Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
alt alt

További információk

Nulla CO₂-hatású kapszulák

GYIK - A Nespresso* Original kávéfőzőkkel kompatibilis Lavazza kapszulák

Miért választotta a Lavazza ezt az irányt a fenntarthatóság szempontjából?

A Lavazza üzleti megközelítése 125 éve az értékrendszer és a gazdasági stabilitás szinergiáján alapul, amit a fenntarthatóság iránti nagyfokú elkötelezettsége is bizonyít. Idővel ez a szinergia a termék- és folyamatinnováció, valamint a hatáscsökkentés stratégiai útjává vált, amely célja az egyre nagyobb mértékű fenntarthatósági integráció, összhangban a Lavazza Csoport elkötelezettségével az ENSZ Fenntartható fejlődési céljai, különösen az SDG 12 (felelős fogyasztás és termelés) és az SDG 13 (az éghajlatváltozás elleni küzdelem) betartása mellett.

Nemrégiben úgy döntöttünk, hogy felgyorsítjuk ezt a folyamatot az éghajlati vészhelyzet súlyosbodása miatt, ami mindenkit érint, beleértve a vállalatokat is: a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy ez a jelenség visszafordíthatatlanná is válhat. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a kávé egy olyan mezőgazdasági termék, amelyet az éghajlatváltozás hatásai szempontjából a bolygó legveszélyeztetettebb területein termesztenek. Ez olyan egyensúlyhiányt okoz, amelyek fontos és közvetlen következményekkel járnak a kávétermelőkre és családjaikra nézve, valamint a kávé termelésére, a termőképességére és a minőségére.

Minden egyadagos Lavazza-termék CO₂-semleges?

Ez a vállalat egyik első CO₂-semleges terméke. A termék karbonsemlegessége magában foglalja a teljes ellátási láncot és a termék életciklusát a kávé termesztésétől az életciklus végéig, a termelés, a szállítás és az ártalmatlanítás minden szakaszát beleértve.

Ez az első mérföldkő, amelynek célja a közvetett kibocsátások csökkentése és kompenzálása a teljes ellátási lánc mentén, a Lavazza közvetlen irányítása alá tartozó műveletek előtt és után.

Ezen túlmenően a közvetlen kibocsátások tekintetében a Lavazza 2020 óta csökkenti és kompenzálja a vállalati szintű (gyártóüzemek, kereskedelmi irodák, irodák) kibocsátásokat. A közvetett kibocsátások semlegesítése fokozatosan történik, és a termékek és márkák által képviselt fokozatos éves kvóták révén valósul meg.

Miért döntött a Lavazza az Európán kívüli kompenzációs projektek mellett?

A jelenleg létező kompenzációs projektek többsége a fejlődő országokban található. Az ezen projektekhez kapcsolódó társadalmi előnyök jelentős pozitív hatást gyakorolnak a projekt megvalósításának helyszínén élő helyi közösségekre.

Hogyan keletkezik a karbonkredit? Hogyan történik a hitelesítés?

Valamennyi kompenzációs projekt célja a CO₂-kibocsátás csökkentése. Minden tonna CO₂-csökkentés vagy -elvonás 1 szén-dioxid-kreditet eredményez. A tényleges kibocsátáscsökkentést (vagy -lefoglalást) szigorú számítási módszerekkel pontosan mérik, és harmadik felek hitelesítik. Az ellenőrzési folyamatot követően a karbonkrediteket piacra bocsátják és elérhetővé teszik egy nemzetközi elektronikus szén-dioxid-nyilvántartásban. Így minden elszámolási művelet nyomon követhető és nyilvánosan hozzáférhető. Az elszámolási célokra történő felhasználás után a kreditek visszavonásra kerülnek a kettős elszámolás elkerülése érdekében. A Lavazza által támogatott Madre De Dios Amazon Forest projektet nemzetközileg elismert szabványok (VCS és CCB) szerint tanúsították a projekt magas színvonalának és megbízhatóságának biztosítása érdekében. Emellett a projektben részt vevő klímapartnerünk, az Ecoact biztosítja a legjobb kompenzációs gyakorlatok betartását a projekt kiválasztásától a Lavazza nevében történő kreditkivonásig.

Hogyan történik a karbonkibocsátás kompenzálása?

Mivel az éghajlatváltozás egy globális probléma, bárhol a világon kibocsátott egy tonna szén-dioxid hatása semlegesíthető egy tonna szén-dioxid máshol történő csökkentésével vagy megkötésével – ez a karbonkiegyenlítés (más néven CO₂-kompenzáció) elve.

Ezt a szén-dioxid-csökkentést (vagy -megkötést) konkrét szén-dioxid-projektek révén érik el, amelyek nagyon gyakran a fejlődő országokban találhatók.

Ezek a projektek szén-dioxid-krediteket generálnak, ahol 1 kredit 1 tonna csökkentett vagy lekötött CO₂-kibocsátással egyenlő. A szén-dioxid-megtakarítás nemzetközileg elismert módszerek alapján történik, és rendszeresen ellenőrzésre kerülnek.

