*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso
**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.
A cafetière más néven French press vagy francia presszókávéfőző, amely általában üvegből vagy műanyagból készül, egy hőálló kancsó, amelynek a fedeléhez egy szűrő van rögzítve. Ez egy dugattyúval és beépített szűrővel ellátott hengeres edény, amely lehetővé teszi, hogy a tökéletesen lefőzött kávét a kifolyócsövével öntse ki, és a kávéőrlemény az edény alján marad, miközben kivonja annak intenzív ízét. A 19. század közepe táján Franciaországban találták fel, és számos elnevezést is kapott, így országtól függően French Press, cafetière, cafetière à piston, presszóedény, kávéprés vagy dugattyús kávéfőző néven ismert.
A kávé sok szerelmese szerte a világon a French press francia presszót választja, mivel földes és gazdag ízt kölcsönöz a mindennapi csésze kávénak. Ráadásul, mint látni fogjuk, a french press módszer minden bizonnyal az egyik legkényelmesebb és legkevésbé időigényes módja egy csésze finom kávé elkészítésének. Ráadásul más technikákkal ellentétben ezzel a módszerrel egyszerre több embernek is egyszerűen készíthetünk kávét!
1. LÉPÉS
Ami a kiválasztandó kávéfajtát illeti, ha őrölt kávét vásárolsz, akkor a csomagoláson fel van tüntetve, hogy a kávé mennyire finomra őrölt. A legjobb cafetière kávéfőzéshez a legmegfelelőbb kávé kétségtelenül a közepes/durvára őrölt, mivel a túl finom kávé átcsúszna a szűrőn. Az egyenletesség és a konzisztencia tehát elengedhetetlen.
Mint sok más, a konyhában zajló folyamat esetében, a csodálatos kávé elkészítése a french press módszerrel lényegében szintén egy eszközön múlik: egy jó őrlőtárcsás darálón. Lássuk, miért is kell ezt a szempontot olyan fontosnak tekinteni. Bár egy sima késes daráló tökéletesen működik, amikor más megoldásokhoz, például csepegtetőgéphez kell a kávébabot őrölni, a French press esetében meglehetősen nagy, egyenletes szemcseméretű kávéőrleményre van szükség, mivel a kisebb méretű szemcsék átjutnának a szűrőn, és üledéket képeznének a túlextrahált és túl keserűre sikerült csésze kávéban. Lényeges, hogy minden kávébabot azonos állagúra őröljünk, ezért az őrlőtárcsás kávédaráló sokkal jobbnak tekinthető, ha ezt szeretnénk elérni.
2. LÉPÉS
Az alábbiakban megtalálod a cafetière kávéfőző segítségével történő kitűnő kávé elkészítéséhez szükséges felszereléseket:
Íme, minden, amire szükséged van ahhoz, hogy tökéletes és élvezetes francia presszókávét főzz:
Annak érdekében, hogy a cafetière kávéd kevésbé legyen keserű, jó ötlet lehet, hogy az ajánlott idő letelte után ne hagyd sokáig a vízzel érintkezni a kávét. A gyorsabb főzés és az, hogy a víz beleöntése és a keverés után kevesebb ideig hagyod a cafetière kávéfőződ állni, biztosan beválik!
Ezek az alapvető és legegyszerűbb tippek és trükkök arra vonatkozóan, hogyan készítsünk cafetiere kávét, miközben megismerkedünk a French press francia kávéfőző otthoni használatával. Azonban, mint sok más dolognál a főzésben, idővel kísérletezhetsz és fejlesztheted tudásod a saját belátásod szerint!