Egyetlen más ország sem annyira ismert a „savoir vivre”, az életművészet filozófiájáról, mint Franciaország, ehhez pedig hozzájárul a kávé iránti szenvedély, amely a nemzeti kultúra fontos jellemzője. Az egy főre jutó éves kávéfogyasztás 5,6 kg, ezzel pedig a szerelem és az Eiffel-torony országa a középmezőnyben helyezkedik el a kávéfogyasztást illetően az Ó- és az Újvilág között.
Kávét főleg otthon fogyasztanak, és kávéfőzővel vagy francia préssel (dugattyús kávéfőzővel) készítik: utóbbi egy teljes egészében francia találmány, amelynek története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza.
Bár meghitt környezetben szívesebben fogyasztják, a Franciaországban is nagy hagyománnyal rendelkező kávézók helyét továbbra sem veszélyezteti semmi. A kávézókban jellemzően tejeskávét (café au lait) fogyasztanak egy croissant vagy „francia pirítós” kíséretében – utóbbi a néhány teáskanál lekvárral megkent pirítóst jelenti. A francia tejeskávé fele részt nagyon forró és intenzív ízű filteres kávéból (vagy dupla eszpresszóból), fele részt pedig habos tejből készül. A tökéletes tejeskávé úgy készül, hogy a tejet és a kávét egyszerre töltik bele egy vastag edénybe (ez az úgynevezett „bol”).
A franciák napközben szeretnek ínyenc módon elfogyasztani egy-egy eszpresszót („petit noir”, magyarul „kis fekete”) vagy egy feketekávét („café noir”), amelyet olykor vízzel hígítanak – ez az úgynevezett „hosszú” kávé.
Gyakran előfordul, hogy a vacsora végén rendelnek egy feketekávét konyakkal. Népszerű választás a „café granit” is, amely egy édes és intenzív kávé Moka likőrrel.