VISSZA
5 minuti
Coffee Sips

A kávé története

Közzététel időpontja: 18 július 17

A 19. századtól kezdve a víz után fokozatosan a kávé lett a világ legnépszerűbb itala.

A KÁVÉ RÖVID TÖRTÉNETE: LEGENDÁK ÉS LEGELTETÉS

A kávé történetét számtalan legenda szövi át. Az emberi szervezetre gyakorolt élénkítő hatását véletlenül fedezték fel, csakúgy, mint a tea terápiás hasznát, de több ezer évvel később. A legenda szerint minden a 9. században, Abesszínia (a mai Etiópia) területén kezdődött. Kaffa tartományban élt egy pásztor, aki csodálkozott, hogy a kecskéi nem tudtak éjszaka aludni. Nem tudván, mitévő legyen, egy közeli kolostor szerzeteseitől kért segítséget, akik megoldották a rejtélyt: a kecskék szerették egy furcsa növény cseresznyeszerű gyümölcseit legelni – ez volt a kávécserje. A tudományos kíváncsiság által vezetve a szerzetesek is készítettek egy főzetet ezekből a bogyókból, és ivás után úgy érezték, hogy kicsattannak az energiától.

 

 

KÁVÉ – „A JÓZAN MÁMOR”

Ma is az etióp fennsíkot tartják a kávé bölcsőjének. A kávébogyók innen keltek át a Vörös-tengeren, és kerültek Arábiába. A kávé termesztése Jemenben, a 15. század közepén kezdődött. A Mekka és Medina városából útnak induló zarándokok gyorsan elterjesztették a kávét az egész Arab-félszigeten. 1720-ig Móha (angolosan Mocha) kikötővárosa volt a világ kávékereskedelmi központja. Ezért egészen a 18. századig „mochát” szolgáltak fel a kávézók szerte Európában. Rendkívül drága ital volt, így csak a nemesség engedhette meg magának. Az Oszmán Birodalom 16. századi terjeszkedésével a kávé Kis-Ázsiába, Szíriába, Egyiptomba és Délkelet-Európába is eljutott. Az egész iszlám világot meghódította e fekete ital „józan mámora”, amelynek mai neve az arab „kahva” („bor”) szóból származik, a törökök pedig „kahvénak” nevezték. Mivel a muzulmánok nem fogyaszthatnak alkoholt, a kávé lett „az iszlám bora”.

 

 

A KÁVÉ ARAB MONOPÓLIUMÁNAK VÉGE

Az arabok féltve őrizték a kávébogyókat és az értékes terméseket, így kivitelük szigorúan tilos volt. A kávébab-kereskedelem sok éven át az arabok kezében maradt, mígnem a 17. század elején néhány merész holland kereskedőnek volt elég bátorsága ahhoz, hogy Európába csempéssze a kávébabot. A kávébogyókat itt üvegházakban és narancsligetekben termesztették, mielőtt a nagyravágyó gyarmatbirodalmak termeszteni nem kezdték őket Jáva szigetén, Kolumbiában és Kenyában. A kávé, amely mára nemzetközileg elérhető árucikk, a 19. században több országban is „a nép italává” vált. A Lavazza története is ezekben az években kezdődött: a vállalat 1895-ben alakult meg Torinóban. Ami i. sz. 850-ben egy titokzatos növénnyel vette kezdetét, mára a víz után a legnépszerűbb itallá vált a világon.

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
A kávé története

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Igyon egy kávét, és fizessen kettőt

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Kávé a déli féltekén

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Olasz kávé

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Irodalmi kávéházak

Coffee Sips

BŐVEBBEN