Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
cafetiere cafetiere

Hogyan használjunk otthon egy cafetière kávéfőzőt

A Lavazza-csapat 2-3 perc

A cafetière más néven French press vagy francia presszókávéfőző, amely általában üvegből vagy műanyagból készül, egy hőálló kancsó, amelynek a fedeléhez egy szűrő van rögzítve. Ez egy dugattyúval és beépített szűrővel ellátott hengeres edény, amely lehetővé teszi, hogy a tökéletesen lefőzött kávét a kifolyócsövével öntse ki, és a kávéőrlemény az edény alján marad, miközben kivonja annak intenzív ízét. A 19. század közepe táján Franciaországban találták fel, és számos elnevezést is kapott, így országtól függően French Press, cafetière, cafetière à piston, presszóedény, kávéprés vagy dugattyús kávéfőző néven ismert.

A kávé sok szerelmese szerte a világon a French press francia presszót választja, mivel földes és gazdag ízt kölcsönöz a mindennapi csésze kávénak. Ráadásul, mint látni fogjuk, a french press módszer minden bizonnyal az egyik legkényelmesebb és legkevésbé időigényes módja egy csésze finom kávé elkészítésének. Ráadásul más technikákkal ellentétben ezzel a módszerrel egyszerre több embernek is egyszerűen készíthetünk kávét!

Hogyan kell használni a cafetière-t lépésről lépésre?

1. LÉPÉS

Ami a kiválasztandó kávéfajtát illeti, ha őrölt kávét vásárolsz, akkor a csomagoláson fel van tüntetve, hogy a kávé mennyire finomra őrölt. A legjobb cafetière kávéfőzéshez a legmegfelelőbb kávé kétségtelenül a közepes/durvára őrölt, mivel a túl finom kávé átcsúszna a szűrőn. Az egyenletesség és a konzisztencia tehát elengedhetetlen.

Mint sok más, a konyhában zajló folyamat esetében, a csodálatos kávé elkészítése a french press módszerrel lényegében szintén egy eszközön múlik: egy jó őrlőtárcsás darálón. Lássuk, miért is kell ezt a szempontot olyan fontosnak tekinteni. Bár egy sima késes daráló tökéletesen működik, amikor más megoldásokhoz, például csepegtetőgéphez kell a kávébabot őrölni, a French press esetében meglehetősen nagy, egyenletes szemcseméretű kávéőrleményre van szükség, mivel a kisebb méretű szemcsék átjutnának a szűrőn, és üledéket képeznének a túlextrahált és túl keserűre sikerült csésze kávéban. Lényeges, hogy minden kávébabot azonos állagúra őröljünk, ezért az őrlőtárcsás kávédaráló sokkal jobbnak tekinthető, ha ezt szeretnénk elérni.

cafetiere kávéfőző előkészítése

2. LÉPÉS

Az alábbiakban megtalálod a cafetière kávéfőző segítségével történő kitűnő kávé elkészítéséhez szükséges felszereléseket:

 • Egy legalább 1 l kapacitású French press francia kávéfőző
 • őrlőtárcsás kávédaráló
 • Elektromos vízforraló vagy tűzhelyi vízforraló
 • Egy hosszú kanál
   

Íme, minden, amire szükséged van ahhoz, hogy tökéletes és élvezetes francia presszókávét főzz:

 • Tisztítsd meg a kávéfőzőt minden használat előtt és után. Ha kihagyod ezt a szakaszt, a csésze kávédban esetleg mellékízek jelennek meg.
 • Melegítsd fel a Cafètiere kávéfőzőt: önts bele egy kis forró vizet majd öntsd ki, hogy előkészítsd a kávéfőzésre.
 • Forralj vizet a vízforralóban, majd hagyd pihenni egy percig, miközben a kávéőrleményt kiméred. Hagyd, hogy a víz kissé lehűljön, mivel nem szeretnénk, ha a kávéőrleményt leforrázná, miközben kiöntöd.
 • Tegyél csészénként egy evőkanálnyi kávét a hőálló kancsó aljára. Mennyi kávé van egy cafetière kávéban? A helyes adag körülbelül 60 gramm őrölt kávé 4 csészénként (1 liter vízzel), az adagot aszerint állítsd be, hogy milyen intenzív ízű kávét szeretnél. Kimérheted digitális mérleggel vagy mérőkanállal.
 • Töltsd a kávét a French press francia kávéfőzőbe. Öntsd be a víz felét (250 ml) úgy, hogy az összes kávéőrleményt megnedvesítse, majd hagyj 30 másodpercet az átszivárgásnak; ezután öntsd be a víz másik felét.
 • Hagyd a kávét négy percig ázni, hogy erőteljes, intenzív főzetet kapj. Ha a francia presszókávédnál szeretnél egy cselt bevetni, érdemes odafigyelned az apróságokra, mivel a kissé eltérő pörkölésű kávéknál általában másként viselkednek a valamivel rövidebb vagy hosszabb áztatási idő mellett.
 • A kávéfőző dugattyúját lassan és egyenletesen nyomd le a egészen az aljáig, és egyik kezeddel tartsad, míg a másikkal fogd a fogantyút. Ezt a lépést ne végezd túl gyorsan, mert a szitán végül némi őrlemény átjuthat.
 • Ha kész vagy vele, élvezd a finom francia presszókávét!

cafetiere kávé

Annak érdekében, hogy a cafetière kávéd kevésbé legyen keserű, jó ötlet lehet, hogy az ajánlott idő letelte után ne hagyd sokáig a vízzel érintkezni a kávét. A gyorsabb főzés és az, hogy a víz beleöntése és a keverés után kevesebb ideig hagyod a cafetière kávéfőződ állni, biztosan beválik!

Ezek az alapvető és legegyszerűbb tippek és trükkök arra vonatkozóan, hogyan készítsünk cafetiere kávét, miközben megismerkedünk a French press francia kávéfőző otthoni használatával. Azonban, mint sok más dolognál a főzésben, idővel kísérletezhetsz és fejlesztheted tudásod a saját belátásod szerint!


Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.