A tanzániai agrárgazdaságok termelékenysége túlságosan alacsony fokú ahhoz, hogy megfelelő jövedelemszintet és megbízható élelmiszerellátást nyújtson a helyiek számára, így a vállalatok sem tekintik jövedelmező befektetési lehetőségeknek az ott működő mezőgazdasági üzemeket.
A kistermelők számos kihívással kénytelenek szembenézni, többek között a termőtalaj alacsony mértékű termékenysége és az éghajlatváltozás, valamint a naprakész információk és a mezőgazdasági támogatások hiánya is jelentősen megnehezíti a munkájukat.
Szakmai útmutatást nyújtó termelői szervezetek, valamint megfelelő vállalkozói és mezőgazdasági ismeretek hiányában a helyi termelők nem képesek rá, hogy a mindössze önellátást biztosító gazdálkodási formát sikeres vállalkozásokká fejlesszék.
A Lavazza Alapítvány a Hanns R. Neumann Stiftung (HRNS) alapítvánnyal együttműködve arra törekszik, hogy a termelők gazdálkodási ismereteik elmélyítésével és szervezeti struktúráik hatékonyabbá tételével versenyképesebb piaci szereplőkké válhassanak.
A projekt keretében eszközölt intézkedések az értéklánc egészét átfogják: a termeléstől kezdődően az olyan kulcsfontosságú kérdéseken keresztül, mint például az élelmiszerbiztonság, a termelés diverzifikációja, az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás, a nők szerepének erősítése és a fiatal munkavállalók foglalkoztatása, egészen a terméknépszerűsítésig.