Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
alt alt

További információk

KAPSZULÁK ÉS CO₂-KIBOCSÁTÁS
ELLENSÚLYOZÁSA

GYIK-ok

Mit jelent a karbonsemlegesség?

Amikor karbonsemlegességről van szó, csoportunk megközelítése a kibocsátás csökkentésével kezdődik a Lavazza teljes értéklánca mentén, a kávé termesztésétől a termék életciklusának végéig, az összes köztes szakaszon át. Mivel világos számunkra, hogy a kibocsátást nem lehet teljesen megszüntetni, a Lavazza lépéseket tett annak érdekében, hogy kompenzálja a járulékos szén-dioxid kibocsátást, ha a csökkentés nem lehetséges. 2020-ban a közvetlen kibocsátások kompenzálásával kezdtük meg az utat, és mára a csoport irodáiban és gyártóüzemeiben elértük a teljes kibocsátás-semlegességet. Termékek tekintetében a Lavazza A Modo Mio kávékapszula, a Lavazza Nespresso* Original rendszerekkel kompatibilis kávékapszulája, a Lavazza Firma Coffee rendszere és a Lavazza Blue Coffee rendszer az elsők között volt a Lavazza termékei közül, melyek szén-dioxid kibocsátása teljes egészében kompenzálásra került (a „szén-dioxid” itt szén-dioxid egyenérték jelentésben szerepel, tehát a számítás és kompenzáció során minden üvegház hatású gázt figyelembe veszünk, szén-dioxidra átszámítva). Ez azt jelenti, hogy a teljes éves szén-dioxid kibocsátásunkat kompenzáljuk a gyártott és értékesített kávékapszulák tekintetében.

* A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso.

Hogyan működik?

Mivel a klímaváltozás egy globális probléma, bárhol a világon kibocsátott egy tonna szén-dioxid hatása semlegesíthető egy tonna szén-dioxid máshol történő csökkentésével vagy megkötésével – ez a karbonkiegyenlítés (más néven CO₂-kompenzáció) elve.

A szén-dioxid eltávolítása (vagy megkötése) speciális projekteken keresztül történik, gyakran olyanokon, melyek a fejlődő országokban valósulnak meg.

Ezek a projektek szén-dioxid-krediteket generálnak, ahol 1 kredit 1 tonna csökkentett vagy lekötött CO₂-kibocsátással egyenlő. A kreditek előállítását nemzetközileg elismert szabványok és módszerek szerint ellenőrzik és tanúsítják.

A szén-dioxid megkötésén kívül a projektek más környezeti, társadalmi és gazdasági előnyökkel is járhatnak, például a biológiai sokféleség megőrzésével, a helyi közösségek foglalkoztatásának növelésével, valamint az oktatás és az egészségügyi ellátás támogatásával. E projektek támogatása a helyi közösségek megélhetésének fenntartható módon történő javítását szolgálja az klímaváltozás elleni küzdelem és az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése révén.

Hogyan valósul meg Karbonsemlegességi Stratégia?

Ez a stratégia összhangban van a Lavazza Group elkötelezettségével az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak betartása mellett, különösen a 12. (felelős fogyasztás és termelés) és a 13. (a klímaváltozás elleni küzdelem) fenntartható fejlődési cél elérése révén.

A kompenzációs projektek konkrétan a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vagy megkötésére irányulnak. Minden egyes tonna csökkentett vagy megkötött CO₂-mennyiség után egy szén-dioxid-kredit keletkezik.

A kibocsátások tényleges csökkentését (vagy megkötését) szigorú számítási módszerekkel mérik, és harmadik felek hitelesítik. Az ellenőrzési folyamatot követően a karbonkrediteket piacra bocsátják és elérhetővé teszik egy nemzetközi elektronikus nyilvántartásban. Tehát minden kompenzációs tevékenység követhető és nyilvánosan elérhető. Miután egy kredit kompenzáció céljára felhasználásra került, érvénytelenítésre („visszavonásra”) kerül, elkerülendő a dupla beszámítást.

Mi a Lavazza projekt hatóköre? Csak a termelésre korlátozódik? Mit jelent a szén-dioxid kibocsátás kompenzációja?

Azon megközelítésünk, hogy e termékek szén–dioxid-kibocsátásának teljes egészét kompenzáljuk magában foglalja a kibocsátások kompenzálását a termék teljes életciklusa során, a kávé termesztésétől az életciklus végéig, az összes termelési, szállítási és ártalmatlanítási fázison keresztül.

Ez magában foglalja a nyersanyagok betakarítását, a termelést, csomagolást, a szállítás különböző fázisait és végül a használati és ártalmatlanítási fázist.

Léteznek ehhez a választáshoz kapcsolódó, kötelező erejű jogszabályok?

Azon megközelítésünk, hogy a teljesen kompenzáljuk a szén-dioxid-kibocsátást, teljesen önkéntes.

Ez a megközelítés összhangban van a Lavazza Group elkötelezettségével az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak betartása mellett, különösen a 12. (felelős fogyasztás és termelés) és a 13. (a klímaváltozás elleni küzdelem) fenntartható fejlődési cél elérése révén.

Miért választotta a Lavazza ezt az irányt a fenntarthatóság szempontjából?

A Lavazza üzleti megközelítése 125 éve az értékrendszer és a gazdasági stabilitás szinergiáján alapul, amit a fenntarthatóság iránti nagyfokú elkötelezettsége is bizonyít. Idővel ez a szinergia a termék- és folyamatinnováció, valamint a hatáscsökkentés stratégiai útjává vált, amely célja az egyre nagyobb mértékű fenntarthatóság integrációja üzleti modellünkbe, összhangban a Lavazza Csoport elkötelezettségével az ENSZ Fenntartható fejlődési céljai, különösen az SDG 12 (felelős fogyasztás és termelés) és az SDG 13 (a klímaváltozás elleni küzdelem) betartása mellett.

Nemrég elhatároztuk, hogy új szintre emeljük ezt az elköteleződést a súlyosbodó klímavészhelyzet fényében. Meg kell jegyezni, hogy a kávé mezőgazdasági termék, mely olyan területeken terem, amelyek jobban ki vannak téve a klímaváltozásnak, ami zavarokat okoz és jelentős közvetlen következményekkel jár a kávétermelők és családjaik számára, valamint a kávétermésre, termelékenységre és minőségre.

Miért választotta a Lavazza az Európán kívüli kompenzációs projekteket?

A jelenleg létező kompenzációs projektek többsége a fejlődő országokban található. Ezen projektek szociális előnye jelentős pozitív hatással van azon közösségekre, melyekben bevezetésre kerülnek. Fedezd fel a projektjeinket a www.lavazzagroup.com oldalon

Hogyan keletkezik a karbonkredit? Hogyan történik a hitelesítés?

A kompenzációs projektek célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy megkötése. Minden egyes tonna csökkentett vagy megkötött CO₂-mennyiség után egy szén-dioxid-kredit keletkezik. A kreditek létrehozása és számítása nemzetközileg elismert szabványok és módszerek szerint ellenőrzött és tanúsított. Az ellenőrzési folyamatot követően a karbonkrediteket piacra bocsátják és elérhetővé teszik egy nemzetközi elektronikus nyilvántartásban. Miután egy kredit kompenzáció céljára felhasználásra került, érvénytelenítésre („visszavonásra”) kerül, elkerülendő a dupla beszámítást. Tehát minden kompenzációs tevékenység követhető és nyilvánosan elérhető.