Business
FOOD SERVICE
@BUSINESS SOLUTIONS
ALT ALT

AZ OLASZ KÁVÉKULTÚRA MEGÉRTÉSE

A kávé a munkahelyen is és otthon is az olasz kultúra szerves részét képezi

Írta a Lavazza csapata 3 perc

Kellemes, szent szertartás – a kávé egy pillanatnyi nyugalmat biztosít a nyüzsgő világban: egy olyan teret, ahol az emberek megállhatnak gondolkodni, elcsevegni, és gyakran alkotni is.

A kávészünet, amely ma már nélkülözhetetlen mindennapi szokássá vált, fontos rituálé, amely összehozza az embereket és elősegíti a társas kapcsolatokat, különösen irodai és iskolai környezetben.

MIT JELENT A KÁVÉ AZ OLASZOKNAK

A kávé az olasz kultúra szerves része. Tanulmányok szerint az olaszok évente átlagosan 5,6 kg-ot fogyasztanak belőle fejenként, és évente körülbelül 8 millió zsák kávét importálnak Olaszországba.

Az eszpresszó és mokka készítési módszerek feltalálásával a kávéfogyasztás és kávékészítés módja teljesen forradalmasodott Olaszországban.

Míg a bárokban, éttermekben és munkahelyeken Olaszország-szerte az eszpresszógép a legelterjedtebb elkészítési mód, mivel úgy tervezték, hogy csökkentse a nyilvános helyeken történő kávéfőzés idejét, addig a legtöbb olasz inkább az indukciós kávéfőzőt használja otthon.

 

 

OLASZ KÁVÉHAGYOMÁNYOK

A legtöbb – ha nem minden – olasz számára az eszpresszó valamiféle szent dolog. Ha valaki egyszerűen „kávét” rendel Olaszországban, eszpresszót szolgálnak fel neki.

Az „eszpresszó” kifejezés egyet jelent a „helyben készített” itallal. Ezt az italt, amelyet gyakran egy kis eszpresszó csészében szolgálnak fel, néhány másodperc alatt, két-három korttyal elfogyasztják. Olaszországban az eszpresszót egész nap fogyasztják, főleg amikor rövid szünetet akarnak tartani, általában a bárpultnál vagy közvetlenül a kávéfőző mellett.

Egy másik népszerű és kedvelt kávékészítmény Olaszországban a cappuccino, amelyet hagyományosan reggeli közben fogyasztanak el, általában péksütemény, például croissant kíséretében.

OLASZ KÁVÉPÖRKÖLÉS

Míg Németországban, Ausztriában és Hollandiában a közepes pörkölést részesítik előnyben, a franciák, spanyolok és olaszok a teljes pörkölést kedvelik.

A pörkölés a nyers kávébab hevítésének folyamatát jelenti, melynek célja, hogy felszabadítsák testességét, ízét és aromáját. E folyamat során a kávébab elnyeri jellegzetes barna színét, csökken a súlya, nő a térfogata, elveszíti nedvességtartalmát, és mindenekelőtt aromát kap. Az eredmény egy olyan kávékeverék, amelyben már megtalálható minden keresett érzékszervi tulajdonsága.

A kávépörkölés gyakran nagyon hosszú időt vesz igénybe, és meglehetősen bonyolult is lehet. Amikor megpróbáljuk megtalálni a pörkölés ideális hőmérsékletét, mindig célszerű figyelembe venni, hogy az alacsonyabb hőmérséklet a savanyú ízeket, míg a magasabb a keserű ízeket erősíti a kávéban. Az arabica kávé például, amely a világ kávétermelésének kétharmadát adja, gyakran közepesen pörkölt, aromákban gazdag, édes és enyhén savas keverék.

AZ OLASZ KÁVÉ HATÁSA

Az Olaszországban a kávé témakörében folytatott kiterjedt kutatások, valamint rendkívüli receptgyűjteménye és hatalmas változatosságot mutató elkészítési módszerei révén ez az európai ország a világ egyik legfontosabb és legbefolyásosabb kávénemzeteként biztosított magának helyet a térképen.

Ezzel együtt, tekintettel arra, hogy az ország nagy részén nincsenek megfelelő környezeti feltételek a kávénövény számára, és termesztése a legtöbb régióban meglehetősen költséges lenne, néhány ritka kivételtől eltekintve kávébabot nem termesztenek és nem takarítanak be Olaszországban.

Ennek ellenére azonban az olasz kávékultúra emelte ezt a nyersanyagot a mai státuszába és tette a világ egyik legnépszerűbb italává.

Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.

TRAINING CENTER

Tudj meg többet a világméretű kávéiskolai hálózatunkról.