Egyiptom
Kairó, a kávé első számú fővárosa a világon
A kávéfogyasztás Egyiptomban a szúfi iszlám misztikusok testvériségének köszönhetően vált népszerűvé, akik kávét használtak a liturgiák során. Az ital hamar szerepet kapott a társadalmi és kulturális életben: a 17. század végére Kairó már 643 bayt kahwával, vagyis kávéházzal rendelkezett, amelyek kulturális központokká és összejövetelek színhelyeivé váltak. A kávézás ma is fontos közösségi esemény Egyiptomban, minden társadalmi szinten. Sok esetben a kávéházak egyfajta irodalmi körré vagy politikai klubbá alakulnak, de a békés és kényelmes környezet ideális hellyé teszi őket üzleti megbeszélések számára is, és valóban sok kávéház található a piacokon, ahol a kereskedők találkoznak és tárgyalnak egymással. Egyiptomban, csak úgy, mint Szíriában, a kávé megrendelésekor azt is el kell árulnia, hogy mennyi cukrot kér, mert a kávé elkészítéséhez cukrozott vizet használnak. Választhat enyhén édes (arriha), közepesen édes (mazboot) vagy nagyon édes (ziyada) kávék közül: a keserű kávét (sada) olyan szomorú alkalmakkor isszák, mint a temetési szertartások.
A receptek
Kahwa bl baharat
Török kávé fűszerekkel

A klasszikus török kávé fűszeres változata az egyiptomi városra, Alexandriára jellemző.

ÖSSZETEVŐK
2,5 kg pörkölt és őrölt török kávé
100 g zöld kardamom por
50 g szerecsendió por
25 g szegfűszegpor
10 g morzsolt gyanta (maska)
3 eszpresszós csésze víz
cukor ízlés szerint
Elkészítés

Készítse elő a kávékeveréket, és alaposan keverje össze a száraz összetevőket. Öntsön három csésze hideg vizet egy török kávéfőzőbe (kanaka), valamint három púpozott teáskanál fűszeres kávékeveréket és cukrot ízlés szerint. Keverje össze jól, és helyezze a tűzhelyre, amíg a kávé forrni kezd és az őrölt kávé habja kicsapódik a felszínen. Azonnal szolgálja fel: mindegyik csészébe tegyen pár kanál habot, majd azonnal öntse rá a kávét.


Basbousa bil loz
Édes mandulás búzadara

Az egyiptomiak egyik kedvenc desszertje búzadarából (simeet) készül, és a reggeli kávé mellé, lehetőleg tejszínhabbal (eshta) vagy lekvárral felszolgálva fogyasztják.

ÖSSZETEVŐK
1 csésze búzadara
1 csésze mandula
180 g vaj
egy maroknyi hámozott édes mandula
A sziruphoz (sharbaat)
3 csésze víz
2 csésze cukor
1 citrom, facsarva
Elkészítés

Készítsen szirupot, ehhez forraljon fel vizet, cukrot és citromlevet néhány perc alatt. Eközben vágja fel finoman a mandulát és pirítsa meg vajon a búzadarával együtt körülbelül tizenöt perc alatt, amíg az összetevők elkezdenek megbarnulni. Öntse át a keveréket egy kivajazott fém edénybe, oszlassa el alaposan a felületét kisimítva, és süsse 180 °C-on (350 °F) addig, amíg aranysárga lesz. Vegye ki a sütőből, és öntse a forró szirupot a tetejére.