VISSZA
Coffee Sips

Kávé a déli féltekén

Közzététel időpontja: 18 július 17

Gyakorlatilag lehetetlen anélkül végigmenni Melbourne utcáin, hogy valahonnan ne csapna meg a frissen pörkölt kávé illata.

„Azóta sem tanultunk meg angolul!”

A kérdésre alighanem a két fontos melbourne-i olasz negyedben, a Carlton és Fitzroy lakói között találhatjuk meg a választ, annak ellenére, hogy már több mint 50 éve ausztrál lakosok.Victoria állam fővárosa igazi mozaik a különböző kultúrák, hatások és inspirációk miatt, és nem meglepő, hogy néhány, jellegzetesen az olasz hagyományra utaló termék is kapható itt. Először is: a kávé.

2014-ben az internetfelhasználók készítettek egy rangsort a világ városairól az ott kapható kávé minősége alapján. Róma a harmadik helyen végzett, közvetlenül őt követte Bécs. A győztes cím vitathatatlanul Melbourne-nek jár. 

 

Ugyan Olaszországban a „kávé” többnyire az „eszpresszó” szinonimája, Melbourne-ben a „milyen kávét kér?” kérdésre adott válasz korántsem ennyire egyértelmű.

Rövid fekete, hosszú fekete, dupla, cappuccino, flat white, chai latte, piccolo, sovány tejjel vagy szójatejjel.

Ez csak néhány a választható lehetőségek közül. 

 

Bár Olaszországban a kávézás a nap megkezdésének vagy egy étkezés lezárásának a legjobb módja, az ausztrálok számára egy bögre flat white az ideális kísérő egy napsütötte szerda délután olvasott jó könyv vagy egy tészta mellé – miért ne?

 

 

De miért érezhető ennyire erősen a kávé hagyománya egy ennyire távoli országban?

„A válasz valójában nagyon egyszerű. 

 Sok olasz számára, akik elhagyták hazájukat e távoli partokért, a több mint 17 ezer kilométerre fekvő otthon illatainak és ízeinek újbóli átélése nagyon fontossá vált. És talán ez az oka annak, hogy Melbourne-ben ennyire erős a kávékultúra. Minél távolabb vagyunk az otthonunktól, annál inkább olasznak érezzük magunkat.” 

Ezek Jos Turner, a város egyik legbefolyásosabb baristájának szavai, aki igazi műértőnek számít a kávék világában.

 

A turisták imádják Melbourne-t a kávéjáért és a kávékultúrájáért. A városban sok kávépörkölő üzlet működik, amelyek célja, hogy a termékeken túl a berendezések is egyre kiválóbbak és innovatívabbak legyenek.
Jos Turner – Melbourne egyik legbefolyásosabb baristája

NAPI 3 MILLIÓ CSÉSZE

Minden nap több mint 30 tonna bab halad át a melbourne-i kikötőn: ez a mennyiség mintegy 3 millió csésze kávéra elegendő – a város minden lakójának jut egy. 

Nem meglepő hát, hogy a két legnagyobb Lavazza-eseményre Ausztráliában kerül sor: az egyik a Lavazza Olasz Filmfesztivál, a másik pedig az Australian Open.

Mégis mi az ausztrál kávé sikerének titka? Talán éppen azért jó, mert a déli féltekén isszák és élvezik.

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
A kávé története

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Igyon egy kávét, és fizessen kettőt

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Kávé a déli féltekén

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Olasz kávé

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Irodalmi kávéházak

Coffee Sips

BŐVEBBEN