A változás gyökerei
A Lavazza Alapítvány az Oxfammal az egyik legsúlyosabb és legsürgetőbb probléma ellen harcol: a kávérozsda okozta károk helyreállításáért.
A kihívás

Az elmúlt években kávérozsda teszi tönkre a kávécserjéket a Dominikai Köztársaságban és Haitin, amely jelentős károkat okoz a termelésben. A nemzeti termelés 70%-kal csökkent, és az országok kénytelenek voltak kávét importálni a helyi kereslet kielégítése érdekében.

A célkitűzések
A vidéki családok életkörülményeinek javítása a leginkább marginalizált területeken Haititól délre és a Dominikai Köztársaságban, a jövedelmük legalább 25%-kal való növelése és a nők szerepének erősítése.

A kávéültetvények termelékenységének javítása 35%-kal.

Technikai és pénzügyi támogatásnyújtás a szövetkezeteknek a beszerzés és a marketing megfelelő igazgatása érdekében a Dominikai Köztársaságban.

Az együttműködés és a tapasztalatcsere ösztönzése a Dominikai Köztársaságban és Haitin, ezzel megerősítve a helyi irányelveket a kávé ágazatának előmozdítása és a két ország közötti kapcsolatok megerősítése érdekében.


A megoldás

A Lavazza Alapítvány és az Oxfam elindított egy kettős nemzeti projektet, hogy támogassa a kis kávétermelőket a Dominikai Köztársaságban és Haitin olyan együttműködéseken keresztül, amelyek Haitin 2.208 kistermelőt és a Dominikai Köztársaságban pedig 1.230 gyártót foglal magában.

A projekt lehetővé tette, hogy 8 millió kávéültetvény kerüljön újraültetésre két országban több mint három év alatt.
A helyi termelők technikai segítségnyújtására és képzésére összpontosító szervezett tevékenységek.
Támogatást nyújtottak továbbá egy kis helyi pörkölési létesítmény létrehozásához is a Dominikai Köztársaságban, a fiatal termelők a pörkölés és a termékforgalmazás témájában való képzéséhez.

A projekt napjainkban ér a második szakaszba, amellyel a műveletek Kubára is kiterjednek, és magában foglalja a Lavazza-szakértők közvetlen részvételét a minőségről tartott képzésben.