VISSZA
1 perc
TheCoffeeBook

C, mint Crema

Ez az az ikon, amely megkülönbözteti az eszpresszót a többi kávékészítési módszertől, és körülbelül 3 mm vastagnak kell lennie, ami a teljes térfogat 10%-a (25–30 ml).

 

Amikor vizuálisan megvizsgáljuk a csészét, a keverék és a készítmény minőségét kiemelő elemeket a crema (árnyalat és intenzitás) színében, állagában (tömörség és minőség), valamint tartósságában (az az idő, amíg stabil marad, mielőtt összeesik) kell keresni.

 

Színe a pörkölési folyamat során a cukrok karamellizálásából származik, míg az állagát és tartósságát a készítés során a fehérjék emulziója, a magas molekulatömegű cukrok, zsírok és más kolloidok adják.

 

Pontosabban a crema az eredménye a gáz (CO2) és az olajok közötti emulziónak, amelyre a kivonatolás fázisában kerül sor a szűrő-tartón belül a magas nyomás miatt. Valójában ebben a fázisban jön létre a levegő és a víz kavargó mozgása 88-95°C-on és körülbelül 9-es nyomáson, amely a korábban átpréselt kávépanelen keresztül létrehozza a jellegzetes Espresso Cremát a csészében.

C-come-creama-lancio-03
C-come-crema-lancio-02

A 100% Arabica keverék felhasználásával készült jó eszpresszót a kompakt és ellenálló crema jellemzi, intenzív mogyorószínnel, valamint vöröses és ragyogó tükröződésekkel.

 

Az olajokban kevésbé gazdag, nyomokban robusta származékokat is tartalmazó keverékek cremája sötétebb, terjedelmesebb és kevésbé ragyogó. 

 

Az említett bézs színárnyalatú crema a kávé egyes alállomásait jelzi, míg a mahagónira hasonlító sötét tónusok és reflexiók inkább jellemzően a túlzottan kivonatolt eszpresszót jelzik.

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
F, mint feldolgozás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
C, mint Crema

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keserű

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint Kávé

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keverék

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
D, mint darálás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
E, mint Eszpresszó

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
I, mint intenzitás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN