A kávét különböző formákban forgalmazzák:
Szemes kávék
Ez a fogyasztó által közvetlenül beszerzett alapanyag.
Őrölt
A babot megőrlik.
A kávé őrlése (a szemek mérete) az elkészítés típusától és attól a nyomástól függően változik, amellyel a víz ki tudja vonni belőle az italt:
• Eszpresszó: finom őrlésű (9 bar nyomás)
• Kotyogós: közepesen finom őrlésű (0,6>0,8 bar nyomás)
• Filteres: durvára őrölt (gravitációs erő)
Feloldható és instant
Ez száraz termék a száraz, pörkölt kávébab kiszárítása, majd dehidratálása következtében jön létre.
Két fő technológia létezik a feloldható kávé előállításához:
• Fagyasztva szárítás: a kinyert kávét lefagyasztják, majd vákuumcsomagolásba zárják.
• Száraz permetezés: a kinyert kávét párolgási csatornába permetezik, és tasakonként értékesítik: a tasakok tartalma vízben vagy tejben azonnal feloldható.
Egyadagos
Ebben a csomagolási rendszerben a kávét előre adagolva és pontos nyomáspont meghatározásával árusítják, hogy a kapszulából egy csésze kávét lehessen főzni.