Kávéinkat ezekben az éttermekben találja meg:
Osteria Francescana és Franceschetta58 (Modena)
Massimo Bottura
„Az irracionalitást tudni kell kezelni: ez a legnagyobb tehetség, ami olaszokként nekünk jutott.”
Kávéinkat ezekben az éttermekben találja meg:
Osteria Francescana és Franceschetta58 (Modena)
Az út, amely Massimo Botturát a kortárs konyhaművészet egyik kulcsszereplőjévé tette, 1986-ban kezdődött a modenai vidéken, a Trattoria del Campazzo megnyitásával. Botturának két fontos mentornál tanult és dolgozott: Lidia Cristoni, a tészták királynője és Georges Cogny, a klasszikus francia konyha legendás alakja mellett.
1994-ben Bottura eladta a Trattoria del Campazzót és Monte Carlóba vette az irányt, hogy a Louis XV étteremben Alain Ducasse keze alá dolgozzon. Itt nemcsak konyhai technikáit finomíthatta, de a kézművesekkel, termelőkkel, állattenyésztőkkel és gazdákkal való együttműködés fortélyait is elsajátíthatta. Ezzel a tapasztalattal a zsebében 1995-ben visszatért Olaszországba és átvette az Osteria Francescana étterem vezetését.
A séf ekkor a gasztronómiai közösség olyan modernkori problémáira való megoldáskeresésbe is becsatlakozott, mint az ételpazarlás és a szociális kirekesztés.
A Milánói Expo alatt 2015-ben Massimo elindította a Refettorio Ambrosianót, ami egy közösségi étkezde a Greco kerületben található elhagyatott, régi mozi helyén. Ebben az étkezdében a világ minden tájáról érkező séfek az élelmiszerfeleslegből tartalmas, egészséges ételeket készítenek azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.
A projekt sikerességén felbuzdulva Massimo és felesége, Lara Gilmore 2016-ban megalapította a Food for Soul nonprofit szervezetet, amelynek célja, hogy egyre több közösséget vonjon be az ételpazarlás és a szociális kirekesztés elleni harcba. Azóta a szervezet öt kezdeményezést indított be a világon, amelyek még ma is aktívak: Refettorio Gastromotiva Rio de Janeiróban, Refettorio Felix Londonban, Social Tables Bolognában és Modenában, valamint Refettorio Paris Párizsban.
A séf ekkor a gasztronómiai közösség olyan modernkori problémáira való megoldáskeresésbe is becsatlakozott, mint az ételpazarlás és a szociális kirekesztés.
A Milánói Expo alatt 2015-ben Massimo elindította a Refettorio Ambrosianót, ami egy közösségi étkezde a Greco kerületben található elhagyatott, régi mozi helyén. Ebben az étkezdében a világ minden tájáról érkező séfek az élelmiszerfeleslegből tartalmas, egészséges ételeket készítenek azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.
A projekt sikerességén felbuzdulva Massimo és felesége, Lara Gilmore 2016-ban megalapította a Food for Soul nonprofit szervezetet, amelynek célja, hogy egyre több közösséget vonjon be az ételpazarlás és a szociális kirekesztés elleni harcba. Azóta a szervezet öt kezdeményezést indított be a világon, amelyek még ma is aktívak: Refettorio Gastromotiva Rio de Janeiróban, Refettorio Felix Londonban, Social Tables Bolognában és Modenában, valamint Refettorio Paris Párizsban.
Az olasz konyháról alkotott képet megkérdőjelező Osteria Francescana étterem mellett Massimo Bottura második éttermében is valami újat kínál: a Franceschetta58 egy modern és barátságos vendéglő. A szenvedély és a kiváló alapanyagok utáni szüntelen kutatás eredményeképp a séf létrehozta a Villa Manodorit, a PGI balzsamecetet és extra szűz olívaolajat kínáló márkát, amelynek termékei megvásárolhatók a legjobb gourmet üzletekben világszerte.
2017. február 6-án Massimo Botturát díszdoktori címmel tüntette ki a Bolognai Egyetem Vállalkozásszervezés tanszéke. A dékán, Francesco Ubertini visszaemlékezéssel kezdte a beszédét: „Massimo Bottura munkája kiterjedt a vállalkozás, az oktatás és a technológia területére, és ékes példája az olasz kultúra és a Made in Italy népszerűsítésének.” Az egyetem története során először adtak díszdoktori címet séfnek. Massimo ezt követően 2018. április 23-án a Carrarai Szépművészeti Akadémia díszdoktori címét is elnyerte.
Osteria Francescana
A három Michelin-csillaggal büszkélkedő Osteria Francescana egy olyan hely, ahol a kortárs művészet inspiráció, útikalauz és múzsa az összes olasz étterem számára, ami tökéletesen tükrözi Massimo Bottura szenvedélyes munkáját.
A többi séf