Jordánia
A beduinok és a kávéinasok között

A múltban Jordánia kulcsfontosságú szereplőnek számított a kávékereskedelemben: az értékes jemeni arabicát lerakodták a jordán kikőtőben, Akabában lehorgonyzott hajókról, mielőtt az folytatta volna útját Irán és Irak felé a beduinok által kísért karavánokon. Kávé hamarosan része lett a jordán kultúrának és a beduin törzsek a mai napig hagyományos módon készítik el. A Wadi Rum sivatagban pörkölve, keserűn, enyhén fűszeresen, hat órán keresztül forrázva, többször felforralva fogyasztják. Az eredmény egy főzet, aminek neve khamìr, jelentése pedig vendéglátás és gazdagság. A kávét a jaha kávészertartásnak megfelelően szolgálják fel. A jaha három kóstolási fázisból áll, amelyek a vendéglátás, az üdvözlés és a boldogság szimbólumai. A nagyobb városokban azonban, ahol az élet és a munka már nyugatosult, kávéinasok gondoskodnak a kávészünetekről. A kávéinas egy olyan alkalmazott, akinek az az egyetlen feladata, hogy felszolgálja a kávét és szórakoztassa a cég ügyfeleit és vezetőit. A kávéinas minden típusú kávé, így a török, az arabica és az eszpresszó szakértője is, aki egy tűzhellyel, mosdóval, szekrénnyel és minden szükséges eszközzel felszerelt szobában dolgozik.

A receptek
Qahwa sada
Beduin kávé

A klasszikus török kávé fűszeres változata az egyiptomi városra, Alexandriára jellemző.

ÖSSZETEVŐK
200 g zöldkávé
10 g zöld kardamom
Víz
Elkészítés

Pirítsa meg a zöldkávé-babokat egy serpenyőben közepes lángon, folyamatosan kevergesse őket egy kanállal addig, amíg egyenletes, sötétbarna színűek lesznek. Törje össze egy fából készült mozsárban és tegyen belőle 20 púpozott teáskanálnyit egy 1 literes, forró vízzel teli kancsóba. Tegye a kancsót a tűzhelyre és főzze tovább legalább 20 percig alacsony lángon. Eközben törje össze a kardamommagokat a mozsárban és rakjon belőle egy púpozott teáskanállal az előzőleg forralt kávéval megtöltött arab kávéskannába. Tegye vissza a tűzhelyre néhány percig, hogy újra felforrjon és főzze alacsony lángon néhány másodpercig, majd szolgálja fel édesítés nélkül. A kardamom mennyisége növelhető, így akár 2 rész kávéhoz egy 1 rész kardamomot is hozzáadhat, valamint a forrázás ideje is kiterjeszthető a kívánt íz eléréséig.


Knafè bl Jibn
Sült tészta cukorsziruppal és sajttal

Az egyiptomiak egyik kedvenc desszertje búzadarából (simeet) készül, és a reggeli kávé mellé, lehetőleg tejszínhabbal (eshta) vagy lekvárral felszolgálva fogyasztják.

ÖSSZETEVŐK
600 g desszerthez való keleti tészta (kunafa)
50 g friss, nem sózott sajt
Egy fél pohár olvasztott vaj
A sziruphoz (ater)
3 csésze cukor
1 pohár víz
1 teáskanál citromlé
Elkészítés

Először is olvassza fel a sziruphoz az összes hozzávalót egy serpenyőben, majd ha kész, tegye félre. Vajazzon ki egy 20 cm-es, kerek tepsit, helyezze bele a tepsibe a kunafa tészta első réretgét körülbelül 2 cm-es vastagságban, és süsse előmelegített sütőben, amíg aranybarna lesz (kb. 15 perc). Vegye ki a tepsit a sütőből és szórja szét a tésztán a sajtot egyenletesen; majd tegyen rá egy vékony réteget a kunafa tésztából, hogy a sajt szépen lelapuljon. Tegye vissza a sütőbe további 15 percre, és amikor a sütemény szép aranybarna, tegye rá a cukorszirupot. Vágja fel szeletekre és tálalja még melegen.