*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
Használd a Lavazza Eszpresszó Italianot (előre őrölt kávé vagy egész kávébab).
3 csésze a kotyogós kávéfőzőből (bármi, ami kisebb, mint a 3 csésze a kotyogós kávéfőzőből, alternatív megoldás lesz).
Forralj fel legalább 120 ml szűrt vagy palackozott vizet.
Őrölj 20 gramm kávét közepesen finomra. Az állagának az asztali sóhoz hasonlónak kell lennie, de nem porszerűnek, mint az eszpresszógépben való használathoz.
Miután felforrt, önts 120 ml forralt vizet a kotyogós kávéfőző alsó kamrájába. Ha a víz elborítja a szelepet, akkor a kotyogós kávéfőző túl kicsi. Ehhez a recepthez 3 csészés kotyogós kávéfőzőt használunk. Egy ennél kisebb méretű kotyogós kávéfőző túl kicsi lesz.
Tölts 20 gramm őrölt kávét a kotyogós kávéfőző kávétartó szűrőjébe. A szűrőt enyhén megrázva oszlasd el egyenletesen a kávét. Ne tömörítsd és ne nyomkodd meg a kávét.
Egy törülközőt használva (a kávéfőző nagyon forró lesz), helyezd a szűrőt a helyére, az alsó kamra fölé. Ezután csavard rá a felső kamrát. Ügyelj arra, hogy megfelelően legyen becsavarva és teljesen zárjon.
Helyezd a kotyogós kávéfőzőt a tűzhelyre, alacsony vagy közepes hőfokra. Ha nagy felületű elektromos tűzhelyet használsz, érdemes a kotyogós kávéfőzőt oldalra helyezni úgy, hogy a fogantyúja a fűtőelemmel ellentétes irányba nézzen. Ez segít elkerülni, hogy a fogantyú túlságosan felmelegedjen.
Várd meg, hogy a kotyogós kávéfőző elkezdje főzni a kávét. Hagyd nyitva a fedelét. Látni fogod, hogy a lefőzött kávé egyenletes sugárban áramlik a kotyogós kávéfőző felső kamrájába. Amikor a kávé egyenletes folyása megszűnik, és buborékok kezdenek megjelenni, azonnal vedd le a kotyogós kávéfőzőt a tűzről, és az alsó kamrát helyezd egy tál szobahőmérsékletű vízbe, hogy lehűljön.
Most már körülbelül 60-65 ml főzött kávéval kell rendelkezned. Öntsd a tálalópoharadba, és élvezd!
Ha savanyú, akkor alul van extrahálva, és finomabb őrleményt kell használnod.
Ha keserű, akkor túlextraháltad a kávét, és kissé durvább őrleményt kell használnod.
Ha nem kellemetlenül keserű vagy savanyú, akkor az őrlési méret megfelelő volt, és ezt a kávét önmagában is fogyaszthatod (finom), vagy továbbléphetsz a következő lépésre, és készíthetsz egy kapucsínót.