Törökország
A szultánok palotáiban

A kávé körülbelül 1500 körül Törökországba is megérkezett a dervis közösségeknek (iszlám misztikusok) köszönhetően, akik vallási rítusaik során használták. A kávéfogyasztás gyorsan népszerűvé vált az összes társadalmi osztályban, beleértve a szultánokat is, és hamarosan a mindennapi élet részévé vált. A bárok és kávézók száma néhány éven belül megsokszorozódott: létrejöttek olyan helyek, ahol az emberek találkozhattak egymással, dohányozhattak és kártyázhattak, míg mások kulturális vagy művészeti központok lettek, amiket történetmesélők, zenészek és értelmiségiek látogattak. A török kávé mindig is másképp készült: nem használnak hozzá fűszereket vagy aromákat, mozsár helyett darálóval őrlik a kávét, és gyorsan főzik, nem pedig lassan, ahogyan azt az arab és keleti kultúrákban. Az eredmény ma is egy sötét, likőrszerű és erősen koncentrált főzet, amely tökéletes kísérője a török édességek kifinomult, virágos ízeinek.

A receptek
Rahat loukoums
Rózsavíz és pisztáciazselé

A klasszikus török kávé fűszeres változata az egyiptomi városra, Alexandriára jellemző.

ÖSSZETEVŐK
250 g porcukor
40 g kemény búzakeményítő
6 dl víz
210 g kockacukor
1 evőkanál rózsavíz 50 g hámozott pisztácia vagy fenyőmag
Elkészítés

Olvassza fel a keményítőt és a cukrot vízben egy vékony réz vagy zománc serpenyőben. Tegye a hozzávalókat a tűzhelyre magas lángon és kevergesse folyamatosan egy fakanállal. Amikor a folyadék kezd forrni és sűrűsödni, vegye lejjebb a hőmérsékletet és keverje tovább, ügyelve arra, hogy nem tapadjon le az aljára. Amikor megvastagszik és rugalmas lesz, elkészült. Adja hozzá a rózsavizet és a durvára vágott pisztáciát, jól keverje össze, és tegye egy kevés olajjal bekent, téglalap alakú serpenyőbe. Hagyja pihenni körülbelül 24 órán át, majd vágja fel annyi kis, 2 centiméteres kockára, amennyire kívánja, majd mártsa őket porcukorba tálalás előtt és szolgálja fel a török kávéval.


Türk kahvesi
Török kávé
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE
200 ml víz
4 púpozott teáskanál török kávépor
4 teáskanál cukor
Elkészítés

Tegyen vizet egy török kávéskannába, adjon hozzá cukrot és kávéport, majd keverje jól össze. Tegye a kávéskannát a tűzhelyre és forralja fel. Amikor a kávé elkezd forrni és habos lesz a teteje, vegye le a tűzhelyről. Tegyen a habbol egy keveset a csészébe egy teáskanál segítségével. Tegye vissza a kávéskannát a tűzhelyre néhány másodpercre, de ne hagyja felforrni. Óvatosan öntse a kávét a csészékbe úgy, hogy ne essen össze a kávé habja.