VISSZA
Coffee Sips

Igyon egy kávét, és fizessen kettőt

Közzététel időpontja: 18 július 17

A legegyszerűbb és legeredetibb módja annak, hogy megossza örömét.

ADOMÁNYKÁVÉ – TEGYEN JÓT KÁVÉZÁS KÖZBEN

Az elmúlt öt évben egy régi olasz szokás terjed szerte a világon, és egyre több támogatót nyer meg magának: a „caffè sospeso”, vagy „adománykávé”.

„Két kávét kérek. Egyet nekem, a másik pedig adomány lesz.” Így rendelnek kávét a projekt résztvevői a kávézóban. A világ minden táján számos önkéntes támogatja ezt az elképzelést, akik szabadidejüket weboldalak készítésére fordítják, hogy közzétegyék a kezdeményezésben részt vevő üzleteket és az „adománykávé-projektet” népszerűsítő interjúkat.

 

Hogyan működik? A barista, aki megkapja a két (vagy több) kávéra szóló megrendelést, felszolgálja az egyiket a vendégnek, és a többit felírja a rászorulóknak tett felajánlásként. Bárki, aki nem engedhet meg magának egy kávét, megkérdezheti a kávézóban, hogy van-e „adománykávé”, és kaphat egyet ingyen.

 

Ez a szokás eredetileg Nápolyból, a kávé fontos városából származik, és a huszadik század kezdetére nyúlik vissza. A gazdasági nehézségek korában az, aki megengedhette magának, két kávét rendelt, amiből az egyiket „adományként” meghagyta a szegénységben élő polgárok számára.

 

 

ADOMÁNYKÁVÉ – MINDENKINEK ELŐNYÖS

„Szeretne egy kávét, uram?” – kérdezte a barista. Ez azt jelentette, hogy kaphatott egy ingyen kávét. Az anonimitás megkönnyítette a dolgot mind az adományozó, mind a kedvezményezett részére. Ahogyan ma is, az adományozó nem tudja, ki kapja meg a felajánlását, és az adománykávét elfogyasztó sem tudja, hogy kitől kapta. Mindenki számára így a legjobb: az adományozó megoszt egy cseppnyi boldogságot azzal, aki megkapja a kávét, aki így viszont gazdasági nehézségei ellenére sem érzi magát kirekesztettnek. Az adománykávé-projektben részt vevő kávézó bizonyítja tudatosságát a társadalmi problémákkal kapcsolatban, ami korunk vendégei körében rendkívül népszerű. Röviden, az adománykávéval mindenki nyer.

A nápolyiak kedvességétől egy világméretű projektig.

MELY KÁVÉZÓK CSATLAKOZTAK A PROJEKTHEZ?

A projektben részt vevő kávézók látható kiírással hozzák vendégeik tudomására részvételüket. Ha kíváncsi, mely kávézók csatlakoztak a projekthez, keressen rá online, vagy látogasson el a www.retedelcaffesospeso.com weboldalra. Akár kedvenc kávézója menedzserét is tájékoztathatja a kezdeményezésről. Talán még nem ismerik az „adománykávé” szokását és a rendkívüli lehetőséget, amit kínál: jótékonyságot kávézás közben.

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Igyon egy kávét, és fizessen kettőt

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
A kávé története

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Irodalmi kávéházak

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Olasz kávé

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Kávé a déli féltekén

Coffee Sips

BŐVEBBEN