Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
a kávézacc újrahasznosítása a kávézacc újrahasznosítása

Hogyan lehet újrahasznosítani és felhasználni a kávézaccot

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Te is egyike annak a kétmilliárd embernek, akik nap mint nap szeretnek reggelente kávét főzni és fogyasztani?  Ne hagyd, hogy a kávéőrlemény az elkészítése után kárba vesszen! Új célt kaphat, ha ismered a megfelelő módszereket. Mit kezdjünk a használt kávézaccal ? Sokféleképpen segíthet, ahogyan ezt a számos javaslatot tartalmazó cikket olvasva észreveheted, hogyan milyen módon hasznosítsd azt.

Mint minden reggel, ébredés után rögtön főzöl egy csésze kávét, hogy megízleld annak elsöprő aromáját. Miután azonban befejezted ezt a mindennapi élvezetet, egy gondolat azonnal átfut az agyadon: mit csináljak a kávézaccal? Hamarosan rájössz, hogy nem a kukába dobás az egyetlen megoldás!

Komposztként

Hogyan ártalmatlanítsuk a kávézaccot? Mivel nitrogénben gazdag, a használt kávézacc - ha okosan használjuk fel - igazán jó tápanyagforrásnak tekinthető a talaj számára. Először is meg kell jegyezni, hogy nem helyes közvetlenül a növényekre önteni. Hagyni kell, hogy lebomoljanak, mielőtt a kertbe szórjuk őket, mivel az összetevőiknek le kell bomlania, hogy a növények fel tudják venni a bennük lévő szükséges tápanyagokat. Van egy másik ok is, ami miatt így kell eljárni: a növények gyökerei károsodhatnak a bomlási folyamat során keletkező hő hatására, ezért fontos, hogy ne használjuk rögtön a kávézaccot

A hongkongi szerves hulladék újrahasznosító központ rendszeresen fogad kávézaccot, és másfajta élelmiszer-hulladékkal olvasztja össze, hogy olyan keveréket kapjon, amely egy komposztáló alagúton keresztül áthaladva könnyebben lebomlik. Miután ezt a halmot megfelelően megkeverik és homogénné teszik, megfelelően levegőztetik, és végül készen áll a talajjal való összekeverésre.

Továbbá, néhány rovar - mint például a hangyák, továbbá a csigák és meztelen csigák - hajlamosak idegenkedni a kávé szagától, és elkerülik a növényeket. Ez számos előnnyel jár a komposzthalom számára is. Egyébként jobb, ha nem adagolod túl a kávézaccot! A túl sok nitrogén felborítaná az egyensúlyt, és egyes növényfajok számára káros lenne.

Egy virágcserép

Még mindig a termesztés szempontjából; a kávézacc javítja a talaj termőrétegét és szerkezetét. Emiatt ahelyett, hogy a növényeket természetellenes környezetben termesztjük, sokkal jobb, ha 100%-ban természetes anyagokból álló virágcserepeket készítünk. Ezeknek a virágcserepeknek a formáját úgy kapjuk meg, hogy az összetevőket hőközlés mellett egy formába préseljük. Ezek az anyagok természetüknél fogva szemcsések és meglehetősen nehezen alakíthatók, bár többszöri próbálkozás után az arányuk legjobb módon történő kitalálásával, a melegítés hőmérsékletével és a nyomás alkalmazásával leküzdhető az ellenállásuk. Ennek az eljárásnak köszönhetően a végtermékek úgy néznek ki, mintha texturált felületű kövek lennének finom, kellemes megjelenéssel.

Természetes tisztító súrolószer

Ha természetes összetevőket, például egy kis sót és közönséges szappant keverünk a használt kávézacchoz, az így kapott folyékony oldatot használhatjuk a mosogatóa munkapulta főzőedények és a grillsütő súrolására. Mindazonáltal ügyelj arra, hogy ne használd őket semmilyen porózus anyagon, mert barna foltokat okozhatnak rajtuk. Még a szódabikarbónánál is jobb csiszolóanyag a kávézacc, és tökéletes az edények polírozására.

Szagtalanító

Egy másik hasznos módja a kávézacc újrahasznosításának, ha kivételes és természetes szagtalanítóként használjuk, hogy megszabaduljunk a szagoktól otthonunkban. Célszerű a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba helyezni őket, hogy leküzdjék és semlegesítsék a kellemetlen szagokat. Másrészt arra is használhatod őket, hogy a fokhagyma- és hagymaszagot eltávolítsd a kezedről.

Ahhoz, hogy így használhasd őket, előzetesen meg kell szárítani a kávézaccot, és használt kapszulákba helyezve ablak közelében vagy megfelelő szellőzést biztosítva kell elhelyezni. Ha mindkettő megszáradt, bárhol elhelyezheted őket a hűtőszekrényben vagy a konyhaszekrények, ruhásszekrények és cipősszekrények belsejében. Ezeket az egyszerű utasításokat követve otthonod vagy irodád friss illatú lesz, miközben a használt kapszulák az újrahasznosítással második életet kapnak.


A kávé előnyei a bőr számára

Mivel a természetre úgy tekinthetünk, mint egy inspiráló múzsára, amely engedi felfedezni csodáit, több helyi workshopot is tartottunk, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését a fenntarthatóság előnyei iránt, miközben felhasználják a kávézaccot és más élelmiszerhulladékot. Ezek a figyelemre méltó lehetőségek jól ismertek, és bemutattuk, hogy természetes, kézzel készített szappan hogyan készíthető belőlük, amelyből testradír is készülhet, mivel homokszerű textúrája kiváló hámlasztó, és a kávézacc tökéletesen alkalmas az elhalt hámsejtek gyengéd eltávolítására, valamint a vérkeringés fokozására. Ez csak egy újabb praktikus módja annak, hogy a kávézaccot hasznossá tegyük, összhangban a fenntartható szokásokkal, amelyek befolyásolhatják mindennapi életünket.

Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.