Jemen
A „bunntól” a „qishr-ig”: a kávé jemeni eredete

A jemeni arabica az egyik legjobb a világon. A kávét az 1500-as évektől ismerő jemeni nép körében széles körben elterjedt szokás, hogy a kávé (a kávézacc infúziója, amit qishr-nek hívnak) megízlelése közben kat levelet rágnak, amely egy stimuláló tulajdonságokkal rendelkező növény, és fokozza a kávé által kiváltott hatást. A qishr a legelterjedtebb elkészítési mód a jemeni nép körében, míg a sivatagi beduinok szívesebben fogyasztanak kávébabot, főként pörköletlenül (qahwa arbi). A kávé mintegy 500 évvel ezelőtt érkezett Jemenbe Etiópiából. A qahwa, a „próféta bora” néven ismert kávé ekkor már az iszlám világ hivatalos italának számított. A kávé kezdeti népszerűsége arra késztette a jemenieket, hogy saját művelésbe kezdjenek. A stratégiai szempontból jó helyen fekvő, kereskedelmi útvonalak által keresztezett és a Mochához hasonlóan kedvező adottságokkal rendelkező kikötő újabb löketet adott az export számára. Mind a mai napig a termelés nagy része külföldi piacokra történik.

A receptek
Qahwa Sana’a ni
A Sana’a úti kávé
ÖSSZETEVŐK
1 kg arabica
150 g szárított gyömbér gyökér
100 g fahéj rúd
Elkészítés

Egy nagy serpenyőben óvatosan pirítsa barnára az arabica kávébabokat (félpörkölés), hagyja őket kis ideig hűlni, majd törje őket össze egy mozsárban fűszerek hozzáadásával. Ezután forraljon fel 4 csésze vizet egy klasszikus jemeni kávéfőzőben (jamana), és adjon hozzá 4 púpozott teáskanálnyit a leírtaknak megfelelően elkészített keverékből. Keverje össze jól és főzze tovább, alacsony hőfokon hagyja forrni körülbelül 15 percig. Tálalja poharakban.

Változatok

Török változat (qahwa turky): pörkölje meg erősebben a kávébabokat, adjon hozzá kardamomot és egyéb fűszereket, majd készítse el a hagyományos török kávéfőzővel. Beduin változat (qahwa arbi): csak enyhén pirított arabicát és zöld kardamomot használjon, amelyet 2 az 1 arányban keverjen össze. A jamana összetéveszthetetlen formájának köszönhetően a hagyományos etióp kávéfőző (jebena) továbbfejlesztésének számít.


Qishr
Kávézaccfőzet
ÖSSZETEVŐK
1 kg szárított kávézacc
100 g fahéj
100 g gyömbér
Elkészítés

Forraljon fel 4 csésze vizet egy fém teáskannában, adjon hozzá 4 púpozott teáskanál keveréket a szárított kávézaccal (qishr) és a durvára aprított fűszerekkel. Keverje jól össze és főzze tovább, alacsony hőfokon hagyja forrni körülbelül 15 percig. Tálalja poharakban. A qishr-t általában étkezés után tálalják; emésztést elősegítő, élénkítő és összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik. A délutáni katrágás rituáléjának kísérőjeként szolgál. Létezik egy receptváltozat, amely szárított kávézaccból, gyömbérből, katlevélből és jujubából készül. Frissítő és stimuláló tulajdonságainak köszönhetően nem sokkal szülés után szolgálják fel a nőknek.