Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
ALT alt

CEZVE – MINDEN ÉRDEKESSÉG A TÖRÖK KÁVÉRÓL

A Lavazza-csapat 2-3 perc

A török kávét egyfajta romantika lengi körül, hiszen a kézműves eljárás valóban ősi, a 16. századra, Szulejmán szultán és az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza. A törökök által a kávéfőzéshez használt eszköz, az úgynevezett cezve, egzotikus vonzerővel bír, és figyelemre méltó kávézási élményt nyújt, ahogyan azt a következő bekezdésekben látni fogjuk.

Mi a cezve?

Bár török eredetű, úgy tűnik, hogy a „cezve” szó az arab arab „Jadhwa” szóból származik, melynek jelentése zsarátnok/izzó széndarab. A cezve egy kis edényből, egy hosszú nyélből és egy kiöntő ajakból áll, amelyet úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen a finom török kávé főzésére. A közel-keleti világ különböző hagyományai szerint a cezvét ibriknek is nevezik, amely „vizet” vagy „kiöntést” jelent, és eredetileg sárgarézből, rézből, aranyból vagy ezüstből készült. Mivel manapság Európában is népszerűek, az ezen hagyományos török edények iránti növekvő kereslet arra késztette a gyártókat, hogy többféle anyagból, többek között kerámiából és alumíniumból készítsék el őket, hogy megfeleljenek a különböző melegítési módszereknek.

Többféle méretben és kivitelben készülnek, és mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Mindegyik azonban alkalmas arra, hogy csodálatos török kávét készítsen. Lássuk részletesen, melyek a leggyakoribb anyagok, amelyekből készülnek:

 • Sárgaréz – Aranyszínű fém, amely bizonyos értelemben ódonnak tűnhet, mégis nagyon elegáns. Általában kevésbé korrodál, mint a vörösréz, nem rozsdásodik, és kétségtelenül hosszú élettartamú.
 • Vörösréz – Egy másik fém, amely nem rozsdásodik, de valójában évtizedek alatt korrodálódhat. Ezért a legtöbb vörösrézből készült török edényt belülről ónnal vonják be. Ez a tulajdonság növeli ennek a divatos, stílusos fémnek az élettartamát, amely különösen illik a modern kialakítású konyhákhoz, az oldalába kalapált finom díszítésekkel.
 • Rozsdamentes acél – Naprakész, elegáns, és ráadásul nagyon könnyen tisztítható. Ez a tartós anyag ideális egy modern cezvéhez is!

Legyenek akár régimódiak vagy a legújabb divatnak megfelelők, ezek az anyagok mind biztonságosak, és alkalmasak egy finom és erős török kávé elkészítéséhez!

 cezve edény

A török módszer a kávé elkészítéséhez

Mi az a török kávé? Lássuk, miben különbözik a hagyományos kávétól. Először is, ahogy maga a neve is sugallja, egy hagyományos törökországi itallal van dolgunk, amely valójában igen népszerű külföldön, Ázsiában és Európában egyaránt. Nagyon jellegzetes karaktere van, és sokban különbözik a hagyományos kávétól a kávébabok őrlése és az elkészítési módja miatt, amely nyilvánvalóan magában foglalja a cezvét is. Hagyományos elkészítéséhez nagyon finomra őrölt kávéra (finomabbra, mint a hagyományos), vízre és általában cukorra van szükség. Mint látni fogjuk, a török kávé elkészítéséhez a felszolgálás előtt a cezve-ben egy habos - éppen csak forráspont alatti - habzási fázis is hozzátartozik.

Bár a török kávéhoz bármilyen kávé alkalmas, valójában az Arabica fajták a legjobbak. Mindazonáltal a Robusta vagy bármely más keverék is megfelelő, és így is ízletes lesz a kávé! A kávé őrléséhez használható egy olcsó és hozzá illő kézműves török kávédaráló. Lássuk most, hogyan készíthető el a csodálatos török kávé az alábbi egyszerű elkészítési módszerrel!

 

A cezve elkészítésének módszere

 • Tölts körülbelül 50 milliliter vizet csészénként a cezvébe;
 • Adj hozzá cukrot ízlés szerint, és keverd össze;
 • Forrald fel, majd vedd le a tűzről;
 • Adj hozzá csészénként egy teáskanál kávéőrleményt, majd forrald fel a kávét;
 •  Vedd le a cezvét a tűzről rögtön az első felforrás után, távolítsd el a keletkezett habot, majd jól keverd össze;
 • A török kávét egymás után kétszer forrald fel, és miközben a cezvét az első és a második forralás között leveszed a tűzről, a habot ízlés szerint eltávolíthatod vagy megtarthatod, majd jól keverd meg;
 • Felszolgálás előtt hagyd leülepedni a maradék port;
cezve kávé elkészítése
cezve kávé
 török kávé cezve

Minden tipp a cezve edény használatához

Íme, néhány további tipp a hagyományos élvezetes török kávé elkészítéséhez egy díszes cezve használatával:

 • Használj frissen őrölt kávét , különben nem fog úgy habzani, ahogy szeretnéd.
 • Használj hideg szűrt vizet, és opcionálisan adj egy evőkanál hideg vizet az edényhez a kétszeri forralás után: ez felgyorsítja a folyamatot.
 • Keverd össze a kávét, a vizet és a cukrot gyengéden - ne csináld túl gyorsan!
 • Miután átraktad a habot a csészékbe, és újra felmelegítetted a kávét, öntsd lassan a csészékbe, és a buborékok biztonságban lesznek!
 • A török kávé ízesíthető fűszerekkel, például kardamommal és fahéjjal, ha a kávé és a víz összekeverésekor egyszerűen beledobod őket az edénybe.

Így készítsd el a csodálatos török kávét! A török emberek gyakran közvetlenül a reggeli után fogyasztják a kávéjukat. Végül ne feledd, hogy a török kávét általában vagy egy kis csokoládéval vagy egy finom desszerttel, például egy hagyományos édességgel, a lokummal vagy egy finom baklavával kínálják.

 


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.