Az eszpresszó kávékeveréket nagyon finomra őrlik, hogy megkönnyítse az erre az elkészítési módra jellemző extrakciós sebesség elérését, ami így lehetővé teszi a víz számára, hogy néhány másodperc alatt a lehető legtöbb aromát szívja magába.
A megfelelő minőségű darálási fokot az eszpresszó esetében akkor érjük el, ha 25 másodperc alatt 7 g őrölt kávéból 25 ml kávét nyerünk, miközben a gőznyomás 9 bar.
A közepes darálású keverék a legmegfelelőbb a kotyogós kávéfőzőbe, míg az amerikai kávé, amelyik szűrős kávéfőzőben (egyéb ismert nevén: dugattyús vagy francia kávéfőzőben) készül, megköveteli a durvább őrleményt, amely képes felszívni a vizet arra az időre, amíg a főzés tart, és képes átadni az aromáját.