Bejrút – Libanon
Bejrút: Egy város, a kávé világa

A kozmopolita, nyugatosult Bejrút városában a kávét számtalan különböző módon szolgálják fel: Arab-beduin főzeteket a török infúziót, fűszeres kávét és amerikai kávét, eszpresszót és fehér kávét (ami nem tartalmaz kávét, és a koffeinérzékenyek is ihatják). A városoktól távol, az egyes közösségek hagyományai a mai napig fellelhetők, úgy mint a pörkölt makkból készült kávé vagy a Brazíliából visszatérő kivándorlók által importált dél-amerikai mate infúziója. Bejrútban már nincsenek történelmi kávézók a konfliktusok utáni átépítések miatt (kivéve a Gemmayzeh Cafét, ahol művészek, értelmiségiek és idős ostáblajátékosok gyűlnek össze), Tripoliban azonban megmaradt és ma is működik néhány népszerű, régi stílusú kávézó, ahol a török kávét a vízipipa füstje mellett fogyasztják. Az utcai kávéárusok színes, mobil konyhákban kínálják a török kávét a járókelők számára, és van, aki tricikliről vagy kocsiról szolgálja fel az eszpresszóból nyert nyugati stílusú kávét. A szigorú értelemben vett arab hagyománynak megfelelő kávéval is találkozhatunk, amelyet beépített melegítővel felszerelt nagy fém kancsókból öntenek ki.

A receptek
Fehér kávé
Fehér kávé
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE
4 teáskanál természetes narancsvirágvíz
4 eszpresszós csésze forrásvíz
cukor vagy méz, ízlés szerint
Elkészítés

Forraljon fel egy kancsó vizet, adjon hozzá cukrot vagy mézet, míg meleg és keverje fel, hogy feloldódjon. Öntse a narancsvirágvizet az eszpresszós csészékbe, majd töltse meg őket csordultig az édesített vízzel. Tálalja forró italként az étkezés végén vagy lefekvés előtt a nyugtató hatás érdekében.


Mouhallabieh
Narancsvirágos gyümölcstorta
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE
1 liter teljes tej
4 evőkanál rizsliszt
150 g cukor
100 g aleppói pisztácia, héj nélkül és sózva
2 evőkanál természetes narancsvirágvíz
Elkészítés

Melegítse fel a tejet egy fazékban. Oldja fel a rizslisztet egy kis hideg tejben, majd öntse a vízforralóba; verje fel alaposan és főzze addig, amíg a keverék elkezd sűrűsödni. Ekkor adjon hozzá cukrot és keverje jól össze, amíg az összetevők teljesen feloldódnak. Amikor a keverék sűrűsödni kezd, adja hozzá a narancsvirágvizet, és még egyszer keverje meg, mielőtt beleönti a tortaformába. Hintse meg apróra vágott pisztáciával és tálalja hűtve, desszertként.