VISSZA
8 perc

17 portréfotó, 17 nagykövet, 17 Fenntartható fejlődési cél: a Lavazza-naptár lesz az ENSZ 2030-as bolygóvédelmi kihívásának művészi jellegű „megafonja”.

29-11-2017 • Lavazza-naptár

A Lavazza „2030, te mit teszel érte?” című naptárát ma mutatták be:
Massimo Bottura, Jeremy Renner, Alexandra Cousteau, Andre Agassi és Carlo Petrini csupán néhány a 17 fenntarthatósági nagykövet közül, akik – a fotós, Platon művészi képein szerepelve – arra ösztönzik a világ polgárait, intézményeit és vállalatait, hogy tegyenek az Egyesült Nemzetek Szervezete által kitűzött Fenntartható fejlődési célok megvalósításáért.
    

 

 

Milánó, 2017. november 29. – És Ön mit tesz érte? A Lavazza 2018-as naptára által feltett kérdés közvetlen, nem kertel, valamint erőteljesen rezonál a az Egyesült Nemzetek Szervezetének 193 tagállamaival. Ez a kérdés arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy 2030 – az ENSZ a bolygó fenntarthatóbb hellyé való átformálásához kitűzött végső határideje – kis híján itt van. 2030 tulajdonképpen már elérkezett a 17 portréfotón, amelyeket Platon készített a „2030, te mit teszel érte?” című naptár számára: az új Lavazza-naptár az Egyesült Nemzetek Szervezete 17 Fenntartható fejlődési céljának első művészi jellegű „megafonja” (FFC) a globális színtéren. Ezeket a célokat a naptár láthatóvá teszi a 17 Fenntarthatósági nagyköveten keresztül – ők olyan férfiak és nők, akiknek eltökélt szándéka, hogy az élelmiszer-hulladékból ételt készítsenek a legszegényebbek számára, a műanyag palackokból közös fényforrást alakítsanak ki, hogy a gyermekek oktatásáról gondoskodjanak, és képzéseket biztosítsanak a hátrányos helyzetű fiatalok és marginalizált nők számára, valamint hogy megóvják a tengereket és a biodiverzitást, megküzdjenek az éghajlatváltozással és harcoljanak egy természet- és életközpontú gazdaságért. 

 


 Te mit teszel érte? A séftől,  Massimo Botturától az amerikai színészig, Jeremy Rennerig. A vízügyi kérdések szószólójától, Alexandra Cousteau-tól a Slow Food alapítójáig,  Carlo Petriniig. A teniszbajnok, Andre Agassitól  kezdve  Jeffrey Sachs-on, az ENSZ Fenntartható fejlődésért felelős hálózatának igazgatóján, és a The Blue Economy kezdeményezőjén, Günter Paulin  keresztül a Rainforest Alliance társalapítójáig, Daniel Katzig. Platon mind a 17 képe olyan portré , amely betekintést enged a 17 főszereplő lelkébe és persze mindannyiunkéba, nekünk szegezve az elkerülhetetlen kérdést – 2030, te mit teszel érte? – és emlékeztetve mindannyiunkat arra, hogy 2030 már közel van, a 17 cél megvalósításáig azonban még mindig hosszú és rögös út vezet. A 2018 Lavazza-naptár – ami az Armando Teste ügynökség kreatív projektjének eredménye – felhívás az összefogásra, elsőként egyéni, majd kollektív összefogásra. 

 

„A 2018-as Lavazza-naptár címében rejlő kérdés közvetlen és szándékosan provokatív. Te mit teszel érte? Mindannyiunkat, polgárokat, vállalatokat, politikai és szociális intézményeket arra kéri fel, hogy válaszoljunk és kötelezzük el magunkat a fenntarthatóság iránt. Az ENSZ 17 fenntartható fejlesztési céljának megvalósítása és a bolygó védelme érdekében még sok a teendő, de 2030 egyre közelebb van, és a bennünk rejlő morális erő aktiválása egyre sürgetőbbé válik – mondja Francesca Lavazza, a társaság igazgatósági tagja . Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az ENSZ 17 fenntartható fejlesztési célját, és – elsőként – művészi módon értelmezzük azt, Platonnak, a kortárs fotográfia mesterének köszönhetően. Szeretnénk népszerűsíteni ezt a 2030-ra kitűzött egyetemes elkötelezettséget, hogy terjesszük ezeket a problémákat és megismertessük főszereplőiket; ez az egyetlen módja annak, hogy az emberek, különösen a fiatalok igazi változást hozó szerepet vállaljanak. Egy pozitív forradalom megalapítói szeretnénk lenni, amely inspirálja és felébreszti a józan észt, hogy egy olyan változás nagykövetei legyünk, amit mi is szeretnénk látni a világban.”.

