Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
cold brew kávé cold brew kávé

Cold brew kávé: minden tudnivaló erről az italról

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, nincs is jobb, mint egy sima, könnyen elkészíthető cold brew kávé, hogy lehűtse a napot!  Az alábbi cikkünkkel most elárulunk néhány érdekességet erről a csodálatos kávés nyári italról.

Mi az a cold brew kávé?

Először is tegyünk különbséget: a cold brew és a jeges kávé két különböző dolog. Bár mindkettő jéggel kevert kávét jelent, az ízük és a savasságuk tekintetében nagyban különböznek egymástól.

A cold brew kávét úgy készítik, hogy durvára őrölt kávét áztatnak hideg vízben hosszabb ideig, általában 12-24 óráig, majd ezt követően leszűrik. Ez a sajátos „főzési” eljárás egy kevésbé savas, mégis selymes italt eredményez, amit jéggel szolgálnak fel. A kívánt erősségnek megfelelően lehet sűríteni, illetve vízzel vagy tejjel kombinálni. Másrészt a jeges kávét hagyományosan csak a jégre öntés előtt főzik le, vagy még forrón öntik rá.

Az ital eredete

Ki találta fel a cold brew kávét? A hideg vízzel készült kávéital legelső bizonyítékát a japán Kiotóban találjuk. Ismeretes, hogy a japánok már a 16. században főztek kávét. A kávébabok minden bizonnyal eljutottak a japán partokhoz, mivel a holland kereskedők – ők voltak az egyetlenek, akiknek valóban engedélyezték a kereskedelmet Japánban – óceáni átkeléseik során valószínűleg szállították hajóikon.

Ahelyett, hogy a kávéőrleményt órákig áztatnák, a kiotói stílusú kávét cseppenként főzik, és minden egyes vízcsepp áthalad a kávéőrleményen. Ez a módszer egy hagyományos, varázslatos és gyönyörű látványt nyújtó folyamatot szül.

Thaiföldtől Vietnamig és Indiáig számos ázsiai országban megalkották a hideg ital saját változatát, amely többnyire a forró kávéfőzés módszerén alapul, és néha instant kávét használ. Ami az Egyesült Államokat illeti, a cold brew kávé csak az elmúlt évtizedben vált népszerűvé. Az utóbbi időkben az Egyesült Államok kávézóiban és kávéházaiban megjelent néhány „hideg kávéfőző”, melyek emlékeztetnek a Kiotóban egykor könnyen fellelhető rendszerekre.

Ennek az új trendnek valószínűleg több egyszerű oka is van. Először is, a cold brew kávé elkészítése meglehetősen praktikus és kevés kézi munkát igényel, ami tökéletesen alkalmassá teszi a kávét művészetként megjeleníteni szándékozó kávéházak számára. Másodszor, ez valóban egy nagyon kreatív és eredeti módja a kávézás kellemes és elegáns élményének megvalósítására. Végül, de nem utolsósorban ez a kellemes kávéital sok másnál jobban képes kiemelni az egyetlen eredetű kávé eredeti jellemzőit!

A legjobb kávé a cold brew kávéhoz

Tegyük világossá! A helyes válasz az, hogy szabadon használhatod a kedvenc közepesre vagy sötétre pörkölt kávédat.  Bár választhatod az általad kedvelt minőséget, nyomatékosan ajánlott odafigyelni az őrlési méretre. Maga a méret az, ami igazán számít, mivel valójában durvára őrölt kávéra lesz szükséged.

A cold brew kávé lehetővé teszi, hogy a kávébabokból más ízprofilok bontakozzanak ki, és ez arra sarkallhat, hogy más pörkölésű kávét próbálj ki hozzá, mint amit a forrón főzött kávé esetében kedvelsz. Míg a világosabb pörkölésű kávébabok általában hajlamosak a savas tulajdonságok kidomborítására, addig a cold brew módszerrel ezek háttérbe szorulnak. Amint azt te is meg fogod tapasztalni, a sötétebb pörkölésű kávék nagy valószínűséggel alkalmasabbnak bizonyulnak.

Ennek ellenére egy közepesen sötétre pörkölt, lehetőleg 100%-os arabica a hideg főzési folyamat során kellemes diós és csokoládés ízt hoz elő, ami egy keretet adó és selymes aromát eredményez. Azonban kísérletezz bátran, és találd ki, hogy melyik választás felelhet meg legjobban az ízlésednek!

Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a kávét már évszázadok óta hidegen élvezik, és talán több közösség számára is ez volt a szokásos módja a kávézásnak. Nagy örömmel figyeltük meg, hogy a nyár közeledtével ezt a szokást széles körben újra felfedezik a kávéházak és a kávé szerelmesei!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.