Szíria
Egy kávé... „örökké”

A szíriai városokban gyakran látni hatalmas kávéfőző edényeket, mivel a szíriaiak a kávéra életmódjuk részeként tekintenek, és ezt íly módon szeretik megmutatni. A fontos alkalmakkor mindig szolgálnak fel kávét: a leendő feleségekkel való előzetes találkozóktól a tisztító rituálékon át a temetésekig. A kávézás rituáléja még egy szíriai otthonba való közönséges látogatást is ünnepélyes eseménnyé változtat. Ahogy Egyiptomban, úgy Szíriában is cukros vízből készítik a kávét, és ennek érdekében a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket arról, hogyan szeretik a kávét, és ha szükséges, több csésze különböző édességű kávét is el kell készítenie. A temetési szertartások alkalmával keserűbb kávét szolgálnak fel, mert a cukor hiánya tükrözi az esemény szomorú hangulatát. Amikor a jövőjük miatt aggódnak az emberek, lefelé fordítva helyezik rá az üres csészét a csészealjra és megvárják, hogy a kávézacc mintát formázzon, amelyből aztán „olvasnak”. Annak ellenére, hogy a kávé szervírozása hálás feladat a házigazda számára, a vendégektől elvárják, hogy megfelelően reagáljanak rá: a varázsszó a „Daïmé”, amely annyit jelent, „örökké” és azt tükrözi, a vendég reméli, hogy a vendéglátó mindig ilyen nagylelkűen szolgálja majd fel a kávét otthonában.

A receptek
Kahwa
Török kardamomos kávé
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE
2 dl víz
4 púpozott teáskanál kávé kardamommal keverve
Cukor ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés

Tegyen vizet egy török kávéskannába, adjon hozzá cukrot és kávéport, majd keverje jól össze. Tegye a kávéskannát a tűzhelyre és forralja fel. Amikor a kávé elkezd forrni és habos lesz a teteje, vegye le a tűzhelyről. Tegyen a habbol egy keveset a csészébe egy teáskanál segítségével. Tegye vissza a kávéskannát a tűzhelyre néhány másodpercre, de ne hagyja felforrni. Óvatosan öntse ki a kávét a csészékbe, hogy elkerülje a kávéhab összeesését. Hasznos tipp: ne tegyen cukrot a kávéba annak felforralása után, hogy az ne zavarja fel a csésze alján az üledéket. A cukrot a vízhez kell hozzáadni, még mielőtt leforrázná kávét. Ez azt jelenti, hogy mindegyik fajta kávéhoz szüksége van egy külön kávéskannára: a cukor nélküli (murrah), az alacsony cukortartalmú (mazboutah), illetve a nagyon édes (hilweh) kávéhoz is.


Baklava
Keleti foszlós tészta szárított gyümölccsel
ÖSSZETEVŐK
500 g filo tészta
175 g olvasztott vaj
120 g természetes aleppói pisztácia, apróra vágva
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ
1 kg természetes, apróra vágott aleppói pisztácia
1 teáskanál rózsavíz (opcionális)
A cukorsziruphoz (atar)
500 g cukor
370 ml víz
1 teáskanál citromlé
4 teáskanál narancsvirágvíz
1 teáskanál rózsavíz
Elkészítés

Vajazzon ki egy kb. 25 x 30 cm-es téglalap alakú tepsit. Helyezzen 5-7 lapból álló filo tésztaréteget a tepsibe, majd kenje meg a tetejét olvasztott vajjal. Szórja rá az apróra vágott pisztáciát a rétegre, és fedje be 5-7 lap filo tésztával. Kenje meg a tetejét olvasztott vajjal. Vágjon gyémánt alakú formákat egy nagyon éles késsel. Helyezze be a tepsit a sütőbe 150 °C-ra és süsse kb. 15 percig, amíg a tetején aranybarna lesz. Eközben oldja fel a cukrot a vízben a citromlével és forralja körülbelül 15 percig, és ízlés szerint adjon hozzá virágkivonatot. Ha elkészült a filo, vegye ki a sütőből és öntse a forró szirupot a tetejére úgy, hogy a tészta az összes szirupot magába szívja. Szórjon a tetejére apróra vágott pisztáciát és tálalja egy csésze török kardamomos kávéval.