 

A „2030, te mit teszel érte” című Lavazza-naptár mögött rejlő igazi inspiráció Jeffrey Sachs. A Columbia Egyetem professzoraként és az ENSZ főtitkárának, António Guterresnek a fenntartható fejlesztési célokra vonatkozó különleges tanácsadójaként Sachs egyike a Platon portréin megörökített fenntarthatósági nagyköveteknek, és feleségével, Sonia-val együtt a 17. célt értelmezik: Partnerség a célokért. „Az Egyesült Nemzetek mind a 193 tagállama – mondja Sachs – elfogadta a Fenntartható fejlődési célokat 2015-ben, hogy eltérítsék a világot a környezeti pusztítás növekvő veszélyeitől, valamint egy olyan jövő felé tereljék, amely középpontjában a jólét, az egészség, az oktatás és a béke áll. 2 évvel ezután még mindig távoli a 17 cél megvalósítása, amelyek minden bizonnyal ambiciózus célok, de elérhetők 2030-ra: a legfontosabb a globális együttműködés, egy olyan kulcsfontosságú elv, amely mindannyiunkat érint, nem csak a kormányokat, hanem az egyéneket, a vállalatokat, az egyetemeket és a civil társadalom többi szereplőjét is. A Lavazza-naptár ezt a globális elkötelezettséget ünnepli, és emlékeztet minket arra, mi forog kockán. Remélem és hiszem, hogy a naptár sokakat fog inspirálni arra, hogy saját ügyként tekintsenek a fenntartható fejlődési célok megvalósítására.”

17 MŰVÉSZI FELVÉTEL A BOLYGÓÉRT

 

Te mit teszel érte? A 2018-as Lavazza-naptár közepén látható ellentmondásos kérdésen egyből megakad az ember szeme, és könyörtelenül, kertelés nélkül szólítja meg lelkiismeretét, Platon, a görög származású brit fotós és történetmondó forradalmi objektívjének köszönhetően. Az egészen világon az „erő és hatalom fotósaként” ismerik el munkáját, aki megragadta és megörökítette a világ legbefolyásosabb vezetőinek, óriásvállalatainak és a show-biznisz ikonjainak lelkét és emberségét. „A 2030, te mit teszel érte? című Lavazza-naptárral szeretnénk a kulturális hősök egy új csoportjára irányítani a reflektorfényt – mondja Platon –, miközben megadjuk nekik azt az erőt és hatalmat, amit megérdemelnek. Ezzel a projekttel azt kérték tőlem mint kulturális provokátortól, hogy egy tiszteletteljes vitát aktiváljak az emberekben olyan kérdésekben, amelyeknek irányítaniuk kell a lelkiismeretünket, és amelyek a pozitív vezetés jelentőségét hangsúlyozzák. Mivel nincs szó negativitásról vagy vádaskodásról, csak az energia és a szenvedély számít: éppen ezért pozitív forradalom. Ez a 17 rendkívüli történet inspirációs forrás lehet, és egy olyan felelős, globális polgárokból álló közösség hajtómotorjává válhat, amelyet az együttérzés és az emberek szolgálata motivál.”

 

Arcot adunk az ENSZ 17 Fenntartható fejlődési céljának és elmesélünk egy példás vagy inspiráló történetet minden egyes cél esetén: nagy kihívás, amit Lavazza és Platon célul tűzött ki Armando Tresta kreatív irányítása alatt. „A Föld védelmezőinek kijelölésével töltött három év után – a modern hősök a bolygó táplálása érdekében tisztességes és fenntartható módon jártak el Afrikában, Latin-Amerikában és Dél-Kelet-Ázsiában egyaránt – a lenyűgöző művészi fotó válik az univerzális társadalmi elkötelezettség sürgető szükségességének szóvivőjévé, amit senki nem hagyhat figyelmen kívül. Newton, Annie Leibovitz, LaChappele, Steve McCurry és a kortárs fotóművészet sok más mestere után Platonban láttuk meg azt az érzékeny történetmondót és az emberi lélek nagy műértőjét, aki tökéletes tolmácsa a 17 fenntartható fejlesztési célnak. A Lavazza-naptár 26. kiadása 16 év után visszatér a fekete-fehérhez: egy olyan módszerhez, amely Platon objektívjén keresztül modernné válik; egy közvetlen és sallangmentes stílushoz, amely a főszereplőket a lehető leghitelesebb módon ábrázolja. A reflexiót és a mélyreható befelé fordulást tükröző fekete-fehér képek tökéletesen illenek egy olyan univerzális témához, mint a bolygó megmentése iránti elkötelezettség” – teszi hozzá Michele Mariani, az Armando Testa kreatív ügyvezető igazgatója.

A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS RAGÁLYOS

 

A Lavazza egy Integrált kommunikációs projekt keretein belül egy 5 videótörténetből álló televíziós kampányon keresztül bemutat néhány fenntarthatósági nagykövetetet, így például Jeffrey és Sonia Sachsot, Carlo Petrinit, Alexandra Cousteau-t, Massimo Botturát és Andre Agassit. Ezenkívül a Lavazza 2018-as naptára (elérhető online a Calendar.lavazza.com weboldalon) felszólítja a polgárokat, az intézmények képviselőit, a vállalatokat és a civil társadalom valamennyi ágát arra, hogy tudatosan segítsék az ENSZ 17 Fenntartható fejlődési céljának megvalósítását a 2030-as mérföldkőig. A mai naptól kezdve – az ASviS-sal való együttműködésnek köszönhetően – Ön is lehet fenntarthatósági nagykövet és hozzájárulhat a „ragályos” felelősség-vállalás terjesztéséhez a közösségi médiában a #2030whatareUdoing hashtaget használva. 

 

 

2030, TE MIT TESZEL ÉRTE?

 

#2030whatareUdoing @Lavazza

LETÖLTÉS
LETÖLTÉS
PDF