Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
Hogyan készítsünk kapucsínót Hogyan készítsünk kapucsínót

Hogyan készítsünk tökéletes kapucsínót?

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el a valaha volt legjobb kapucsínót az olasz hagyományok szerint, házi készítésű tejhabbal? Az olasz kapucsínó az egyik legnépszerűbb  eszpresszó alapú ital a világon. Az eszpresszót és a gőzölt forró tejet kombinálja, az összetevők - mint a tej és a kávé - frissessége és minősége elengedhetetlen a tökéletes élményhez.

A kapucsínó elkészítésének egyszerű lépései

A „cappuccino” elnevezés a kapucinus szerzetesektől, a ferences szerzetesek rendjétől származik, amelyet a tizenharmadik században alapítottak Olaszországban. A „cappuccino” szót - németül „kapuziner” - elsőként az osztrákok vették át. Miután 1683-ban legyőzték az oszmán hadsereget, az osztrákok elkezdték hasznosítani a törökök által hátrahagyott több száz zsák kávét. Egy lengyel nemes, Jerzy Franciszek Kulczycki, aki hőssé vált, mert segített a török sereg legyőzésében, ezt az ajándékot használta fel arra, hogy megnyissa az első bécsi kávézót, a Zur Blauen Flasche-t. Ebben a kávézóban kóstolta meg a kávét egy olasz szerzetes, Marco D'Aviano atya, amikor meglátogatta az első bécsi kávézót, a Zur Blauen Flaschét. Mivel túl keserűnek találta, azt javasolta, hogy adjanak hozzá mézet és tejet. Ekkor derült ki, hogy az itala színe egészen olyan, mint az egyházi rendje által viselt hosszú, barna, nagy csuklyás csuhák színe, amit cappuccionak neveztek.

Mindazonáltal a második világháború utáni időszakot kell megvárnunk ahhoz, hogy megkóstolhassuk a kapucsínót, ahogyan azt ma elképzeljük, köszönhetően Achille Gaggia technológiai újításainak és eszpresszógépének, amely képes a tej felhabosítására.


kezdés a házi készítésű alapanyagokkal

Lássuk, mire is van valójában szükséged ahhoz, hogy elkészíthess egy csésze tökéletes  kapucsínót. Mivel a leghíresebb eszpresszóital a gőzölt tej, az eszpresszó és a tejszínhab csodálatos kombinációja, ahhoz, hogy otthon is elérd a kávéházi minőségű színvonalat, az első, amit figyelembe kell venni, a házilag készült hozzávalók!

Először is, a pompás kapucsínóhoz szükséged lesz eszpresszó kávéra , amely olyan aromát és ízt biztosít, amelyet egy egyszerű erős kávé nem. Ebből a szempontból a legjobb választás mindenképpen az eszpresszó pörkölt kávé.

Használhatsz eszpresszó kávéfőzőt vagy egy kis automata babból csészébe kávéfőzőt, hogy elkészítsd az ideális olasz eszpresszót. Ha tejről van szó, egy kiváló kapucsínóhoz kétségtelenül legjobb a friss tej! Ahogy azonban közeledik a szavatosság lejárati ideje, nem fog megfelelően habzani. A teljes tej megfelelő mennyiségű fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően ideálisnak tekinthető, mivel a habjában található a legtöbb tejzsír. Továbbá azok számára is használható tej, akik a vegán kapucsínót választják, mivel jól habzik és ízletes. A zab, mandula és kókusztej is szóba jöhet, mint további ízletes és gusztusos alternatíva, de meg kell találni a fehérjékkel dúsított professzionális vonalat.

2. lépés: az elkészítés és a hab

Mindjárt megnézzük, hogyan készíthetünk otthon egy finom kapucsínót eszpresszó kávéfőző segítségével és néhány lépés betartásával:

  • Hűtsd le a tejet – Mivel a hideg tej sokkal jobban habzik, mint a meleg, hűtsd le a rozsdamentes acélkancsót hideg vízzel vagy jéggel, majd öntsd ki a vizet, és töltsd fel hideg, teljes zsírtartalmú tejjel.
  •  Őröld meg a kávébabot - A legjobb eszpresszó frissen őrölt kávébabból készül. Ahogy egy barista tenné, célszerű a kávébabokat közvetlenül az előszűrőbe finomra beleőrölni, hogy a lehető legfrissebb kávét kapjuk.
  • Tömörítsd az őrleményt - Egy kis, lapos, kerek, fogantyúval ellátott súlyból álló tömörítő segítségével egyenletes koronggá préselheted a kávéőrleményt. Ez a művelet lehetővé teszi, hogy az előszűrő megfelelően jusson a helyére, majd jöjjön ki a gépből, és optimalizálja a víz és a kávé közötti kapcsolatot. Mindenesetre ne nyomkodd túl erősen, különben a korong túlságosan tömör lesz; helyette inkább közepes nyomást gyakorolj, majd enyhe csavarással engedd el a tömörítőt.
  •  Húzd ki az elkészült eszpresszót a gépből - Óvatosan csúsztasd be a szűrőkosarat a gépbe, majd fordítsd el a fogantyút a rögzítéshez. Öntsd ki a csészét felmelegítő forró vizet, majd helyezd a csészét az előszűrő alá, és hagyd, hogy a kávé kifolyjon.
  •  Habosítsd fel a tejet – Engedj ki egy kis gőzt a gőzcsőből néhány másodpercig, hogy a maradék víz eltávolodjon. Mártsd a gőzcső hegyét a tejbe, csak kissé a felszín alá (a cél, hogy kívülről is felvegyen egy kis levegőt), és kezdd el a habosítást. Ahogy a hab felemelkedik, és a tej térfogata megnő, engedd le a kancsót, miközben a cső hegyét tartsd a tejbe merítve és megdöntve, hogy örvény keletkezzen.
  • Töltsd ki a tejet – Az örvénnyel forgasd jól át a csésze tartalmát, hogy a folyékony tej és a hab összekeveredjen, majd öntsd a kapucsínós csészébe közvetlenül az eszpresszó tetejére.


Minden tipp a tökéletes kapucsínóhoz

Íme néhány tipp a kapucsínóhoz! Miközben az utolsó lépést végzed, ügyelj arra, hogy a kiöntési magasság ne legyen túl magas, és fokozatosan hozd vízszintesbe a csészét, ahogy az megtelik a gőzölt tejjel, továbbá döntsd meg a csészét, és helyezd a kancsó száját a lehető legvízszintesebben a kávéfelülethez közel, hogy megkönnyítsd a hab kiöntését. A vége felé óvatosan rázd meg a kancsót, hogy a hab könnyedén a kapucsínó tetejére csusszanjon. Ha ízesített kapucsínót szeretnél készíteni, akkor az eszpresszó kávé kiöntése előtt tegyél két-három evőkanál szirupot a csészébe.

Adj hozzá annyi cukrot, amennyit csak szeretnél, és ne felejts el néhány kekszet is tenni a kapucsínód mellé! Íme, minden, amit tenned kell ahhoz, hogy az olasz hagyományoknak megfelelő, tökéletes kapucsínót fogyaszthass! Bár szabadon kísérletezhetsz, hogy a csodálatos kapucsínó élményt a saját ízlésednek megfelelően alakítsd ki!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.