A régészeti lelőhely
Az új Lavazza vállalatmenedzsment-központ feltárási munkálatai során a régészek egy temetkezési templom maradványaira bukkantak a Corso Palermo és a Via Ancona sarkán. A templom a korai kereszténység idejéből származik és eredetileg egy nekropolisz fölé épült, amely egykor ugyanazon a helyen állt.
A Cino Zucchi Architects-szel együtt módosítottuk a Nuvola-projektet, hogy megóvjuk ezt a meglepő és fontos felfedezést. Az egyetlen, 12,70 m x 20 m területű hajóval rendelkező templom több sírt is rejt az épülten kívül és belül. A komplexum származási idejének megbecslése problémás, de az épület jellemzői alapján az i. u. 4. század második feléből és az 5. századból származhat. Lehetséges, hogy a templomot a vértanú, Szent Szekundusz tiszteletére építették, akinek hamvai a 10. század elején, a szaracén invázió során kerültek a város falain belülre.
A felfedezett régészeti terület 1600 négyzetméter széles, amelyből 400 négyzetméter az új Lavazza vállalatmenedzsment-központ alatt található. Az utcaszinten egy üveggel borított zóna és festői világítás teszi lehetővé a járókelők számára, hogy láthassák a bazilika maradványait.
A Lavazza, Torino városa és a Soprintendenza Archeologia del Piemonte 2014 júliusában megállapodást írt alá a régészeti lelőhely fejlesztéséről és támogatásáról. A terület hatékony megóvása érdekében megtervezésre került egy tömör, ám könnyű, növényi bevonattal ellátott, fa panelekkel rendelkező fém tető, amely védelmet nyújt a régészeti lelőhely számára a nap ellen és megkönnyíti az esővíz elvezetését. Egy tájékoztató táblákkal ellátott ösvényt is kialakítottunk, amely lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy ellátogassanak a lelőhelyre a Via Palermo és a Via Ancona sarkán keresztül.