Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
caffe leccese caffe leccese

Hogyan készítsünk leccese kávét

A Lavazza-csapat 2-3 perc

Salento egy csodálatos természeti környezettel rendelkező régió Pugliában, Olaszország sarkában, amely csodálatos türkizkék tengeréről, mennyei strandjairól és csodálatos sziklás partvidékéről híres. Ezért nevezik ezt a barátságos és csodálatos dél-pugliai területet Olaszország Karib-tengerének is. Itt találjuk a hagyományos és ízletes helyi jeges kávét, Salento nyárias italát, a Caffè Leccese-t avagy Caffè alla Salentina-t, amely eszpresszóval és mandulasziruppal készül. Íme, ennek a könnyen elkészíthető élvezetnek a receptje!

Az eredetétől napjainkig

A Caffè Leccese alapvetően kávéból, mandulából és jégből áll. Egy legenda szerint a jegeskávé az Ibériai-félszigetről érkezett Olaszországba, és Otranto kikötőjében kötött ki még a 15. században. Hamarosan elterjedt Salento és Olaszország többi részén is, míg a mandula hozzáadásával létre nem jött az a sajátos változat, amelyet Lecce városában kóstolhatunk. Ez az ok áll a recept elnevezésének hátterében, amelyet világszerte jeges Leccese kávé vagy Salentino kávé néven is ismernek.

A mítosz egy sokkal újabb változata szerint Antonio Quarta, a helyi Quarta Caffè pörkölő cég tulajdonosa volt az, aki először állt elő azzal a kávérecepttel, hogy a kávét jégkockákkal kombinálja, és így legyőzze az apuliai rekkenő nyári hőséget. A tömböket apró, szabálytalan kockákra zúzták, közvetlenül a gőzölgő csészébe tették, majd tetszés szerint édesítették.

Azóta sok év telt el, de a technika nem sokat változott. Manapság a hagyományos jeges kávé mellett kérhetjük a csapostól, hogy készítsen egy soffiato (fújt) vagy shakerato (rázott) kávét, azaz két változatot, beleértve a lágy tejszín hozzáadását is. Míg a soffiato a kapucsínó készítéséhez használt gőzzel főzhető, és így kicsit tovább tart elkészíteni, addig a shakerato-t kézzel rázzák fel, akárcsak egy koktélt a shakerben.

A recept

A Caffe Leccese édes mandulatejjel ízesített és édesített, frissítő főzet a forró nyári napokra. Ugyanakkor a helyiek rituálénak tekintik.

A Caffe Leccese otthoni elkészítéséhez mindössze egy kotyogós kávéfőzőre vagy egy eszpresszó kávéfőzőre van szükség ehhez a klasszikus olasz kávéhoz, továbbá mandulatej szirupra, egy pohárra, egy kanálra és jégre. Mint látni fogod, az egész folyamat igazán gyors és egyszerű!

Íme, a hozzávalók, amikre szükséged lesz a recept elkészítéséhez (egy adaghoz):

  • Egy hosszú eszpresszó vagy 50 ml kotyogós kávé
  • 10 gramm mandulaszirup
  • 2-3 jégkocka

Ha egy bárban vagy kávézóban rendelsz egy Caffe Leccese-t, egy csésze forró eszpresszót és egy külön poharat kapsz, amelyben körülbelül öt centi szirup és két-három jégkocka van.

A kávénak frissen főzött forró eszpresszónak kell lennie. Mindössze annyit kell tenned, hogy a kávét a pohárba öntöd, hogy lehűljön és megédesüljön, mielőtt megkóstolnád az apuliai mandula intenzív és finom ízét, amely összeolvad az eszpresszó pörkölt aromájával.

Egyébként, amikor otthon készíted a Caffè Leccese-t, ezeket az utasításokat kell követned:

  • Készítsd el az eszpresszót, vagy töltsd meg a kotyogós kávéfőződ alját szobahőmérsékletű vízzel, és helyezd rá a szűrőt.
  • Töltsd meg őrölt kávéval, és finoman oszlasd el egyenletesen, majd szorítsd rá a felső részét.
  • Helyezd át a kotyogós kávéfőzőt egy közepes-alacsony hőfokú tűzhelyre, és hagyd nyitva a fedelét, amíg várod, hogy a folyadék kifolyjon a központi csőből.
  • Öntsd a mandulatej szirupot egy pohárba, és add hozzá a jégkockákat.
  • Amikor az összes kávé kiürült, keverd meg egy teáskanállal, és öntsd a pohárba.
  • Keverd jól össze, és lassan kortyolgatva élvezd a Caffè Leccese-t!

Tagadhatatlan: a kávé és a mandula kombinációja rendkívül finom... itt az ideje, hogy te is kipróbáld!


További tippek

Szakértők szerint a Caffè Salentino kávéból készült eszpresszóhoz a legfrissebb kávéra van szükség, és a felhasznált keverék is épp olyan fontos. A jég minősége is lényeges, hiszen nem lehet lyukacsos, és lehetőleg palackozott vagy legalábbis szűrt vízzel kell elkészíteni.

Végül, a mandulaíz által adott édes jegyet gondosan kell adagolni: legfeljebb egy teáskanál cukrot vagy egy csepp mandulatejet használj. Akár az utóbbit használjuk – a salentói hagyományoknak megfelelően – jobb, ha olyan természetes anyagot választunk (lehetőleg Pugliából!), amely képes biztosítani a kézműves minőség adta krémességet.


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.