Lavazza vállalatmenedzsment-központ

A meghívásos verseny nyertese, a Cino Zucchi Architetti, az Aurora-projekt keretein belül átalakította a Via Bologna, a Via Pisa, a Via Ancona és a Corso Palermo közötti épületkomplexumot, hogy egy modern és élénk környezetet hozzon létre a Lavazza újonnan alapított vállalatmenedzsment-központja számára. Egy hely mintegy 600 munkavállaló számára, nagyon közel a Strada di Settimo ipari csomóponthoz, amely a világ egyik legnagyobb kávéfeldolgozó és -gyártó létesítménye. Megnyitották a kutatásnak és innovációnak szentelt Lavazza innovációs központot is.

A vállalatmenedzsment-központ építési munkálatai 2014 őszén indultak és 2017-ben fejeződtek be.

Az épület, amely otthont ad a Lavazza vállalatmenedzsment- központjának, egy hatalmas felhő hullámzó formáit idézi meg. A komplexum magassága mindkét oldalán eltérő a nap és a környező épületek tájolásától függően: a tömb közepén, a Via Ancona és az új udvar oldalán három szinttel emelkedik ki, míg a Largo Bresciára néző oldala hat emeletes.

Az építéshez használt anyagok között dekoratív szitanyomással ellátott fémbetétek és üvegablakok is vannak. Ezenkívül féloszlopok és fémes szalagpárkány: ezen függőleges és vízszintes elemek hálózata az ablakokon kívül fény- és árnyákhatásokat eredményez az év- és napszakok változását követve, valamint védelmet nyújt a közvetlen napsugárzás ellen.

A vállalatmenedzsment-központot egy íves tetőszerkezetű, nagy, üveges átrium köti össze a Lavazza Múzeummal, a kerti udvarral, az üzlettel és a La Centrale épületével. A belső főlépcső kecsesen emelkedik fel az épület falának mentén, a harmadik emeletet elérve pedig egy nagy, tetőtéri kerttel rendelkező teraszba torkollik.

A két alagsori szint a vállalati parkoló. A földszinten a nyilvánosság számára kialakított helyiségek találhatók: a recepció, tárgyalók és a tanácsadók munkaterületei, a pihenőrészleg, az edzőterem, valamint a Lavazza Múzeum üzlete. A többi szintet irodák foglalják el.

A Lavazza meghallgatta munkavállalóinak javaslatait és ötleteit, hogy egy olyan munkahelyet teremtsen, amely a lehető legjobban megfelel az igényeiknek.

A belső tér a Thema Progetto Grouppal közösen tervezett berendezése is épp olyan fenntartható, mint az épület többi része, az emberek kényelme, az alacsonyabb energiafogyasztás és a hatékony helykezelés érdekében.