Jáva – Indonézia
A Kopi Luwak rejtélye és legendája és az ősi hagyományok

A hindu-buddhista, keleti, muzulmán és nyugati közösségek együttélésének köszönhetően a kávékultúra szempontjából Jáva szigete a legérdekesebb egész Indonéziában. A kávé csupán 1706-ban érkezett meg Jávára holland kereskedőknek köszönhetően, akik el akarták kezdeni a kávé trópusi éghajlaton való termesztését. Jáva szigetének első terményei meglepően sikeresek voltak. Az ún. „rozsda” járvány az ellenállóbb fajok előnyben részesítéséhez vezetett. Az értékes, szinte legendás fajtát, a „Kopi Luwak kávét” kizárólag ezen a szigeten termesztik, és szédítő ára van. Ez a kávéfajta kizárólag a cibetmacska, vagyis a Luwak emésztési folyamata során nyerhető ki, ugyanis egy apró termetű, helyi emlős szívesen fogyaszt kávébabot. A folyamat során az emésztőenzimek közbeavatkoznak és csökkentik a kávé keserű jegyeit, miközben megtartják a jellegzetes aromáját. Jáva szigetén a kávé az olyan misztikus hagyományokban is központi szerepet játszik, mint a varázslatos állat, a fehér bivaly előtt való tisztelgés, amelynek banánt és kávét ajánlanak fel. Ezenkívül a temetési szertartásokon is fontos szerepet tölt be, ahol az elhunytat egy csésze kávé és egy csomag helyi cigaretta kíséretében búcsúztatják el. Végül pedig a kávé a szépséggel és jóléttel kapcsolatos rituálék szereplője is, amelyek során kozmetikai és terápiás tulajdonságait használják ki – például masszázs, bőrradírozás vagy arcmaszkok formájában...

A receptek
Kopi santen
Kávé kókuszkrémmel
ÖSSZETEVŐK
1/2 kókusz
1 púpozott teáskanál kávépor
2/3 pohár forrásban lévő víz
1/3 pohár kókuszkrém
3 teáskanál pálmacukor
Víz, szükség szerint
A kókuszkrém elkészítése

Válasszon egy érett kókuszdiót, amely még tele van tejjel, fúrja ki a felső három lyuk egyikét, öntse ki belőle az összes levet és tegye félre. Egy masszív, nehéz tárggyal törje szét a gyümölcsöt, miközben a bal tenyerével elforgatja: ez megkönnyíti a gyümölcshús fás héjról való leválását. Nyissa szét a héjat egy határozott csapással és távolítsa el a gyümölcshúsról. Finoman reszelje bele a gyümölcs felét egy tálba, fedje le annyi vízzel, amennyi ellepi, keverje jól össze és szűrje le, majd zúzza szét a keveréket, hogy minél több kókuszkrémet kapj belőle. Tegye félre. A recept leegyszerűsítése érdekében vásároljon konzerv kókuszkrémet, amelyet az ázsiai termékeket kínáló szupermarketekben tud beszerezni.

Elkészítés

Öntsön egy púpozott kanál kávét egy pohárba és töltse fel 2/3 részig forró vízzel, adja hozzá a cukrot, és keverje össze alaposan, hogy feloldódjon. Öntse rá a kókuszkrémet és már fel is szolgálhatja.

Változatok

A Bajigurnak nevezett fűszeres változatot gyakrabban készítik Nyugat-Indonéziában.

Kopi telur madu
Kávé tojássárgával és mézzel
ÖSSZETEVŐK
1 púpozott teáskanál kávé
3 teáskanál pálmacukor
1 tojássárgája
4 teáskanál méz
forrásban lévő víz
Elkészítés

Öntsön 3 teáskanál pálmacukrot, 1 teáskanál kávét és 1 tojássárgáját egy pohárba, keverje össze jól, hogy folyékony, de krémes legyen. Töltse tele a tálat csordultig forró vízzel, édesítse tovább 4 teáskanál mézzel, és folyamatos kevergetés mellett tegye bele az összes hozzávalót, majd tálalja melegen.