Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
jegeskávé jegeskávé

Hogyan készítsük el a legjobb jegeskávét

A Lavazza-csapat 2-3 perc

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Minden évszakban iható, de nyáron fantasztikus a jegeskávé. Ismerjük meg együtt a részleteket.

MI AZ A JEGESKÁVÉ?

A jegeskávé kétségtelenül a világ egyik legkedveltebb itala, hiszen egyesíti magában a kávé aromáját, ízét és a frissítő élvezetet. Sokak számára nincs is jobb módja a nap kezdésének, mint felébredni és elkészíteni egy csésze finom és ízekben gazdag, személyre szabott jegeskávét, amely kiválóan felveszi a versenyt a kávézók minőségi színvonalával. Bizony, kevés dolog tud olyan hűsítő és élénkítő lenni, mint egy nagy, magas pohár enyhén édes jegeskávé!

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK JEGESKÁVÉT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Lássuk, mi kell a legjobb jegeskávé elkészítéséhez! Először is jó minőségű kávéra lesz szükséged. Fontos, hogy olyan keveréket válasszunk, amely mindannyiunk személyes ízlésének megfelel. Egyesek a magával ragadóbb és testesebb ízt kedvelik, míg mások egy csipetnyi aroma segítségével szeretnek ébredni. Egyesek szerint a sötét pörkölt kávé tökéletes ehhez a recepthez. Ezért használd bátran a kedvenc kávédat, hiszen szinte minden minőség tökéletesen működik! Használhatsz koffeinmentes kávét is, amelyből szintén készíthetsz jegeskávét.

Jobb, ha előző este készíted el a kávét, hogy kihasználhasd a minőségi kávébabok előnyeit. Az ízletes hidegen „főzött” kávé elkészítésének legjobb módszere az, ha a kávéőrleményt egy éjszakán át szobahőmérsékletű vízben áztatjuk. A hideg víz csak lassan oldja ki a kávé legkiválóbb beltartalmát és sajátosságait, de végül gazdag és selymes ital jön létre keserű és fanyar jegyek nélkül. Milyen ötletek adhatók a problémamentes otthoni elkészítéshez? Tölts 100 g őrölt kávét és 600 ml hideg vizet egy nagyméretű French Press francia kávéfőzőbe. Fedd le, és hagyd ázni körülbelül 10-12 órán át. Amikor készen van, helyezd a dugattyút a kávéfőzőre, majd óvatosan told bele, hogy a zaccot elválaszd az italtól. Öntsd az italt egy üvegbe, majd tárold hűtőben (legfeljebb egy hétig). Az így kapott hideg főzet egy koncentrátum, amelyet ízlés szerint 1 vagy 2 rész vízzel kell hígítani.

Egyébként, ha különleges eszközöket keresel a kávéhoz, akkor a vízcsepegtető rendszerrel is készíthetsz fogyasztásra kész hideg „főzetet”. Körülbelül 3 óra hideg áztatás után egy finom pohár szomjoltó jegeskávét élvezhetsz! A hivatkozásra kattintva nézd meg videót, hogy megtudd, ez hogyan történik. 

Abban az esetben, ha van saját kávédarálód, és különösen merésznek érzed magad, továbbá tényleg a lehető legízletesebbé szeretnéd tenni a csészédet, akkor használhatsz egész kávészemeket, és azokat magad őrölheted meg. Talán elgondolkozol azon, hogy a frissen őrölt kávé a legjobb választásnak tekinthető-e. Nos, jobb az íze, bár semmi baj nincs azzal, ha filteres őrölt kávét használunk.

A cukor és a tej nem kötelező. Használhatsz normál kristálycukrot és barna cukrot is, bár a sima vagy ízesített cukorszirup is felmerülhet lehetőségként. A szirupos állag javasolt, beleértve a megfelelő ízeket, mint például a vanília, a fahéj vagy a mogyoró, mivel a kristálycukor nem oldódik fel, ha közvetlenül a jeges kávéba teszed. Kedved, ízlésed és igényeid szerint bármilyen tej jól használható! Adhatsz hozzá sima, lehetőleg teljes tejet, de mandula- vagy kókusztejet is, amely fenségessé teheti a jeges kávét. Megfontolhatod néhány adalék alkalmazását is, és végül beletehetsz néhány teáskanál tejszínt vagy egy kanálnyi csábító jégkrémet is.

Milyen típusú jeget használj a jegeskávéhoz? A legmegfelelőbb kiválasztása elengedhetetlen! Többféle lehetőség közül választhatsz, úgymint zúzott jég, közepes méretű jégkockák – ez van általában kéznél a fagyasztóban – vagy nagy jégkockák, amelyek akkor alkalmasak, ha a jeges kávét elkészítése után a szabadban akarod élvezni, mivel lassabban olvadnak. Egy másik lehetőség, hogy saját magad készítesz kávéjégkockákat; egyszerűen hűts le egy kis kávét egy jégtálcában, majd fagyaszd le. Ezzel megakadályozod, hogy a kávé vizesnek tűnjön.

Ekkor már csak annyit kell tenned, hogy egy magas poharat – mindenképpen a legmegfelelőbbet – a pereméig megtöltesz jéggel, és majdnem a tetejéig feltöltöd kávéval. Most kedved szerint öntsd bele a tejet és a cukrot.

Csak a tiéd az a pillanat, amikor a folyadékok a kavargásban egybeolvadnak és lesüllyednek a pohár aljára. Keverd el és élvezd.

OTTHON? IGEN, LEHETSÉGES

Amint látod, simán nekiláthatsz a házi jegeskávénak, hiszen a recept egyszerű és meglehetősen gyorsan elkészíthető. Egy kis gyakorlás után elkerülheted a kávéházakat, miközben otthon is élvezheted a finom jegeskávét, negyedannyiért!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.