Juan Amador
Juan Amador
A kiváló német séf, teljes nevén Juan de la Cruz Amador Perez, 1968-ban született Strümpfelbach sváb területén, Stuttgart közelében, katalán-andalúziai szülők gyermekeként.
1985 és 1988 között gyakorló séf volt a Gasthof Lamm étteremben Weinstadtban, amelyet az Alter Wirt követett MunichGrünwald-ban, majd a fekete-erdei Schlosshotel Bühlerhöhe. Juan Amador első Michelin-csillagját a lüdenscheid-i PETERSILIE étterem sztár séfjeként kapta 1993-ban, mindössze 25 évesen. Azóta megszakítás nélkül folyamatosan szerepel a Michelin útmutató ajánlott séfjei között. A top séf 2004-ben, 35 évesen, nyitotta meg első éttermét AMADOR néven a Frankfurt melletti Langenben, amely egyenesen 3 csillagot érdemelt ki 2007-ben.
2015-ben a híressé vált séf Szingapúrba költözött, ahol ALMA by Juan Amador néven nyitott éttermet a Goodwood Park Hotelben, ugyanebben az évben. A szerelem azonban visszahozta Európába, egészen pontosan Bécsbe. Nem sokkal később, a szakmai sikereket személyes boldogság követte. A történelmi Grinzig pincéiben, Bécs 19. kerületében Amador létrehozta a gasztronómia egy valóságos ékkövét: az étterem, amely eredetileg Amador’s Wirtshaus & Greißlerei néven futott, majd AMADOR étterem lett néhány hónap elteltével, ma Ausztria határain túl is ismert, és 3 toque, valamint 2 csillag birtokosa.
2019-ben Juan Amador lett az első ausztriai séf, aki megkapta a harmadik Michelin-csillagot. A Michelin három csillagra vonatkozó meghatározása szerint az AMADOR egyedi konyhával rendelkezik, amely megér egy látogatást. A világ minden tájáról érkeznek vendégek, hogy meggyőződjenek erről.
Juan Amador stabil pozíciója a csúcsminőségű gasztronómiában kétség kívül ambíciójának és szorgalmának köszönhető. Egyedülálló kreativitását széleskörű tapasztalatával kombinálva összetéveszthetetlenül egyedi stílust alakított ki.
A vérbeli séf fáradhatatlanul törekszik a fejlődésre, és klasszikus, a nevét méltán fémjelző fogásain kívül folyamatosan új alkotásokkal lepi meg vendégeit. Konyhaművészeti alkotásainak titka, hogy a világ minden tájáról származó hatásokat ötvöz helyi összetevőkkel.
Juan Amador nemcsak számos utazása során gyűjt inspirációt, hanem a zene által is. Híres és jellegzetes desszertje, a Brick in the Wall, például a Pink Floyd jól ismert számából merített ihletet.
A változatosság nemcsak a fogásokat illetően fontos Amador számára, hanem az italok terén is: az AMADOR étterem borpincéje mintegy 1200 palackot tartalmaz a világ legjobb boraiból, valamint értékes és átfogó pezsgő-kollekciót kínál.
Juan Amador a Lavazza márkanagykövete 2020 óta.
AMADOR étterem (Bécs)
A kompromisszumot nem tűrően nagyszerű, nemzetközi konyhaművészetet ünnepli a történelmi borpince, amelyet helyenként Ausztria gasztronómiai jegyei színesítenek. „A munkámban nem a divatot, nem a trendeket követem. Az általam képviselt konyhaművészet olyan, mint a kis fekete ruha – nincs rejtegetni valója.” Juan Amador.
A többi séf