VISSZA
Coffee Study Program

Közösség, együttműködés és a világ megváltoztatása

A Dominikai Köztársaságban a Coffee Study Program hallgatói olyan szervezetekkel találkoznak, amelyek egy tisztességes, kifizetődő és fenntartható kávépiac létrehozására törekednek.

Jia Yi és barátai úgy vélik, hogy a szervezetek példát mutatnak a pozitív változásban.
A legtöbb olaszhoz hasonlóan Jia Yi számára sem ismeretlen az eszpresszó. A 21 éves kínai származású lány teljes mértékben azonosul a Bel Paese kávékultúrájával.
De megfogalmazza, hogy azáltal tanulta meg teljes mértékben értékelni, azt, ami egy csésze kávé mögött rejlik, hogy ellátogatott a Dominikai Köztársaságban megtalálható Aguacate közösségbe.
Amikor a helyiek barátságosan üdvözölték őt és három társát a Coffee Study Programból, Jia Yi rájött, hogy ezeken a helyeken születik meg a kávé.

„Micsoda utat kell megtennie a kávébabnak azért, hogy egy csésze kávé legyen belőle!”

Az egész itt kezdődik – azon nők és férfiak kemény munkájával, akik gondozzák a kávéültetvényeket. Azokkal, akik betakarítják a babot és feldolgozzák azt, mielőtt kiáramlik a globális kávépiacra.

A nemzetközi fejlesztést hallgató diákként, Jia Yi tudja, hogy ez a piac csak akkor lehet igazságos és fenntartható, ha az olyan közösségek termelői, mint Aguacate és Neiba, támogatást kapnak. A Lavazza Alapítványhoz hasonló szervezetek sokat segítenek ezeknek az embereknek, akiknek cserébe szervezettnek kell lenniük és hallatni kell a hangjukat. Az államoknak is kulcsfontosságú szerepet kell játszaniuk a közös területek létrehozásában a párbeszéd számára. 

Ez az, amiért a CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominikaia) és CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe) megszületett.

A kávétermelők szövetsége, a CONCAFED felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújtott Jia Yi és barátai számára a kulisszák mögé. Világos példát láttak arra, hogyan segíthet az egyesítés a termelők ellenállóképességének erősítésében.

jia-img_02-csp
jia-img_03-csp

„A CONCAFED képviselőit az együttműködésben résztvevő érdekelt felek választják meg”, magyarázza Jia Yi. „Nagyon eredetiek, spontának. Ők képviselték a termelők érdekeit.”

A jobb világ megteremtése, amire a fenntartható fejlődési célok is törekszik, nehezen megvalósíthatónak tűnhet. De Jia Yi Dominikai Köztársaságban való tartózkodása alatt rájött, hogy igenis meg lehet valósítani, ha elfogadunk egy olyan átfogó megközelítést, amely különböző perspektívák foglal magában – egy olyan megközelítésmódot, amit a közösség és a kollektívák biztosítanak.

„Az igazi erő a kollektívában rejlik”, mondja Jia Yi. Ha a gazdák egyesülnek a kollektívák által, és ezen kollektívák konföderációkat alkotnak, a termelők befolyása nő.

Sőt, még ennél is több eredmény érhető el: „Egyetlen egységként a konföderáció erős”, mondja Jia Yi. „De még erősebbé tehető civil szervezetekkel és olyan intézményekkel együtt, mint a Lavazza Alapítvány, valamint a magánszektor érdekelt felei.”

Ha egy fenntartható világot szeretnénk megteremteni, az első lépés az, hogy összefogjunk. A Dominikai Köztársaságban kávétermelői azt tanították neki, hogy:

„Mindannyiunknak arra kell törekednünk, hogy inspiráljunk másokat.”

Jövő héten arra fogjuk keresni a választ, hogy Rebecca szerint, miért nem a hagyományos üzleti mérőszámokra van szükség a tisztességes és fenntartható világ megvalósítására való törekvés méréséhez.

 

 

 

Inspiráció a mai vacsorához: mit szól ezekhez a receptekhez?

MAGAZINE
Kávés és fontina sajtos rizottó kávés-fahéjas fügével

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE
Tenger gyümölcsei saláta tejszínes bivalymozzarella ágyon

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE 15p
Sült sertésszelet ropogós szalonnával és kávés avokádókrémmel

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE 40p
Kávés sajttorta mézes lekvárral

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE
Cook it Right

Cook it right

BŐVEBBEN
MAGAZINE 10ó
Tonhalsaláta

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE 10ó
Kamut® horászán búzakenyér kávéval

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE 15p
Panettone zabaglione kávéval

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE 15p
Sütőtökös-robiolás rizottó kávéval, nyárson sült kolbásszal

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST
MAGAZINE
Kávés torta

NEHÉZSÉG
ELKÉSZÍTÉS MOST