2000
2002

2001

Barátok és életképek

by Martine Franck és Richard Kalvar

Martine Franck és Richard Kalvar
Martine Franck

Francke 1938-ban Belgiumban, Antwerpenben született, gyermekkora nagy részét azonban Angliában és az Egyesült Államokban töltötte. 1963-ban kezdődött fotós karrierje. Eleinte Kínában, Japánban és Indiában alkotott. 1965-től szabadúszóként dolgozott. A művész- és íróportrékon kívül számos humanitárius és feminista tematikájú fotóriportot is készített. Számos könyvet publikált, és a Cartier-Bresson Alapítvány elnökévé is megválasztották. A színház megalapításával egy időben, 1964-ben nevezték ki a Théâtre du Soleil hivatalos fotósává, mely tisztséget mind a mai napig betölti. 1983-ban csatlakozott a Magnum ügynökséghez.

 

 

Richard Kalvar

Kalvar New York-ban született, 1944-ben. A Cornell Egyetemen folytatott tanulmányainak befejezését követően Jérôme Ducrot, francia divatfotós asszisztenseként dolgozott. Egy kamerájával tett, hosszú utazása után 1966-ban úgy döntött, profi fotós szeretne lenni. 1972-ben részt vett a párizsi Viva ügynökség alapításában és 1977-ben aktív tagja lett a Magnum ügynökségnek, amelynél később elnökhelyettes, majd elnök lett. Kalvar dolgozott Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Japánban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol a kereskedelmi célú fényképezés és a sajtófotózás területén is valóra váltotta fotósként kitűzött céljait. Számos csoportos kiállításon vett részt, 2007-ben pedig a Maison Européenne de la Photographie nagyszabású életműkiállítást rendezett műveiből, amelyhez kapcsolódóan megjelent az Earthlings című könyve is.

A barátság ihlette 2001-es kiadású naptár a kávézási szokásokon keresztül különböző életképeket jelenített meg. Az album a Magnum ügynökség két nagyszerű fotóriporterének a munkája: Martine Franck és Richard Kalvar. Franck Belgiumban született, 1938-ban. 1965-től szabadúszóként dolgozott. A művész- és íróportrékon kívül számos humanitárius tematikájú fotóriportot is készített. Kalvar New York-ban született, 1944-ben. Egy hosszabb európai körutazást követően a nagyvárosi élet mindennapjait megörökítő fotóművészként folytatta pályafutását.

JANUÁR

FEBRUÁR

MÁRCIUS

ÁPRILIS

MÁJUS

JÚNIUS

JÚLIUS

AUGUSZTUS

SZEPTEMBER

OKTÓBER

NOVEMBER

DECEMBER