Etiópia
Az első kávéfogyasztók

Az általános hiedelemmel ellentétben az arabica kávét eredetileg Etiópiában fedezték fel, nem pedig Brazíliában. Az etiópok igazi kávéínyencek. Sok legenda él a kávé eredetéről: leggyakrabban azt a történetet lehet hallani, amely szerint Kaldi, a pásztor az érett kávécserjét legelő kecskék figyelése közben felismerte a kávé élénkítő tulajdonságait. Az első kávéfogyasztók közvetlen leszármazottai az oromók, egy körülbelül 500 éve a Kaffa régió területén élő törzs tagjai. Az oromók továbbra is hagyományos módon készítik a kávét, a növény összes ehető részét felhasználva: a leveleket egy kutinak nevezett főzetben, a gyümölcshúst a hojában (hígított tejes főzet), és az enyhén pörkölt babot a bunna qelaban, amely egy szimbolikus jelentéssel bíró, energiát adó, vajat és sót is tartalmazó harapnivaló. Az ország más részein a fekete kávé elkészítésének hagyományos rítusa a buna, amely során mozsárban összetörik a házi pörkölésű kávébabot, és a jebenában, egy tipikus etióp agyag kávéskannában megfőzik.

A receptek
Buna
Etióp kávé

A Harar régióban – többek között az oromói, a larari, az amharai és a szomáliai etnikumokban – a kávét rituális módon, otthon készítik a jebenában, és fekete kardamom-magokkal ízesítik. Az ország egyéb területein más fűszereket használnak, például gyömbérgyökeret a Kaffa régióban, és fahéjat a szudáni határ mentén. Néhány muszlim közösség a Kaffa régióban inkább sót tesz a kávéba cukor helyett, vagy egy kanál vajat old fel benne.

HOZZÁVALÓK EGY 10 ADAGOS JEBENÁHOZ
1 liter víz
16 púpozott teáskanál arabica kávé
fél teáskanál fekete kardamommag (opcionális)
cukor ízlés szerint
Elkészítés

Mossa át a zöld kávébabokat és óvatosan csepegtesse le róluk az összes vizet. Pirítssa meg őket egy kicsit közepes lángon egy fazékban vagy egy fém palacsintasütőben, és forgassa őket folyamatosan, hogy egyenletesen és ne túl erősen piruljanak meg. Amikor a kávébabok szép barna színűek lesznek, öntse őket egy terrakotta tálba, hagyja kihűlni, majd őrölje meg őket egy darálóval vagy egy hagyományos fából készült mozsárral. Eközben öntön vizet a jebenába, és tegye fel a tűzhelyre vagy – még jobb – a forró parázsra. Amikor a víz forrni kezd, öntse a kávéport több részletben a jebenába, adja hozzá az apróra vágott fűszereket és körkörös mozgással rázogassa a kávéfőzőt, hogy elkeveredjen benne a főzet. Hagyja pihenni 5-15 percig, hogy a kávé koncentráltabb legyen és szolgálja fel kerámia eszpresszós csészékbe szűrve.


Kuti
Főzet kávélevélből

A Harar régióban az oromo és szomáliai törzsek népszerű itala, amelyet fáról szedett, napon szárított arabica kávélevélből (amertassa) készítenek. A Kaffa régióban ugyanezt a forrázási módszert alkalmazzák a fáról spontán leesett száraz levelek használatával.

ÖSSZETEVŐK
1 liter víz vagy tej, vagy a kettő 50/50 arányú keveréke
2 marék arabica kávélevél
Cukor vagy só, ízlés szerint
Elkészítés

Enyhén pirítsa meg a leveleket a lángon. Morzsolja őket szét az ujjaival. Forraljon fel vizet egy nagy fém teáskannában, adja hozzá a leveleket, és főzze körülbelül 15 percig közepes lángon. Adjon hozzá cukrot ízlés szerint és tálalja teás csészékben.