Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
Kávébab Kávébab

Arabica és Robusta: a leginkább termesztett kávébabfajták

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Ezzel a cikkel bemutatjuk a főbb kérdéseket, és elmagyarázzuk az Arabica és a Robusta, a kávéfogyasztás szempontjából legjelentősebb mennyiségben termesztett két kávébabfajta közötti különbségeket

Arabica kávébab
Robusta kávébab

Mi az Arabica és a Robusta kávé

A Robusta kávébab a Coffea canephore növényből származik. Termelése a világ teljes termelésének mintegy 30%-át teszi ki, ami a második legnépszerűbb fajtává teszi.

Jellemző tulajdonságai az erős és fanyar, ugyanakkor mélységekkel rendelkező íz, amelyet magas koffeintartalma ad. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek miatt nagyon alkalmasnak tartják az instant kávékhoz, mivel a Robustát többnyire instant kávégranulátumokhoz és -porokhoz használják.

A maga részéről az Arabica kétségtelenül a legszélesebb körben termesztett kávébabfajta. Eredetileg Etiópia magasan fekvő erdeiben fedezték fel, ahol – több legenda szerint – a 12. században termesztették és szüretelték forró italok főzéséhez. Ez a faj a Coffea Arabica néven ismert növényből származik, és a kávérajongók minden bizonnyal jobban értékelik és kedvelik, mint a Robustát.

A bab népszerűségében és elismertségében minden bizonnyal jelentős szerepet játszik a kifinomultabbaromás és édesebb szájérzetet keltő tulajdonsága. Bár alacsonyabb a koffeintartalma, a kávérajongók mégis kiállnak az arabica babok mellett, hiszen beleszerettek a finom ízükbe. Az arabica babok a termelés és a kereskedelem szempontjából a legjelentősebbek, a piac mintegy 70%-át teszik ki, minőségük magasabb, és drágábban értékesíthetőek.

Bár több mint száz különböző kávéfajta létezik, ez a kettő tekinthető a két legnépszerűbbnek, és az egész világon nagyra értékeltnek.

A kávébabok szüretelése
Leszüretelt kávébabok
Kávébabok a fán

A két fajta fő különbségei

A megjelenés tekintetében találjuk az első különbségeket a két fajta között. Az Arabica kávébab általában tojásdad, lapos alakú, és olajosabb, mint a Robusta. Ezért édesebb, pikánsabb és valahogy gyümölcsösebb az íze. Másrészt a Robusta kávébab  némileg kisebb és kerekebb. Fanyar, kesernyés íze a kevesebb olajnak köszönhető, miközben általában természetesebb és földesebb ízű.

Mint már említettük, egy másik különbség a két fajta összehasonlítása során az eltérő koffeintartalomban rejlik, amely a Robusta kávéban koncentráltabb, mint az Arabicában. Miközben a Robusta babok koffeintartalma 2,7%, az Arabica mindössze ennek felét tartalmazza, ezzel elérve az 1,5%-os értéket. Továbbá az Arabica majdnem kétszer annyi cukrot és mintegy 60%-kal több lipidet tartalmaz, mint a Robusta; ezek a tulajdonságok valószínűleg érezhetően befolyásolják, hogy a fogyasztók miért részesítik előnyben az Arabicát.

Ahogy a neve is sugallja, a Robusta egy rendkívül szívós növény. Termesztése szempontjából sokkal könnyebben gondozható, sokféle környezetben terem, és általában nagyobb a terméshozama. Nagyobb koffeintartalma miatt kevésbé támadják meg a rovarok, mivel a koffein kémiai védekezésként működik a kávémagvak számára a bogarakra mérgező tulajdonsága miatt.

Ráadásul nagyon kevesen tudnak egy harmadik kávéfajtáról, amelyet kereskedelmi céllal termesztenek, annak ellenére, hogy a globális kávékereskedelemnek csak kevesebb vagy csak valamivel több, mint 2-3%-át teszi ki, és amely a Liberica nevet viseli. Mi a Liberica? Az íze gyümölcsösnek, szokatlannak és sajátosan intenzívnek mondható, köszönhetően az alacsony savtartalomnak és a kevésbé keserű aromának, amely erős és határozott utóízt biztosít.

Melyiket válasszuk tehát a kettő közül?

A helyes választ erre az ősrégi kérdésre elsősorban a saját preferenciáinkban és ízlésünk alapján kell keresni! Mindazonáltal, mint már említettük, úgy tűnik, a legtöbb kávérajongó tökéletesen egyetért abban, hogy az arabica kávé hírneve a legnagyobb, köszönhetően édesebb és lágyabb tónusainak, valamint gyakori gyümölcsös és csokoládés jegyeinek. Noha az Arabica kétségtelenül népszerűbb, a Robusta növényekből származó baboknak, bár keserűbbek, mégis megvan a maguk helye a kávé szerelmeseinek szívében.

Habár az etiópiai arabicákat gyakran tartják a legjobb ínyenc kávéknak világszerte, néhány robusta vetekedhet velük a minőség tekintetében. Annak eldöntése, hogy melyik a minden szempontból vitathatatlanul legjobb fajta, meglehetősen lehetetlen. Mint sok minden más dolog az életben, minden ízlés kérdése, és ebben az esetben időnként a keverékeké is, hiszen tulajdonképpen egy élvezetes Arabica és Robusta keveréket is választhatunk!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.