Massimo Bottura

„Az irracionalitást tudni kell kezelni: ez a legnagyobb tehetség, ami olaszokként nekünk jutott.”

Massimo Bottura

Kávéinkat ezekben az éttermekben találja meg:

Osteria Francescana és Franceschetta58 (Modena)

Az út, amely Massimo Botturát a kortárs konyhaművészet egyik kulcsszereplőjévé tette, 1986-ban kezdődött a modenai vidéken, a Trattoria del Campazzo megnyitásával. Botturának két fontos mentornál tanult és dolgozott: Lidia Cristoni, a tészták királynője és Georges Cogny, a klasszikus francia konyha legendás alakja mellett.

 

1994-ben Bottura eladta a Trattoria del Campazzót és Monte Carlóba vette az irányt, hogy a Louis XV étteremben Alain Ducasse keze alá dolgozzon. Itt nemcsak konyhai technikáit finomíthatta, de a kézművesekkel, termelőkkel, állattenyésztőkkel és gazdákkal való együttműködés fortélyait is elsajátíthatta. Ezzel a tapasztalattal a zsebében 1995-ben visszatért Olaszországba és átvette az Osteria Francescana étterem vezetését.

 

A séf ekkor a gasztronómiai közösség olyan modernkori problémáira való megoldáskeresésbe is becsatlakozott, mint az ételpazarlás és a szociális kirekesztés.

A Milánói Expo alatt 2015-ben Massimo elindította a Refettorio Ambrosianót, ami egy közösségi étkezde a Greco kerületben található elhagyatott, régi mozi helyén. Ebben az étkezdében a világ minden tájáról érkező séfek az élelmiszerfeleslegből tartalmas, egészséges ételeket készítenek azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

A projekt sikerességén felbuzdulva Massimo és felesége, Lara Gilmore 2016-ban megalapította a Food for Soul nonprofit szervezetet, amelynek célja, hogy egyre több közösséget vonjon be az ételpazarlás és a szociális kirekesztés elleni harcba. Azóta a szervezet öt kezdeményezést indított be a világon, amelyek még ma is aktívak: Refettorio Gastromotiva Rio de Janeiróban, Refettorio Felix Londonban, Social Tables Bolognában és Modenában, valamint Refettorio Paris Párizsban.

 

Massimo Bottura a 2018-as Lavazza-naptárban

A pazarlás leküzdése érdekében Massimo Bottura megalapította a Food For Soul szervezetet: olyan étkezdéket, ahol az élelmiszerfeleslegből egészséges ételeket készítenek azok számára, akiknek erre a legnagyobb szükségük van a világon. 

TUDJON MEG TÖBBET

 

A séf ekkor a gasztronómiai közösség olyan modernkori problémáira való megoldáskeresésbe is becsatlakozott, mint az ételpazarlás és a szociális kirekesztés.

A Milánói Expo alatt 2015-ben Massimo elindította a Refettorio Ambrosianót, ami egy közösségi étkezde a Greco kerületben található elhagyatott, régi mozi helyén. Ebben az étkezdében a világ minden tájáról érkező séfek az élelmiszerfeleslegből tartalmas, egészséges ételeket készítenek azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

A projekt sikerességén felbuzdulva Massimo és felesége, Lara Gilmore 2016-ban megalapította a Food for Soul nonprofit szervezetet, amelynek célja, hogy egyre több közösséget vonjon be az ételpazarlás és a szociális kirekesztés elleni harcba. Azóta a szervezet öt kezdeményezést indított be a világon, amelyek még ma is aktívak: Refettorio Gastromotiva Rio de Janeiróban, Refettorio Felix Londonban, Social Tables Bolognában és Modenában, valamint Refettorio Paris Párizsban.

 

immagine_bottura_01
immagine_bottura_02

Az olasz konyháról alkotott képet megkérdőjelező Osteria Francescana étterem mellett Massimo Bottura második éttermében is valami újat kínál: a Franceschetta58 egy modern és barátságos vendéglő. A szenvedély és a kiváló alapanyagok utáni szüntelen kutatás eredményeképp a séf létrehozta a Villa Manodorit, a PGI balzsamecetet és extra szűz olívaolajat kínáló márkát, amelynek termékei megvásárolhatók a legjobb gourmet üzletekben világszerte.

 2017. február 6-án Massimo Botturát díszdoktori címmel tüntette ki a Bolognai Egyetem Vállalkozásszervezés tanszéke. A dékán, Francesco Ubertini visszaemlékezéssel kezdte a beszédét: „Massimo Bottura munkája kiterjedt a vállalkozás, az oktatás és a technológia területére, és ékes példája az olasz kultúra és a Made in Italy népszerűsítésének.” Az egyetem története során először adtak díszdoktori címet séfnek. Massimo ezt követően 2018. április 23-án a Carrarai Szépművészeti Akadémia díszdoktori címét is elnyerte.

Osteria Francescana

A három Michelin-csillaggal büszkélkedő Osteria Francescana egy olyan hely, ahol a kortárs művészet inspiráció, útikalauz és múzsa az összes olasz étterem számára, ami tökéletesen tükrözi Massimo Bottura szenvedélyes munkáját.

A többi séf

A Cerea fivérek
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Igor Macchia és Giovanni Grasso
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Davide Oldani
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Norbert Niederkofler
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE

Ferran Adrià
ÉLETRAJZ MEGTEKINTÉSE