*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
A macchiato kávé, más néven eszpresszó macchiato kávé, egyszerűbben fogalmazva egy eszpresszó kávé egy csipetnyi, általában felhabosított tejjel. Az olasz „macchiato” kifejezést valójában úgy lehet fordítani, hogy foltos vagy pöttyös, emlékeztetve a tej jelenlétére, amelyet általában a sötét intenzív színű eszpresszóhoz adva, a kávét világosabbá teszi, és átüt annak egyöntetű, fekete felületén.
Egyesek szerint a macchiato abból az igényből született, hogy jelezzék a különbséget a tejfoltos eszpresszó és a tejes kávé között. A macchiato kávé a klasszikus eszpresszó erőteljes, mély és gazdag ízéhez minden bizonnyal hozzáad egy csipetnyi krémességet és simaságot, amelyet a sajátos tejfolt ad. Míg a legtöbb ország átvette a hagyományos olasz elnevezést, addig néhányan más elnevezést választottak. Ha például Portugáliában macchiatót keresünk, rendeléskor csak annyit kell mondanunk, hogy cafe pingadot szeretnénk kóstolni, utalva a benne lévő tejcseppre.
Ennek egyik változata a latte macchiato, szó szerint „foltos tej”, amely egy habos italból áll, és fő összetevője a tej, míg a tetejére eszpresszó - általában körülbelül a fele - kerül.
A macchiato kávé az évek során folyamatosan fejlődött, mivel a kávéházak és a kávéház láncok az idők során megpróbálták feleleveníteni és feldobni választékukat és termékkínálatukat. Ráadásul a macchiato ízesített szirupokkal, például karamellás vagy vaníliás sziruppal is feldobható. Akár egyes fogyasztók ezt még élvezetesebbnek is tarthatják, a kávépuritánok azonban szentségtörésnek tekinthetik.
A következőkben megnézzük, hogyan készíthetünk egy kivételes macchiato kávét az olasz hagyomány és a legklasszikusabb recept szerint.
Az eszpresszó jellegzetes és kesernyés ízének bársonyos és lágy tejes ízzel való elegyítéséhez mindössze ennyi kell:
Ami a felszerelést illeti, egy kávédaráló, egy eszpresszó kávéfőző, egy tejgőzölő, és végül egy eszpresszó csésze szükséges.
Először is őröld meg a kávébabokat. A legjobb íz érdekében nyomatékosan ajánlott ezt közvetlenül a kávéfőzés előtt megtenni. Emellett ügyelj arra, hogy finomra őröld a babokat, hogy a főzési módhoz megfelelő textúrát kapj. Főzz egy adag eszpresszót egy eszpresszó kávéfőző, egy kotyogós kávéfőző vagy a kéznél lévő készülék segítségével.
Itt az ideje, hogy gőzöld a tejet. Azonban csak egy kis mennyiségre lesz szükséged belőle. Töltsd a tejet egy csészébe, majd helyezd bele az eszpresszó kávéfőző habosító csövét, és habosítsd, amíg a kétszeresére nem duzzad. Abban az esetben, ha nincs tejhabosítód vagy French press francia kávéfőződ, a tejet felmelegítheted mikrohullámú sütőben vagy egy edényben a tűzhelyen, mielőtt beleöntenéd egy befőttesüvegbe , majd addig rázd vagy keverd, amíg teljesen fel nem habosodik.
Ha azon gondolkodsz, hogy melyik lehet a legjobb tejfajta a macchiato kávéhoz, a legjobb választás kérdés nélkül a teljes tej. Kétségtelenül ez habzik a legjobban, mivel magasabb a tejzsír- és fehérjetartalma. Mindenesetre ahhoz, hogy ez a legjobban sikerüljön, győződj meg róla, hogy a tej a lehető legfrissebb!
Ezen a ponton öntsd a gőzölt tejet az eszpresszóba. Ennek az italnak a művészete igazán abban mutatkozik meg, ahogyan ezt a lépést végrehajtod . Ügyelj arra, hogy a kávé közepébe öntsd, és a tej foltja látható lesz a felszínen.
Mint már említettük, a macchiato-t díszítheted tejszínhabbal vagy szirupokkal tetszés szerint. Ideje felszolgálni és élvezni!
Íme, az egyszerű tippek, amiket be kell tartanod, hogy olyan ízletes és finom olasz macchiato kávét főzz, mint amilyet a kedvenc kávéházadban rendelnél!