*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
A török kávét egyfajta romantika lengi körül, hiszen a kézműves eljárás valóban ősi, a 16. századra, Szulejmán szultán és az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza. A törökök által a kávéfőzéshez használt eszköz, az úgynevezett cezve, egzotikus vonzerővel bír, és figyelemre méltó kávézási élményt nyújt, ahogyan azt a következő bekezdésekben látni fogjuk.
Bár török eredetű, úgy tűnik, hogy a „cezve” szó az arab arab „Jadhwa” szóból származik, melynek jelentése zsarátnok/izzó széndarab. A cezve egy kis edényből, egy hosszú nyélből és egy kiöntő ajakból áll, amelyet úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen a finom török kávé főzésére. A közel-keleti világ különböző hagyományai szerint a cezvét ibriknek is nevezik, amely „vizet” vagy „kiöntést” jelent, és eredetileg sárgarézből, rézből, aranyból vagy ezüstből készült. Mivel manapság Európában is népszerűek, az ezen hagyományos török edények iránti növekvő kereslet arra késztette a gyártókat, hogy többféle anyagból, többek között kerámiából és alumíniumból készítsék el őket, hogy megfeleljenek a különböző melegítési módszereknek.
Többféle méretben és kivitelben készülnek, és mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Mindegyik azonban alkalmas arra, hogy csodálatos török kávét készítsen. Lássuk részletesen, melyek a leggyakoribb anyagok, amelyekből készülnek:
Legyenek akár régimódiak vagy a legújabb divatnak megfelelők, ezek az anyagok mind biztonságosak, és alkalmasak egy finom és erős török kávé elkészítéséhez!
Mi az a török kávé? Lássuk, miben különbözik a hagyományos kávétól. Először is, ahogy maga a neve is sugallja, egy hagyományos törökországi itallal van dolgunk, amely valójában igen népszerű külföldön, Ázsiában és Európában egyaránt. Nagyon jellegzetes karaktere van, és sokban különbözik a hagyományos kávétól a kávébabok őrlése és az elkészítési módja miatt, amely nyilvánvalóan magában foglalja a cezvét is. Hagyományos elkészítéséhez nagyon finomra őrölt kávéra (finomabbra, mint a hagyományos), vízre és általában cukorra van szükség. Mint látni fogjuk, a török kávé elkészítéséhez a felszolgálás előtt a cezve-ben egy habos - éppen csak forráspont alatti - habzási fázis is hozzátartozik.
Bár a török kávéhoz bármilyen kávé alkalmas, valójában az Arabica fajták a legjobbak. Mindazonáltal a Robusta vagy bármely más keverék is megfelelő, és így is ízletes lesz a kávé! A kávé őrléséhez használható egy olcsó és hozzá illő kézműves török kávédaráló. Lássuk most, hogyan készíthető el a csodálatos török kávé az alábbi egyszerű elkészítési módszerrel!
Íme, néhány további tipp a hagyományos élvezetes török kávé elkészítéséhez egy díszes cezve használatával:
Így készítsd el a csodálatos török kávét! A török emberek gyakran közvetlenül a reggeli után fogyasztják a kávéjukat. Végül ne feledd, hogy a török kávét általában vagy egy kis csokoládéval vagy egy finom desszerttel, például egy hagyományos édességgel, a lokummal vagy egy finom baklavával kínálják.