Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
chemex módszer chemex módszer

Hogyan készítsünk kávét a Chemex módszerrel?

A Lavazza-csapat 2-3 perc

A kávét számos legenda övezi, mintha egy népi mítosz vagy akár egy kultusz lenne. De miért is a kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, és miért olyan ellenállhatatlan? Sokan elgondolkodtak már a titkain. Simán mondhatnánk, hogy a kávékultúra az egész világon elterjedt, és minden országnak megvannak a maga szokásai, saját készítményei és különböző kávéfajtái.

Lássuk tehát, hogyan készíthetünk otthon egy jó kávét a Chemex módszerrel

Mire van szükséged az otthoni kávéfőzéshez? A kávéfőzéshez a következő kellékekre lehet szükséged:

  • Csepegtető kávéfőző (Chemex típusú kávéfőző)
  • Hattyúnyak vízforraló
  • őrlőtárcsás kávédaráló
  • Szűrő (papír vagy fém, a főzési módnak megfelelően)
  • Frissen pörkölt egész kávébab vagy közepesen durva kávébab.
  • Forró víz
  • Mérleg
  • Időzítő

1. LÉPÉS: A KÁVÉBABOK

Minél frissebb és jobb forrásból származik a bab, annál könnyebb lesz a legjobb kávét főzni. Az általad választott kávéfajta kétségtelenül lényeges kiindulópont.

 

2. LÉPÉS: A VÍZ-KÁVÉ ARÁNY

A tökéletes kávéban a kávé és a víz ideális aránya 1:17. Így a csészéd nem lesz sem túl erős, sem túl gyenge, hanem pont olyan, amilyennek lennie kell. Az 1:16 vagy akár 1:15 arány intenzívebb ízt nyújthat. Más szóval, 2 evőkanál őrölt kávé szükséges 177 ml vízhez. Ezek a jó csésze standardjai.

 

3. LÉPÉS: A KÁVÉ ŐRLÉSE

A friss és ízletes kávéhoz a kávébabokat közvetlenül a kávéfőzés előtt kell megőrölni . Ez lehetővé teszi, hogy a kávébabok összes illatos aromája és íze megfelelően kioldódjon. A kávédarálót úgy állítsd be, hogy az a legjobban illeszkedjen a főzési módszeredhez.

A kávébabokból a megfelelő mennyiségű íz kivonása nem olyan egyértelmű: ha nem vagy elég óvatos, alul- vagy túlextrahálhatod a kávét. Ahhoz, hogy jó kávét főzz, három különböző változóra kell figyelneda vízzel való érintkezés időtartamára, a víz hőmérsékletére és örvénylésére, amit a kávéőrleményt érő víz természetes keverésével érhetsz el, amikor a csepegtető módszer során egy kanállal kevered.

 

4. LÉPÉS: FORRALD FEL A VIZET

Forrald fel a vizet, majd hagyd egy percig hűlni, mert így érheti el a használható hőmérsékletet. A víz meglehetősen meghatározó tényező a tökéletes ízű kávé elkészítésében, és fontos, hogy ne tartalmazzon látható szennyeződéseket. Amíg várakozol, addig elvégezheted a következő lépést!

 

5. LÉPÉS: TEDD A HELYÉRE A SZŰRŐT

Három különböző szűrési módszert alkalmazhatsz. Afém kávészűrők, mint amilyeneket a Chemex kávéfőzőben alkalmaznak, több oldhatatlan szilárd anyagot engedhetnek át, így a kávéd testesebb, de zavarosabb kinézetű lesz. A középutat a vászon kávészűrő jelentheti, amely átenged némi olajat és szilárd anyagot, így kevésbé zavaros kávét eredményez. Ezek azonban nem biztos, hogy praktikusak, mivel nem könnyű tisztítani őket.

A legelterjedtebb típus – amit az emberek több mint 90%-a használ – a papír kávészűrő. Mivel ez papír ízt kölcsönözhet a kávénak, csak annyit kell tenni, hogy forró vizet öntesz rá, és használat előtt néhány percig hagyod állni.

 

6. LÉPÉS: TEDD A KÁVÉT A SZŰRŐBE

Itt a főzés ideje! Fogd az őrölt kávét, és öntsd a frissen kiöblített szűrő közepébe.

 

7. LÉPÉS: ÖNTS ÉS VÁRJ

Az első öntés alkalmával, az úgynevezett virágos öntésnél, amely viszonylag rövid, a szűrőbe csak kétszer annyi vizet tölts, mint amennyi a kávé mennyisége. Ha frissen pörkölt és őrölt, a kávé hamarosan elkezd pezsegni és habzani. Folytasd a kiöntést 30-45 másodperc múlva.

chemex kávékészítés
chemex extrakció

8. LÉPÉS: FOLYTASD AZ ÖNTÉST

Amikor a buborékolás megszűnik, a következő három percben folytasd az öntést, lassan és türelmesen, spirális mozdulatokkal vezetve a vízsugarat a kávéőrleményen, hogy az telítődjön. Lehet, hogy időnként meg kell állni, hogy a hab és a víz pihenjen. Ez a tempó lehetővé teszi, hogy jobb és kevésbé kesernyés ízt nyerj ki.

 

9. LÉPÉS: ÉLVEZD A KÁVÉD!

Emeld fel a tölcsért, vedd ki a szűrőt, és dobd ki a kávézaccot. Itt az ideje, hogy élvezd erőfeszítéseid eredményét!

chemex kávé ivása
a srácok kávét isznak

Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.