra, valamint egyenlő arányban gőzölt és habosított tejre van szükség, a Caffelatte tejeskávé, amely egy eszpresszóból áll, több gőzölt tejjel és kevesebb habbal, valamint a Latte macchiato, azaz tejeskávé gőzölt tejjel és egy csepp eszpresszóval. Ennél jobb kávé- és tejalapú italt sehol máshol nem fogsz megkóstolni, hiszen az első gőzzel működő kávéfőzőt valóban itt találták fel! Ettől függetlenül az olaszok délelőtt 11 óra után nem rendelnek tejes kávét.

Az autentikus olasz kávénak tekintett eszpresszó, inkább az ebédidőben vagy később a nap folyamán kedvelt. Az idők során az olaszok több tucat fajtát és változatot hoztak létre, beleértve magát az eszpresszót is. Az amerikai kávét ( Caffè americano ) úgy kell tekinteni, mint az otthon ízét, amelyet az olaszok az Egyesült Államokból érkező vendégeiknek szeretnek kínálni, mint a kávéval kapcsolatos szokásaik értelmezését. Az olasz eszpresszót bőséges mennyiségű forró vízzel hígítják. A caffè lungo, a „hosszú kávé” a maga részéről hasonló, de csak a hagyományos eszpresszó extrakciójának meghosszabbításával készül.

Emellett minden olasz régió egyedi és különféle kávékultúrával büszkélkedhet. Míg az eszpresszó kétségtelenül mindenütt jelen van, számos változatos regionális csavarral és váratlan kombinációval találkozhatunk. Ha a Marche régióba látogatunk, egy finom, ánizs ízű eszpresszót, a caffè anisette-et kóstolhatjuk meg, míg Szicíliában az arabeszk ízű caffè d’u parrinu fahéjat, szegfűszeget és kakaót is tartalmaz.

cappuccino kávé

Miért olyan fontos a kávé Olaszországban

Olaszország széles, történelmileg gazdag kultúrával rendelkezik, és nagyon sok különböző területen kiemelkedő. Ha Olaszországra gondolunk, akkor a csodálatos tájak és műemlékek, a művészet és a hagyományok, az ételek és a borok, de nem utolsósorban a kávé is eszünkbe jut.

Olaszországban járva valószínűleg ezerszer belefutottál már a következő mondatokba: „Itt az ideje egy kávénak”, „egy kávé menet közben”, vagy a meglehetősen gyakori „egyszer ezek közül meg kell innunk egy kávét együtt!”.  Akár egy bárban, akár vendégként valakinél, az olaszoknál számíthatsz arra, hogy főznek és isznak kávét. Mégis, miért is olyan különleges az olasz kávékultúra? Miért olyan finom a jó olasz kávé? Tekinthetjük úgy is, mint a hagyományok, szokások és történelmi tényezők összeadódását. Bár a különböző régióknak megvannak a maguk változatai, az alapok ugyanazok, hiszen az olaszok soha nem mondanának le az eszpresszóról egy olyan bárban, ahol jó a társaság hangulata. Ez csak egy a szokások közül, amely megmagyarázza, hogy a kávé miért az olasz mindennapi élet és kultúra szerves része. Még az idő múlását is jelzi, és állandó ürügyként szolgál a randevúzáshoz. Nem csoda, hogy a nemzetközileg legismertebb kávémárkák közül több is Olaszországban született.

olasz kávékultúra

Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.