A szén-dioxid-csökkentésen vagy -megkötésen kívül ezen projektek némelyike egyéb környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket is biztosít, mint például a biológiai sokféleség megőrzése, a bérnövekedés, valamint a foglalkoztatottság, az oktatás és az egészségügy támogatása. Ezen projektek támogatása a helyi közösségek megélhetésének fenntartható módon történő javítását és az éghajlatváltozás elleni küzdelem egy módját jelenti, hozzájárulva ezzel az ENSZ Fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez.

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

Hogyan valósul meg a Lavazza karbonsemlegességi stratégiája? Miért szén-dioxid-semlegesek a Lavazza-kapszulák?

Az alumínium kapszulák bevezetésével a Lavazza a legismertebb márkáit (Qualità Oro, Qualità Rossa, ¡Tierra!, Crema e Gusto és Dek) kínálja, miközben kijelenti, hogy ez a termékcsalád karbonsemleges.

Ez az út összhangban van a Lavazza Csoport elkötelezettségével az ENSZ Fenntartható fejlődési céljainak betartása mellett, különösen az SDG 12 (Fenntartható fejlődési célok: felelős fogyasztás és termelés) és az SDG 13 (éghajlatváltozás elleni küzdelem) céljainak teljesítésével.

A kompenzációs projektek célja kifejezetten a CO₂-kibocsátás csökkentése. Minden tonna CO₂-csökkentés vagy -elvonás 1 szén-dioxid-kreditet eredményez. A tényleges kibocsátáscsökkentést (vagy -lefoglalást) szigorú számítási módszerekkel pontosan mérik, és harmadik felek hitelesítik. Az ellenőrzési folyamatot követően a karbonkrediteket piacra bocsátják és elérhetővé teszik egy nemzetközi elektronikus szén-dioxid-nyilvántartásban. B28 Így minden művelet nyomon követhető és nyilvánosan hozzáférhető. Az elszámolási célokra történő felhasználás után a kreditek visszavonásra kerülnek a kettős elszámolás elkerülése érdekében. A Lavazza által támogatott Madre De Dios Amazon Forest projektet nemzetközileg elismert szabványok (VCS és CCB) szerint tanúsították a projekt magas színvonalának és megbízhatóságának biztosítása érdekében. Emellett a projektben részt vevő klímapartnerünk, az Ecoact biztosítja a legjobb kompenzációs gyakorlatok betartását a projekt kiválasztásától a Lavazza nevében történő kreditkivonásig.

Léteznek ehhez a választáshoz kapcsolódó, kötelező erejű jogszabályok?

A karbonsemlegesség melletti elkötelezettségünk teljesen önkéntes alapú. Ez az út összhangban van a Lavazza Csoport elkötelezettségével az ENSZ Fenntartható fejlődési céljainak betartása mellett, különösen az SDG 12 (Fenntartható fejlődési célok: felelős fogyasztás és termelés) és az SDG 13 (éghajlatváltozás elleni küzdelem) céljainak teljesítésével.

Mit jelent a karbonsemlegesség?

Csoportunk karbonsemlegességre irányuló megközelítése a kibocsátás csökkentésével kezdődik a Lavazza teljes értéklánca mentén, a kávé termesztésétől a termék életciklusának végéig, az összes köztes szakaszon át. Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet a károsanyag-kibocsátást teljes mértékben megszüntetni, a Lavazza karbonkompenzációs programot indított a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozóan, arra, amely csökkentése nem volt lehetséges. 2020-ban a közvetlen kibocsátások kompenzálásával kezdtük meg az utat, és mára a csoport irodáiban és termelőüzemeiben elértük a teljes kibocsátás-semlegességet. A végső cél a teljes szén-dioxid-semlegesség elérése az összes közvetett kibocsátás kompenzálásával, azaz a zöld kávé termesztésétől, a csomagolástól, a végtermék forgalmazásától, a termékek felhasználásától és ártalmatlanításától kezdve a teljes értéklánc mentén keletkező összes kibocsátás kompenzálásával.

Termékszinten a Nespresso Original* gépekkel kompatibilis új Lavazza alumínium kapszula az egyik első karbonsemleges Lavazza-termék: ez azt jelenti, hogy az előállított és forgalomba hozott mennyiséghez képest kompenzáljuk az összes éves szén-dioxid-kibocsátásunkat.

*Megjegyzés: A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso    

Mi a Lavazza karbonsemlegességi programjának célja? Mely fázisok tartoznak ide? Mit tartalmaz a CO₂-semlegesség?

A kapszulák semlegessége magában foglalja a kibocsátás kompenzálását a termék teljes életciklusa során, a kávé termesztésétől kezdve az életciklus végéig a termelés, a szállítás és az ártalmatlanítás minden szakaszán keresztül.

Ez magában foglalja a nyersanyagok begyűjtését, a gyártást, a csomagolási fázist, a szállítást a termelési és a forgalmazási láncban, és végül az ártalmatlanítási szakaszt.

*Note: Lavazza is not affiliated with, endorsed or sponsored by Nespresso