VISSZA
A kávékönyv

Í, mint íz

Közzététel időpontja: 16 március 17

Az ízlelést az öt érzékünk egyikeként határozzuk meg. Az ízlelés azonnali, éppen úgy, mint a látás, a hallás, a szaglás és az érintés.

Az ízlelésen keresztül tapasztaljuk meg a dolgok „ízét”, amely kellemes, illetve kellemetlen érzést is kelthet bennünk. Ezek az érzések határozzák meg, hogy „ízlik” vagy „nem ízlik” egy étel vagy ital.

 

Amikor például eszünk vagy megiszunk egy csésze kávét, felszabadulnak azok kémiai összetevői. Némelyikük az orrunkba jut, ahol az illatot felveszi a szaglórendszer, míg más részek a nyálban oldódnak fel és kölcsönhatásba lépnek a nyelvünkön található ízlelőbimbókkal. Az előbbi az élelmiszer illatát határozza meg, az utóbbi az ízét, és ezek együtt jelentik az általunk érzett ízt.

 

t-for-taste_medium-01
t-for-taste_medium-02

Az ízek a 20. század eleje óta öt fő kategóriára oszthatók: sós, édes, keserű, savanyú, és umami (gyakran fordítják japánról „pikánsnak”, amelyet nagyrészt a glutamát határoz meg).

 

Találtunk más érdekes cikkeket is…