A jemeni arabica az egyik legjobb a világon. A kávét az 1500-as évektől ismerő jemeni nép körében széles körben elterjedt szokás, hogy a kávé (a kávézacc infúziója, amit qishr-nek hívnak) megízlelése közben kat levelet rágnak, amely egy stimuláló tulajdonságokkal rendelkező növény, és fokozza a kávé által kiváltott hatást. A qishr a legelterjedtebb elkészítési mód a jemeni nép körében, míg a sivatagi beduinok szívesebben fogyasztanak kávébabot, főként pörköletlenül (qahwa arbi). A kávé mintegy 500 évvel ezelőtt érkezett Jemenbe Etiópiából. A qahwa, a „próféta bora” néven ismert kávé ekkor már az iszlám világ hivatalos italának számított. A kávé kezdeti népszerűsége arra késztette a jemenieket, hogy saját művelésbe kezdjenek. A stratégiai szempontból jó helyen fekvő, kereskedelmi útvonalak által keresztezett és a Mochához hasonlóan kedvező adottságokkal rendelkező kikötő újabb löketet adott az export számára. Mind a mai napig a termelés nagy része külföldi piacokra történik.
Egy nagy serpenyőben óvatosan pirítsa barnára az arabica kávébabokat (félpörkölés), hagyja őket kis ideig hűlni, majd törje őket össze egy mozsárban fűszerek hozzáadásával. Ezután forraljon fel 4 csésze vizet egy klasszikus jemeni kávéfőzőben (jamana), és adjon hozzá 4 púpozott teáskanálnyit a leírtaknak megfelelően elkészített keverékből. Keverje össze jól és főzze tovább, alacsony hőfokon hagyja forrni körülbelül 15 percig. Tálalja poharakban.
Török változat (qahwa turky): pörkölje meg erősebben a kávébabokat, adjon hozzá kardamomot és egyéb fűszereket, majd készítse el a hagyományos török kávéfőzővel. Beduin változat (qahwa arbi): csak enyhén pirított arabicát és zöld kardamomot használjon, amelyet 2 az 1 arányban keverjen össze. A jamana összetéveszthetetlen formájának köszönhetően a hagyományos etióp kávéfőző (jebena) továbbfejlesztésének számít.
Forraljon fel 4 csésze vizet egy fém teáskannában, adjon hozzá 4 púpozott teáskanál keveréket a szárított kávézaccal (qishr) és a durvára aprított fűszerekkel. Keverje jól össze és főzze tovább, alacsony hőfokon hagyja forrni körülbelül 15 percig. Tálalja poharakban. A qishr-t általában étkezés után tálalják; emésztést elősegítő, élénkítő és összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik. A délutáni katrágás rituáléjának kísérőjeként szolgál. Létezik egy receptváltozat, amely szárított kávézaccból, gyömbérből, katlevélből és jujubából készül. Frissítő és stimuláló tulajdonságainak köszönhetően nem sokkal szülés után szolgálják fel a nőknek.