Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
Frappuccino recept Macchiato kávé

Hogyan készítsünk otthon macchiato kávét?

A Lavazza-csapat 2-3 perc

macchiato kávé, más néven eszpresszó macchiato kávé, egyszerűbben fogalmazva egy eszpresszó kávé egy csipetnyi, általában felhabosított tejjel. Az olasz „macchiato” kifejezést valójában úgy lehet fordítani, hogy foltos vagy pöttyös, emlékeztetve a tej jelenlétére, amelyet általában a sötét intenzív színű eszpresszóhoz adva, a kávét világosabbá teszi, és átüt annak egyöntetű, fekete felületén.

Egyesek szerint a macchiato abból az igényből született, hogy jelezzék a különbséget a tejfoltos eszpresszó és a tejes kávé között. A macchiato kávé a klasszikus eszpresszó erőteljes, mély és gazdag ízéhez minden bizonnyal hozzáad egy csipetnyi krémességet és simaságot, amelyet a sajátos tejfolt ad. Míg a legtöbb ország átvette a hagyományos olasz elnevezést, addig néhányan más elnevezést választottak. Ha például Portugáliában macchiatót keresünk, rendeléskor csak annyit kell mondanunk, hogy cafe pingadot szeretnénk kóstolni, utalva a benne lévő tejcseppre.

Ennek egyik változata a latte macchiato, szó szerint „foltos tej”, amely egy habos italból áll, és fő összetevője a tej, míg a tetejére eszpresszó - általában körülbelül a fele - kerül.

Kövesd a macchiato kávé elkészítésének lépéseit

A macchiato kávé az évek során folyamatosan fejlődött, mivel a kávéházak és a kávéház láncok az idők során megpróbálták feleleveníteni és feldobni választékukat és termékkínálatukat. Ráadásul a macchiato ízesített szirupokkal, például karamellás vagy vaníliás sziruppal is feldobható. Akár egyes fogyasztók ezt még élvezetesebbnek is tarthatják, a kávépuritánok azonban szentségtörésnek tekinthetik.

A következőkben megnézzük, hogyan készíthetünk egy kivételes macchiato kávét az olasz hagyomány és a legklasszikusabb recept szerint.

1. lépés: Hozzávalók és felszerelés

Az eszpresszó jellegzetes és kesernyés ízének bársonyos és lágy tejes ízzel való elegyítéséhez mindössze ennyi kell:

 Ami a felszerelést illeti, egy kávédaráló, egy eszpresszó kávéfőző, egy tejgőzölő, és végül egy eszpresszó csésze szükséges.


2. lépés: A kávébabok őrlése

Először is őröld meg a kávébabokat. A legjobb íz érdekében nyomatékosan ajánlott ezt közvetlenül a kávéfőzés előtt megtenni. Emellett ügyelj arra, hogy finomra őröld a babokat, hogy a főzési módhoz megfelelő textúrát kapj. Főzz egy adag eszpresszót egy eszpresszó kávéfőző, egy kotyogós kávéfőző vagy a kéznél lévő készülék segítségével.

3. lépés: A tej gőzölése

Itt az ideje, hogy gőzöld a tejet. Azonban csak egy kis mennyiségre lesz szükséged belőle. Töltsd a tejet egy csészébe, majd helyezd bele az eszpresszó kávéfőző habosító csövét, és habosítsd, amíg a kétszeresére nem duzzad. Abban az esetben, ha nincs tejhabosítód vagy French press francia kávéfőződ, a tejet felmelegítheted mikrohullámú sütőben vagy egy edényben a tűzhelyen, mielőtt beleöntenéd egy befőttesüvegbe , majd addig rázd vagy keverd, amíg teljesen fel nem habosodik.

Ha azon gondolkodsz, hogy melyik lehet a legjobb tejfajta a macchiato kávéhoz, a legjobb választás kérdés nélkül a teljes tej. Kétségtelenül ez habzik a legjobban, mivel magasabb a tejzsír- és fehérjetartalma. Mindenesetre ahhoz, hogy ez a legjobban sikerüljön, győződj meg róla, hogy a tej a lehető legfrissebb!

4. lépés: A gőzölt tej ráöntése az eszpresszó kávéra

Ezen a ponton öntsd a gőzölt tejet az eszpresszóba. Ennek az italnak a művészete igazán abban mutatkozik meg, ahogyan ezt a lépést végrehajtod . Ügyelj arra, hogy a kávé közepébe öntsd, és a tej foltja látható lesz a felszínen. 

5. lépés: Végül díszítsd tetszés szerint

Mint már említettük, a macchiato-t díszítheted tejszínhabbal vagy szirupokkal tetszés szerint. Ideje felszolgálni és élvezni!

Íme, az egyszerű tippek, amiket be kell tartanod, hogy olyan ízletes és finom olasz macchiato kávét főzz, mint amilyet a kedvenc kávéházadban rendelnél!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.