VISSZA
5 perc
TheCoffeeBook

K, mint Kávé

Közzététel időpontja: 19 július 17

 

A kávé a buzérfélék (Rubiaceae) magjainak őrléséből nyert ital. Ezek a Coffeae alcsaládba tartozó trópusi növények, amelyek családjába több különböző (kb. 66) faj tartozik, és közülük elsősorban csupán kettőt termesztenek és árusítanak: az egyik a Coffea arabica, a másik pedig a Coffea canephora ismertebb nevén robusta.

 

Egy csésze kávé főleg vízből áll, kalóriatartalma 1 kCal, és koffeint (1,2>4%) is tartalmaz: ez a molekula adja a jellegzetes keserű ízt, valamint az izgatottság és az éberség érzését, amelyet a fogyasztói éreznek.

 

A kávé a következő összetevőkre bontható:

 

0,01% koffein

0,05% lipid (kafesztol)

0,05% szénhidrát (glükóz, fruktóz)

0,6% EGYÉB: savak: klorogénsav, kinin, citromsav

ásványok: kálium, kén és magnézium

vitaminok: A, E és K.

99,3% VÍZ

 

 

EGY CSÉSZE KÁVÉ KÉMIAI ÖSSZETÉTELE

Tudományos kutatási program, National Coffee Fund

a növény

A kávénövény az örökzöldek és a kétszikűek közé tartozik: virágot hajt és gyümölcsöt hoz, és meleg éghajlaton, a Rák- és a Baktérítő között elterülő országokban terem. 

A kávéültetvényekhez általában elengedhetetlen a víz, különösen a teljes vegetatív fejlődési szakaszban.

A gyümölcs tojásdad csonthéjas gyümölcs, éretlenül zöld, ha pedig megérik, élénkvörös színű (egyes fajtáknál ilyenkor élénksárgává válik). A bogyó (más néven kávécseresznye) exokarpiumból (héjból) és endokarpiumból (cellulózból) áll: ezekben helyezkedik el a két termésszem vagy bab, amelyeket belülről pergamenszerű termésfal (pergamenhéj), azon belül pedig ezüstös membrán takar.

 

A két legnépszerűbb fajta:

C come caffè

Coffea arabica

 

Ez a faj képviseli a világ kávétermelésének 70%-át, maximális koffeinerőssége 1,4%. Az arabica minőségű kávé ennek köszönhetően aromás és lágy ízt hagy a szájpadláson, emellett pedig fokozottan savas.

 

Fő művelési területek: Brazília, Kolumbia, Mexikó, Guatemala, Etiópia és India.

C come caffè

Coffea canephora (robusta)

 

Magas a koffeintartalma (1,7%>4%) kevésbé aromás, keserű utóíz és erős, testes íz jellemzi.

Termesztése az egész világ kávéfeldolgozásának 30%-át alkotja, és általában olcsóbb, mint az arabica fajta.

 

Fő művelési területek: Vietnam, Indonézia, India, Afrika és Brazília.

 

KEVERÉS

Ez a különböző fajtájú kávék egyesítésének folyamata, amelynek célja a különböző ízek és intenzitások megteremtése, valamint az egyenletes minőség fenntartása.

 

A keverékfajták a következők:

 

100% arabica: kiemelkedő savasság, édesség és a legfinomabb aromák (például a citromsav és a virágos jegyek).

 

Arabica és robusta: az erőteljes minőség testesebbé teszi az italt, amely keserűbb jegyeket hordoz, valamint a dohány és a keserű csokoládé fűszeres jegyeit viseli.

 

PÖRKÖLÉS

Ez a kávétermesztés fontos folyamata, mivel ez határozza meg a jellegzetes aromákat.

A folyamat során melegíteni kezdik a babot, hogy bizonyos profiloknak megfelelően növeljék a hőmérsékletet és a főzési időt.

 

C come caffè
C come caffè

Termelés és forgalmazás

A kávét különböző formákban forgalmazzák:

 

Szemes kávék

Ez a fogyasztó által közvetlenül beszerzett alapanyag.

 

 

Őrölt

A babot megőrlik.

A kávé őrlése (a szemek mérete) az elkészítés típusától és attól a nyomástól függően változik, amellyel a víz ki tudja vonni belőle az italt:

• Eszpresszó: finom őrlésű (9 bar nyomás)

• Kotyogós: közepesen finom őrlésű (0,6>0,8 bar nyomás)

• Filteres: durvára őrölt (gravitációs erő)

 

 

Feloldható és instant

Ez száraz termék a száraz, pörkölt kávébab kiszárítása, majd dehidratálása következtében jön létre.

 

Két fő technológia létezik a feloldható kávé előállításához:

• Fagyasztva szárítás: a kinyert kávét lefagyasztják, majd vákuumcsomagolásba zárják.

• Száraz permetezés: a kinyert kávét párolgási csatornába permetezik, és tasakonként értékesítik: a tasakok tartalma vízben vagy tejben azonnal feloldható.

 

 

Egyadagos

Ebben a csomagolási rendszerben a kávét előre adagolva és pontos nyomáspont meghatározásával árusítják, hogy a kapszulából egy csésze kávét lehessen főzni.

 

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
F, mint feldolgozás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
C, mint Crema

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keserű

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint Kávé

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keverék

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
D, mint darálás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
E, mint Eszpresszó

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
I, mint intenzitás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN