Szenegál
Amadous Bamba szent kávéja

Egy olyan modern országban, mint Szenegál, a kávé nagy hagyományra tekint vissza. Még ma is mindenhol fogyasztjuk a Touba kávét, amelynek receptjét a 19. század végén a szufi Mouride testvériség és karizmatikus szellemi vezetője, Amadou Bamba fejlesztett ki – így vezették be a kávét az országba, a hagyomány szerint. A Touba kávét szegfűszeggel és jarral, más néven guineai borssal ízesítik; erős balzsamos íze van és feltalálója szerint gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Bamba személyiségének történelmi és politikai jelentőségét az is tükrözi, hogy kávéja jelképe lett az afrikai közösség identitásának és hovatartozásának, így a Touba kávé szinte kizárólag a szenegáliak körében népszerű. Touba kávét minden tanganában, külvárosi utcai kávézóban felszolgálnak a helyi utcai ételek tökéletes kiegészítőjeként: padokkal és asztalokkal gyéren berendezett kávézókban, amelyek ételt is kínálnak és a nap 24 órájában forgalmasak. A nyugatiak inkább a francia hagyománynak megfelelő, filteres kávét részesítik előnyben, amelyet a gyarmati építészet egyik ritka túlélőjének helyszínén, a híres szafari bárban Saint Louis-ban lehet megízlelni.

A receptek
Touba kávé
Szenegáli kávé fűszerekkel
HOZZÁVALÓK A KEVERÉKHEZ
Minden 100 g még zöld robusta kávébabhoz
10 g guineai bors (Xylopia aethiopica)
10 g szegfűszeg (opcionális)
HOZZÁVALÓK A FORRÁZATHOZ
4 evőkanál kávékeverék fűszerekkel
800 ml víz
Cukor ízlés szerint
Elkészítés

Pirítsa meg a kávébabokat a jarr borssal egy fém serpenyőben, és ízlés szerint adjon hozzá szegfűszeget. Ha a babok egyenletesen szép sötét színűek, hagyja őket kihűlni, majd törje őket össze egy mozsárban vagy egy kávédarálóban. Forralja fel a vizet és közben tegyen egy szűrőbe négy evőkanállal a kávékeverékből a fűszerekkel együtt, és helyezze azt egy kancsó tetejére. Ha a víz felforrt, óvatosan öntse át a szűrőn, és hagyja, hogy átfolyjon rajta. Ismételje meg ezt a lépést két-három alkalommal, minden egyes alkalommal tegyen bele sok cukrot és tálalja forrón a kávét.


Szendvics vagy töltött baguette
Csirkével töltött szenegáli baguette
ÖSSZETEVŐK
1 csirkemell, kockára vágva
1 gerezd fokhagyma
½ morzsolt húsleveskocka
½ teáskanál bors
1 csípős chili paprika (opcionális)
Földimogyoró-olaj
1 baguette
Majonéz vagy vaj (opcionális)
HOZZÁVALÓK A MÁRTÁSHOZ
3 paradicsom
1 hagyma
1 evőkanál dijoni mustár
½ citrom, préselve
Elkészítés

Fűszerezze be a csirkét borssal, fokhagymával, apróra vágott chilivel, és összemorzsolt húsleveskockával. Keverje jól össze és hagyja állni a keverékben egy darabig. Készítse el a mártást a kockára vágott paradicsommal, adja hozzá az apróra vágott hagymát és ízesítse a mustárral és a citromlével. Melegítsen fel földimogyoró-olajat egy serpenyőben, és süsse benne barnára a csirkét. Ezután vágja félbe a baguette-et, kenjen rá majonézt vagy vajat, töltse meg a pirított csirkével, adjon hozzá a paradicsomszószt és tálalja egy pohár forró kávéval.