Ernst Knam

Ernst Knam 1963-ban Némerországban született, de mára igazi milánóivá vált. Egyszerűen úgy ismerik, mint a csokoládé királyát. Hosszú európai tanulmányútja (beleértve számos Michelin-csillagos éttermet is) után a ’80-as évek végén érkezett Olaszországba, ahol Gualtiero Marchesi tanonca volt, mielőtt elindította saját vállalkozását és kifejlesztette saját konyhaművészeti stílusát, hogy végül Milánó és a világ egyik legjobb cukrászává váljon.

 

1992-ben nyitotta meg a mára már legendássá vált cukrászdáját a milánói Via Anfossi 10. szám alatt. Művészi kifinomultságának és szokatlan kombinációinak köszönhetően azonnal kiemelkedett a többi cukrász közül. Alkotásaiban fontos szerepet kapnak a szezonális alapanyagok, a csokoládé, a fűszerek és a gyümölcsök egyedi interpretációja pedig egyedülállóvá teszi süteményeit.

A kreatív világ iránti csodálatának köszönhetően termékei gyakran a formatervezés, a divat, az építészet és a művészet hatásait tökrözik. A divathéten Knam felelt számos stylist cateringjéért, John Richmondtól Cesare Paciottiig. Mindehhez az anyagokból, a színekből és a kiegészítőkből nyerte inspirációját és ezt ötvözte új formákkal és ízekkel. Számos művésszel és tervezővel is együtt dolgozott, például Lorenzo Palmerivel, akivel a 2015-ös Expóra közösen megalkották a Home-ot (hiszen mindenhol jó, de a legjobb otthon), amely egy különleges csokoládépraliné.

 

Nem meglepő, hogy Ernst Knam lett az egyetlen cukrász, akit kineveztek az Expo nagykövetévé, és így csatlakozott a véleményvezérek nemzetközi hálózatához, hogy ő is közvetíthesse a Világkiállítás fő témájának alapelvét: „Bolygónk élelmezése – életre szóló energia”.

Hírneve egy saját tévéműsort is eredményezett − ahogy az manapság gyakran megesik − ‘Il re del cioccolato’ (A Csokoládé királya) címmel, amelyben láthatjuk munka közben, amint kiszolgálja vendégeit és alkalmanként különleges személyeket is.

Két élő műsorban is zsűritag: a 2013-ban indult Bake Off Italiában és a 2015 óta futó Junior Bake Off Italiában, de emellett 2015-ben a Che Diavolo di Pasticceria! szárja is volt. A Pokoli cukrászda! című műsorban is szerepelt, ahol nehéz helyzetben lévő, olaszországi cukrászdáknak adott tanácsot.

 

Ernst Knam számos nemzetközi díjat nyert: első díját 1988-ban kapta a lucerni Toque d’Oron cukrász kategóriában, amelyet 1990-ben ismét bezsebelt; 1994-ben harmadik helyet ért el a Toque d’Oron az Év séfje kategóriában; majd 2004-ben Brüsszelben megkapta az „Olaszország legjobb cukrászdája” díjat. Határokon átívelő konyhaművészetének köszönhetően megnyerte az olasz szendvicsbajnokságot Riminiben és a döntőt is Cancunban, valamint a zsűri különdíját az Európa-bajnokságon Lyonban 2005-ben. Ezenkívül a 2009/2010-es évben ő lett az olasz csokoládébajnok, 2011-ben az olasz Finger Food bajnokság nyertese, majd a 2012-es Jégkrém Világbajnokságon is világbajnok lett az olasz csapat vezetőjeként és csokoládészobrászként.

 

Knam 19 könyvet publikált a süteménykészítés és a főzés témakörében. A séf legutóbbi könyvét a Giunti adta ki La Versione di Knam — Il Giro d’Italia in 80 dolci (Knam-verzió – Olaszország körül 80 desszerten keresztül) címmel. 

A többi séf

Harald Wohlfahrt
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Kevin Fehling
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Yannick Tranchant
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Ferran Adrià
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Massimo Bottura
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE