VISSZA
Coffee Study Program

Kávékészítés szívvel-lélekkel

A Coffee Study Program hallgatói egy olyan útra lépnek, amely elvezeti őket a Dominikai Köztársaság kávéültetvényeire. Kanika és barátai számára ez az út Torinóban, a Lavazza hazájában kezdődik. 

A 24 éves Kanika Joshi még soha nem készített kávét eszpresszó kávéfőzővel. Különösen nem Torinóban, az olasz kávé fővárosában.


Ott ezt is kipróbálhatta, miközben egy tanulságos tanulmányútra készült, amelyen ő és három Coffee Study Program hallgató vett részt, hogy felfedezzék a vibráló Dominikai Köztársaság kávéültetvényeit és közösségeit.

Ez egy „visszafelé vezető” utazás volt: a kávé élvezetétől Torinó utcáin az ültetés eredetének felfedezéséig a Karib-térségben.

A Lavazza hazájában, meséli Kanika, teljesen egyedi kávéélményben van része az embernek.

„A torinói kávékultúra különleges. Itt az emberek kiélvezik a kávéfogyasztás minden pillanatát, és nem pusztán azért isszák, hogy energiát nyerjenek belőle.”

Mielőtt kiöntik a kávét az ikonikus olasz eszpresszós csészékbe, vagy felszolgálják a bárokban világszerte, fáradhatatlan kreatív munkafolyamaton megy keresztül, ahogyan azt Kanika is megtanulta az igazi kávéegyetemen, a Lavazza oktatóközpontjában (és egyébként Kanika itt készítette el első eszpresszó kávégéppel főzött kávéját!).

De a kávé több és többnek is kell lennie egy egyszerű terméknél. A kávé előállításának minden egyes lépése során, a termeléstől a fogyasztásig, emberek és közösségek életének részét képezi világszerte.

Éppen ezért a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) egy olyan kulcsfontosságú érték, amelyet minden kávémárkának szem előtt kell tartania. Nemek közötti egyenlőség, méltóságteljes munkakörülmények, méltányos díjazás, fenntarthatóság: mindez és még ennél is több szükséges a kávétermesztő közösségek fejlődőképességének növeléséhez.

Kanika meglepődött, amikor megtudta, hogy a Lavazza alapítványán keresztül eszközökkel, beruházásokkal és képzéssekkel támogatja a kávétermesztőket, függetlenül attól, hogy a későbbiekben üzleti partnerekké válnak-e vagy sem. Úgy gondolja, hogy pontosan ilyen megközelítésmódra van szüksége a világnak.

img_02-csp-kanika
img_03-csp-kanika
„A Lavazza nem csak pénzt fektet be. Hanem szívvel-lélekkel végzi a munkáját.”

A hallgatók Torinóban töltött ideje gyorsan véget ért. A következő megálló a Karib-térség.