Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
cappuccino cappuccino

Cappuccino, minden, amit tudnod kell

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Ha a kávéról és a belőle készíthető számos italról van szó, van egy olasz védjegy, amelyet mindannyian szeretünk. A cappuccinóról beszélünk, az egyik legnépszerűbb, legjellegzetesebb és világhírű eszpresszó alapú italról

Szakértők és bennfentesek szerint a cappuccino egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, és az eszpresszó mellett helyezkedik el. Bár az eszpresszó kávék felét naponta Olaszországban főzik, a forró, habos italt nagyjából mindenhol széles körben fogyasztják, köszönhetően annak, hogy számos kávézólánc felveszi az itallapjára, és számos ízletes variáció elkészítésének lehetőségét nyújtja.

Mi az a cappuccino, és ki találta fel?

Ideális reggel, és mégis egész nap ízletes, lehetőleg házi készítésű hozzávalókat igényel; bárhogyan is készítjük, a cappuccino az eszpresszót és a gőzölt, habos, forró tejet ötvözi.

Ki találta fel a cappuccinót? A feltételezésekkel ellentétben az ital eredete nem Olaszországban, hanem a tizenhetedik századi Ausztriában található. A század vége felé az Ausztriából menekülő, legyőzött oszmán seregek több tonna kávés zsákot hagytak hátra, amelyet később egy Jerzy Franciszek Kulczycki nevű lengyel nemesnek adományoztak, aki a törökök elleni győzelemben játszott jelentős szerepéről ismert. Ezután született meg a Zur Blauen Flasche, az első bécsi kávéház, ahol Marco D’Aviano atya, a kapucinus rendhez tartozó friuliai szerzetes megkóstolhatta a kávét.

Mivel túl erősnek találta az illatát és az ízét, megkérdezte, hogy lehetséges-e hozzáadni mézet és tejet, melyek elkerülhetetlenül világosabbá tették a kávé sötét tónusát, és így a rend ruháihoz hasonló színűvé vált. Ezért nevezzük manapság mindannyian „cappuccino”-nak, ami a német Kapuziner szó fordítása.  
Ennek ellenére csak a huszadik században és a háború utáni időszakban dolgozunk a mai értelemben vett cappuccinóval, azt követően, hogy az olasz munkaadó, Achille Gaggia feltalálta az eszpresszó kávéfőzőt, amely képes volt a tej habosítására.


Miben különbözik a cappuccino az eszpresszó kávétól?

A cappuccino és az eszpresszó az elkészítési folyamat tekintetében nagyban különbözik egymástól. Egy finom cappuccino megfelelő elkészítéséhez eszpresszó kávéfőzőre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy egy vagy kétadagos eszpresszót, valamint mikrohabot is készíthess a gőzölt tej létrehozásához. Ráadásul az ízük is egészen más, hiszen az eszpresszó kávé erősebb és intenzívebb. Mivel alapvetően egy olyan ital alapját képezi, amelyhez habosított tejre is szükség van, így a cappuccino intenzitása jelentősen csökken. Végül, mint már említettük, a cappuccino kevés összetevőből áll, amelyek között nyilvánvalóan megtalálható a feketekávé.


A legjobb kávé a cappuccinóhoz

Mivel a kávébabok ízüket tekintve különbözőek, és mindegyiknek a sajátos pörkölés, eredet és feldolgozási mód egyedi ízt biztosít, valójában sokféle típus közül lehet választani. Azonban számos tényező és finom különbség módosíthatja az ital ízét, ezért a cappuccino szerelmeseinek óvatosnak kell lenniük, amikor a különböző fajták és keverékek közül választanak.

Azok számára, akik a nagyon édes cappuccinóra vágynak, az Etiópiai kávé jó választás lehet. Ha olyan cappuccinót szeretnél kóstolni, amelynek íze intenzív és magával ragadó, csokoládés és diós jegyekkel rendelkezik, akkor valószínűleg a dél-amerikai fajták közül kell választanod, amelyek Brazíliából, Guatemalából és Costa Ricából származnak.

Emellett egy csodálatos olasz cappuccino elkészítéséhez egy közepesen sötét pörkölésű keveréket szeretnénk javasolni, amely gondosan kiválasztott Arabica és Robusta babokat kombinál, és tartós ízt biztosít.

Nagyjából ennyit kell tudni erről az egész világon ismert és milliók által mindenütt nagyra értékelt, kellemesen habos, édes ízű olasz italról!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.