*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
A kávé már nem olyan egyszerű, mint régen. Az elmúlt évek során a kávéházak és a kávékereskedők radikálisan megváltoztatták a mindennapi csészénkhez való hozzáállásunkat azzal, hogy számtalan módon változatossá tették az ízlelés élményét. A számtalan elkészítési módszer közül most a filteres kávéra fogunk koncentrálni, hogy bemutassuk, miként készíthetjük el a legjobban, egyszerűen, néhány lépés betartásával!
Lássuk most azokat a jó tanácsokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a valaha készült legjobb filteres kávét főzzük:
Végül ne felejtsd el előzetesen átöblíteni a szűrőt, hogy eltávolítsd a maradék ízeket, amelyek befolyásolhatják a kávéd ízét.
Az eszpresszó és a filteres kávé alapvetően ugyanazt a koncepciót követi: mindkét esetben az elkészítésükhöz forró vizet kell önteni a kávéőrleményre. Ezután a víz áthalad rajta és egy szűrőn, végül pedig egy edénybe kerül. Ennek ellenére van egy kulcsfontosságú különbség közöttük! A gravitáció miatt, ahelyett, hogy nyomás segítségével jutna át, a filteres kávé elkészítése során a víz kizárólag a kávéőrleményen folyik keresztül. Ez az oka annak, hogy a kávéfőzés folyamata egy kicsit tovább tart, így bár más, de kellemes eredményt biztosít.
A másik különbség a két módszer között, hogy biztosan több kávéőrleményre és több vízre van szükség ahhoz, hogy elkészíthesd a finom szűrt kávét. Más néven forrázott vagy csepegtetett kávé, ez utóbbi hajlamos kevesebb savasságot eredményez, és jobban kiemeli a komplex ízeket. Mivel ez egy népszerű főzési választás, amikor egyetlen eredetű kávékról van szó, ez biztosan lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy igazán kiélvezze az összes aromát. Az eszpresszóval ellentétben, ez sűrűsége és rétegei révén kiváló minőségű, tiszta és kiegyensúlyozott szűrt kávét eredményez, hiszen minél több vizet adunk hozzá, annál több kávéolaj és illatanyag szívódik fel. Ráadásul a savtartalom csökkentése mellett ez enyhébb és kellemesebb szájízt biztosít.
Söt, ahogy egy norvég kutatás megállapította, a kávé bizonyos értelemben egészséges italnak tekinthető, és még jobb lehet, ha szűrőn keresztül főzöd. A kutatók szerint a filteres kávé fogyasztása ugyanis mind a férfiak, mind a nők esetében 15%-kal csökkentette a korai elhalálozás kockázatát. Mindazonáltal a szűretlen kávé esetében az arányok jelentősen alacsonyabbak voltak.