VISSZA
A kávékönyv

K, mint keserű

Közzététel időpontja: 16 március 17

A keserűség mellett savasság az egyik olyan íz, amely meghatározza a kávé ízét.

Tudományos kutatások szerint[i], a keserű ízt általában nem szeretik az emberek, még spontán módon is elutasítják. Ennek ellenére a kávé íze széles körben kedvelt.

 

Ennek az ellentmondásnak számos oka van. Részben a szaglószerv, a kávé illata ellensúlyozza a keserű ízt, gazdagítva az illategyüttest, és kellemes érzést keltve bennünk.

b-for-bitter_medium-01
b-for-bitter_medium-02

 

Míg egy másik ok a testünk felépítésére vezethető vissza. Csak a keserű ízt mintegy 25 különböző receptor közvetíti. Ezek a receptorok különféleképpen működnek, és ez attól függ, hogy ki milyen genetikai variációkkal rendelkezik.

 

Ennek következtében minden egyes keserű tapasztalat valószínűleg egyedi.

 

 

Ez a cikk a következő tartalomra épül: „L'observatoire des Saveurs”.

 

[i]           Rosenstein & Oster, 1988

 

Találtunk más érdekes cikkeket is…