Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
őrölt kávé őrölt kávé

Hogyan tároljuk az őrölt kávét: ennek fontossága és az összes tipp

2-3 perc

Mivel a friss kávé frissen őrölt kávéból és eszpresszó babból készül, nem kérdés, hogy a kávé ínyenceinek meg kell tanulniuk az őrölt kávé tárolásának legjobb módját a maximális frissesség minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében. A kávébabok mindennapos őrlése sokunk számára lehetetlen lehet, különösen a rohanó reggeleken. Ezért az előre őrölt kávé kényelmes megoldásnak tűnik, amely lehetővé teszi, hogy néhány perc alatt hozzájussunk a csészénkhez. Ha megfelelően tároljuk, majdnem olyan jó íze lesz, mint a frissnek. Ahhoz, hogy ez így történjen, a következő bekezdésekben ismertetjük az őrölt kávé tárolásának legjobb módszereit.

A kávé helyes tárolása

Az eszpresszó őrölt kávé tárolását valójában bizonyos feltételek betartásával kell végezni, amelyek hozzájárulhatnak élettartamának és ízének megőrzéséhez. Mivel az őrölt kávé erősen romlandó, ezért legjobb ízét őrlés után csak néhány percig őrzi meg, és minél több idő telik el, annál inkább elveszíti a többi aromát, nagymértékben tönkretéve ezzel a csodálatos rituálét, hiszen az illat kétségtelenül az ízélmény állandó része.

A kávéházak és a kávéház láncok rendkívül gyorsan végzik a kávé kiszolgálásának teljes folyamatát, ezért ez nem az ő problémájuk. Azonban elég érdekes megfigyelni, hogy annak ellenére, hogy sokan már olyan régóta használják az őrölt kávét, nincs olyan módszer, amelyet általánosan legjobbnak lehetne tekinteni a tárolására. Mégis, sokan egyáltalán nem gondolkodnak ezen, és valószínűleg hozzászoktak a kávéjuk nem megfelelő tárolásából eredő ízhiányhoz. Ennek megfelelően az őrölt kávé és az egész kávébabok frissen tartásának helyes módja az, ha egy éléskamra polcán, fénytől, hőtől és nedvességtől védve, átlátszatlan, légmentesen záródó, jobb esetben a boltokban könnyen beszerezhető, vákuumzáras tárolóedényben tároljuk.

Le lehet fagyasztani az őrölt kávét?

A fagyasztott őrölt kávé akár két évig is megőrizheti frissességét, de csak akkor, ha megfelelő vákuumzárással tároljuk. Ellenkező esetben nem tárolható tovább hat hónapnál. Ha a vákuumzárással lezárt kávét éléskamrában tárolod, legfeljebb öt-hat hónapig őrzi meg frissességét.

Le lehet fagyasztani az őrölt kávét? Akkor érdemes lefagyasztani a kávét, ha hosszú ideig, legalább egy hónapig nem fogod felhasználni. Ha lefagyasztod a naponta használt kávéd, akkor a hőmérséklet ingadozása nedvességet hoz létre a csomagban, ami jelentősen befolyásolja a reggeli csésze ízét. Amikor kedved támad elfogyasztani a korábban vákuumzárral lezárt és lefagyasztott kávéd, csak annyit kell tenned, hogy kinyitod a zacskót, és csak annyi kávét veszel ki belőle, amennyit egy hét alatt fel fogsz használni. Ekkor zárd le újra a zacskót, közvetlenül azelőtt, hogy visszatennéd a fagyasztóba.

A kávé hűtése nem jöhet szóba, mivel a hűtőszekrény hőmérsékletén a kávét tároló tartályban lévő levegőben található vízmolekulák kondenzálódnak és átjárják a kávét, ami befolyásolja annak ízét.

Továbbá, a tartály kiválasztásakor kerüld a reaktív fémeket, és helyette válassz üveg vagy kerámia tárolóedényeket.

őrölt kávé

A legjobb tippek a kávé tárolásához

Nagy vonalakban összefoglalva, az alábbi tippeket kell követni ahhoz, hogy az őrölt kávét a legjobban tárold, és az megőrizze változatlan ízét és aromáját:

  1. Kerüld a hűtőszekrényt, hogy a kávéőrleményt távol tartsd a nedvességtől.
  2. Ellenőrizd a csomagoláson a lejárati és pörkölési dátumokat, és igyekezz az egészet a pörkölést követő 2-6 hónapon belül elfogyasztani;
  3. Ha úgy tervezed, hogy hosszú ideig nem iszol kávét, vákuumcsomagold és fagyaszd le a kávéőrleményt, hogy segítsd az egyes tételek hosszú távú tárolását;
  4. Zárd a kávéőrleményt egy légmentes tárolóedénybe vagy a vákuumzáras eredeti csomagolásba;
  5. Tárold a kávéőrleményt száraz helyen, szobahőmérsékleten és nedvességtől távol;
  6. Az őrölt kávét egy hónapon belül fogyaszd el.
  7. Várj az őrléssel addig, amíg nagyon közel nem kerülsz ahhoz, hogy kávét igyál.

Mivel a kávé szerelmeseinek a legjobb módon kell tárolniuk az őrölt kávét, hogy maximalizálják annak frissességét hosszú időre, nyomatékosan ajánlott figyelembe venni tanácsainkat az őrölt kávé tárolására vonatkozóan, hogy a mindennapi csésze olyan finom legyen, amilyennek lennie kell!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.