Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
filteres kávé filteres kávé

Hogyan készítsünk filteres kávét néhány lépésben

A Lavazza-csapat 2-3 perc

A kávé már nem olyan egyszerű, mint régen. Az elmúlt évek során a kávéházak és a kávékereskedők radikálisan megváltoztatták a mindennapi csészénkhez való hozzáállásunkat azzal, hogy számtalan módon változatossá tették az ízlelés élményét. A számtalan elkészítési módszer közül most a filteres kávéra fogunk koncentrálni, hogy bemutassuk, miként készíthetjük el a legjobban, egyszerűen, néhány lépés betartásával!


A filteres kávé elkészítése

Lássuk most azokat a jó tanácsokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a valaha készült legjobb filteres kávét főzzük:

  •  Kizárólag frissen pörkölt kávét használj – Ez biztosítja számodra a filteres kávé selymes, aromás összetettségének élvezetét, hiszen semmi sem hasonlítható a frissen pörkölt kávéhoz!
  • Várj az utolsó pillanatig a babok őrlésével – mivel az ízük hajlamos gyorsan elhalványulni, azonban így lesz esélyed arra, hogy fokozatosan érezd meg az ízüket. A szabály egyszerű és könnyen megérthető: minél frissebb az őrlemény, annál jobb az íz!
  • Válaszd ki a megfelelő őrlési méretet - Egyes kávéfőzők finomabb őrleményt igényelnek, mások pedig durvábbat. Ha helyesen választasz, a víz nem fog sem túl gyorsan, sem túl lassan átfolyni a kávéőrleményen. Ebben az esetben érdemes közepes - durva [PM1] őrlési méretet választani, és az eredmény egy tökéletesen kiegyensúlyozott csésze lesz!
  • Használj szűrt vizet – A víz szűrésével eltávolíthatod a maradék ízeket és szagokat. A víz tisztább lesz, semlegesebb ízt biztosít, és a legjobb alapot jelenti egy finom és jóízű kávéhoz!

Végül ne felejtsd el előzetesen átöblíteni a szűrőt, hogy eltávolítsd a maradék ízeket, amelyek befolyásolhatják a kávéd ízét.

 

filteres kávé készítése

Különbség a filteres kávé és az eszpresszó között

Az eszpresszó és a filteres kávé alapvetően ugyanazt a koncepciót követi: mindkét esetben az elkészítésükhöz forró vizet kell önteni a kávéőrleményre. Ezután a víz áthalad rajta és egy szűrőn, végül pedig egy edénybe kerül. Ennek ellenére van egy kulcsfontosságú különbség közöttük! A gravitáció miatt, ahelyett, hogy nyomás segítségével jutna át, a filteres kávé elkészítése során a víz kizárólag a kávéőrleményen folyik keresztül. Ez az oka annak, hogy a kávéfőzés folyamata egy kicsit tovább tart, így bár más, de kellemes eredményt biztosít.

A másik különbség a két módszer között, hogy biztosan több kávéőrleményre és több vízre van szükség ahhoz, hogy elkészíthesd a finom szűrt kávét. Más néven forrázott vagy csepegtetett kávé, ez utóbbi hajlamos kevesebb savasságot eredményez, és jobban kiemeli a komplex ízeket. Mivel ez egy népszerű főzési választás, amikor egyetlen eredetű kávékról van szó, ez biztosan lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy igazán kiélvezze az összes aromát. Az eszpresszóval ellentétben, ez sűrűsége és rétegei révén kiváló minőségű, tiszta és kiegyensúlyozott szűrt kávét  eredményez, hiszen minél több vizet adunk hozzá, annál több kávéolaj és illatanyag szívódik fel. Ráadásul a savtartalom csökkentése mellett ez enyhébb és kellemesebb szájízt biztosít.

Söt, ahogy egy norvég kutatás megállapította, a kávé bizonyos értelemben egészséges italnak tekinthető, és még jobb lehet, ha szűrőn keresztül főzöd. A kutatók szerint a filteres kávé fogyasztása ugyanis mind a férfiak, mind a nők esetében 15%-kal csökkentette a korai elhalálozás kockázatát. Mindazonáltal a szűretlen kávé esetében az arányok jelentősen alacsonyabbak voltak.


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.