Back
TERMÉKEK
COLLECTIONS
KÁVÉ

*A Lavazza vállalatnak nem partnere, támogatója vagy szponzora a Nespresso

**A Nescafè®, a Dolce Gusto® és a Melody I külső féltől származó márkák, amelyek nem kapcsolódnak a Luigi Lavazza S.p.A.-hoz.

LAVAZZA STORIES
alt alt

JEMEN JÖVŐJE EGY KÁVÉBABBAN

„I primi” projekt: arról, hogy egy egyszerű kávébab hogyan tudja felemelni egy ország gazdaságát.

A Lavazza-csapat 2/3 perc

A kávétermesztés segíthet egy ország gazdaságának növekedésében. 

Jemenben a kávétermesztés az erőforrások méltányos elosztását jelentheti a termesztő közösségek között.  

Új gazdasági lehetőségeket kínálhat, és ösztönözheti a szakmai fejlődést az ellátási láncban. 

Elősegítheti a fiatalabb generációk és a nők bevonását.

AZ EDDIGI TÖRTÉNET

Jemen a világ egyik legrégebbi kávétermelő országa, és arabica keveréke az egyik legkiválóbb.  

Stratégiai helyzetének köszönhetően Jemen mindig is fontos kereszteződése volt a karavánutaknak. Fő kikötővárosa, Mocha döntő szerepet játszott a kereskedelemben és a külföldi piacokra irányuló termelésben. A 15. században az európai és közel-keleti piacokra kerülő kávé nagy részét Mocha ezen fő exportcikke tette ki.  

Jemen azonban olyan ország, melyet a rossz mezőgazdasági gyakorlat, a tudás és az infrastruktúra hiánya, a nemek közötti egyenlőtlenség és piaci kudarcok sújtanak, csak hogy néhányat említsünk a bajok közül. 

Jemenben 2015 óta egy kimerítő konfliktus tombol, amely az elmúlt 100 év egyik legsúlyosabb éhínségét idézte elő. Az ENSZ szerint ez az éhínség „a legsúlyosabb ember okozta humanitárius katasztrófa”.

SOHA NE BECSÜLD ALÁ A KÁVÉBAB EREJÉT!

Ha a kávé alapvető szerepet játszott Jemen múltjában, mi a helyzet a jövőjével? Van-e esély arra, hogy egy egyszerű kávébab segíthet az országon az évek óta tartó pusztítás és humanitárius válság után?

Úgy tűnik, igen. 

Napjainkban jemeni családok ezrei függenek a kávétermesztéstől, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági ágazatban évtizedekig tartó elhanyagoltság és stagnálás tapasztalható. 

Ma a szegénység leküzdése a kávétermesztés révén összetett - de nem lehetetlen - kihívás.

Azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy még a legnehezebb helyzeteket is lehet jobbá tenni, a Lavazza Alapítvány elindította az „I Primi”, azaz „Az elsők” projektet, partnerségben a Qima Foundation41 alapítvánnyal, egy nonprofit szervezettel, amely Jemen jólétének fenntartható gazdasági fejlődésen keresztül történő helyreállításán dolgozik 2014 óta. 

A Lavazza és a Qima Alapítvány szorosan együttműködik a kávétermelők egy kis csoportjával, hogy a megélhetésük támogatásával és javításával pozitív és tartós változást érjenek el.

A projekt tevékenységi területei Dhamar, Ibb és Raymah kormányzóságok. 

A kedvezményezettek körébe 1500 kávékistermelő tartozik, akiknek 60%-a .

I PRIMI: AZ ELSŐK PROJEKTJE

A projekt neve, az „I Primi”, avagy „Az elsők”, négy jelentős, Jemenben először végrehajtott, kávéval kapcsolatos tevékenységre utal: 

• a kávétermelők első országos felmérését végezték el. Ez kimutatta, hogy a kávé a háztartások jövedelmének 50%-át teszi ki, magas átlagos haszonkulccsal;  

• megtervezték az első nagy faiskolát. Ennek termelési kapacitása 150 000 növény. Itt genetikailag ellenőrzött növények nőhetnek, a kávé DNS kimutatási technológiának köszönhetően; 

• megépült az első 900 m3 /h20 kapacitású víztároló. Ez lehetővé teszi, hogy 214 termelő részesüljön ebből az értékes erőforrásból;  

• az első feldolgozóközpont építése folyamatban van. Termelési kapacitása 150 mt kávécseresznye, területe 2500 m2. Itt 1500 termelő részesül majd a központ előnyeiből, a létesítményben dolgozók 50%-a nő lesz.

Ügyfélszolgálat

Segítségre van szükséged? Tekintsd meg a GYIK-et, vagy lépj kapcsolatba velünk.