*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
Akárcsak a bor esetében, a kávé ízjegyei is végtelenek, és minden szüretnek megvan a maga sajátossága. Az időjárás és a tengerszint feletti magasság részleges befolyása mellett a talaj és a fajta játszik fontos szerepet ebből a szempontból, csakúgy, mint egy sor folyamat, beleértve a szállítást, a pörkölést, az őrlést és a lefőzést. Lépjünk be a kávékóstolás világába, hogy mindent megtudjunk erről a lenyűgöző élményről.
Hogyan kóstoljuk meg a kávét? A csészekészítés egy gyors és megbízható, mégis szubjektív technika a legnépszerűbbek között, amelyeket a kávé kóstolására, értékelésére és minőségének mérésére használnak. Bár a közelmúltban számos technológiai módszer pontosabbnak bizonyult, még mindig nagyon népszerű a kávészakértők és a bennfentesek körében a világon.
A csészekészítés a következő jellemzőkre összpontosít: tisztaság, édesség, savasság, száj- és utóíz, lehetővé téve az ital finom jegyeinek megízlelését. Az eljárásnak megfelelően a forró vizet először öntsd rá a frissen pörkölt kávébabokra, közvetlenül a csészébe. A főzetet három-öt percig hagyd állni. Ekkor keverd meg a főzetet, majd távolítsd el a habot. Kóstolás előtt hagyd a kávét hűlni. Ez lehetővé teszi, hogy ne égesd meg a nyelved, és így az ízek érzékelhetők lesznek.
Amellett, hogy minőségellenőrzési módszer, a csészekészítés nagyszerű módja annak, hogy gyarapítsd tudásod a kávéról. Segítségével megismerheted, hogyan azonosíthatsz és osztályozhatsz számos különbséget sok vonatkozásban, beleértve a származási országokat és a fajtákat, így általa meghatározhatod és kialakíthatod az ízlésed.
Az összehasonlítás minden bizonnyal az egyik leghasznosabb javaslat, mivel a segítségével megismerheted és felfedezheted a különböző ízeket és aromákat. Először próbáld élvezni az árnyalatokat, miközben a kávé ízére összpontosítasz. Inkább diós vagy csokoládés aromát vagy bogyókra emlékeztető gyümölcsös jegyeket hordoz?
Ne feledd, hogy bár a kóstolás egy olyan képesség, amelyet lehet gyakorolni, eltart egy ideig, mire szakértővé válsz.
Amikor a kávé kóstolására készülsz, több különböző minőséget hasonlíts össze négy ízjellemző figyelembevételével:
Aroma – A kávé illata, amely lehet földes vagy fűszeres, virágos vagy diós, vagy még valami más.
Savasság – Csípősség vagy fanyarság; ennek a tulajdonságnak nincs köze a kávé pH-értékéhez. Megfelelően érezheted a savasságot a nyelved mindkét oldalán és a hegyén, de időnként az állcsontod hátsó részénél is, csakúgy, ahogyan az a citrusok kóstolásakor történik. Tiszta elkészítésüknek köszönhetően a nagy savasságú kávék fényesnek, ropogósnak és csípősnek mutatkoznak, míg az alacsony savasságúak simának tűnnek, és ízük a szájban sokáig érezhető.
Testesség – A kávénak a nyelvre kifejtett érzetére utal, mely lehet könnyed vagy teljes. A könnyed fajták íze a testesekével ellentétben nem marad sokáig a szájban.
Íz – A kávé tényleges ízéről szól, ahogyan az ember a száj különböző részein érezheti. Lehet az íz azonnali vagy kifinomult, valamint citrusos, kakaós és bogyós gyümölcs ízeket tapasztalhat meg a kóstoló személy.
Melyik a legjobb ízű kávé a világon? Legyen szó tanzániai borsóbogyóról vagy szumátriai mandhelingről, időtlen etióp Harrarról, guatemalai Antiguáról vagy Mocha Java kávéról, nincs konkrét rangsor, mivel a kulcstényező alapvetően ízlés kérdése. Amikor a legmagasabbra értékelt kávékról van szó, minden a fogyasztó szubjektív ízlésvilágától függ.
Az ízlelést egyéni élménynek kell tekinteni, melyet leginkább a genetika befolyásol, és amelynek az agyra gyakorolt hatása jelentős. Ezért ne hallgass a kávézás ínyenceire! A borkóstoláshoz hasonlóan ne feledd, hogy a legjobb kávékóstolási élmény az, amelyről önmagad győződsz meg.