A klasszikus török kávé fűszeres változata az egyiptomi városra, Alexandriára jellemző.
Készítse elő a kávékeveréket, és alaposan keverje össze a száraz összetevőket. Öntsön három csésze hideg vizet egy török kávéfőzőbe (kanaka), valamint három púpozott teáskanál fűszeres kávékeveréket és cukrot ízlés szerint. Keverje össze jól, és helyezze a tűzhelyre, amíg a kávé forrni kezd és az őrölt kávé habja kicsapódik a felszínen. Azonnal szolgálja fel: mindegyik csészébe tegyen pár kanál habot, majd azonnal öntse rá a kávét.
Az egyiptomiak egyik kedvenc desszertje búzadarából (simeet) készül, és a reggeli kávé mellé, lehetőleg tejszínhabbal (eshta) vagy lekvárral felszolgálva fogyasztják.
Készítsen szirupot, ehhez forraljon fel vizet, cukrot és citromlevet néhány perc alatt. Eközben vágja fel finoman a mandulát és pirítsa meg vajon a búzadarával együtt körülbelül tizenöt perc alatt, amíg az összetevők elkezdenek megbarnulni. Öntse át a keveréket egy kivajazott fém edénybe, oszlassa el alaposan a felületét kisimítva, és süsse 180 °C-on (350 °F) addig, amíg aranysárga lesz. Vegye ki a sütőből, és öntse a forró szirupot a tetejére.